Energi i Europa

EU’s indre elmarked bliver fintunet

Europa-Parlamentets energiudvalg (ITRE) foreslår betydelige ændringer til EU-Kommissionens forslag til elmarkedsreform. ’Elmarkedet er intakt, og vi har undgået de store katastrofer’, siger skyggeordfører Morten Helveg Petersen (R), der får ros fra Green Power Denmark for sin indsats.  

Morten Helveg

MEP Morten Helveg Petersen (R) har forhandlet forbedringer ind i et udkast til elmarkedsreform. Et bredt flertal i Europa-Parlamentets energiudvalg (ITRE) har netop stemt ’ja’ til en ny tekst. Foto: Pablo Garrigos/Europa-Parlamentet.

Vedtaget med stemmerne 55-16. En undlod at stemme.

Europa-Parlamentet har taget et uhyre vigtigt skridt i forhold til at forhandle elmarkedsreform med EU’s 27 regeringer. En afstemning i parlamentets udvalg for industri, forskning og energi (ITRE) giver en klar indikation af, hvor Parlamentet placerer sig i forhold til et udspil fra Europa-Kommissionen:

– Flertallet er komfortabelt. Elmarkedet er intakt, og vi har undgået de store katastrofer. Den grønne omstilling kræver milliardinvesteringer i vedvarende energi, så det er vigtigt, at rammevilkårene giver tryghed og stabilitet, siger en ’utrolig glad’ MEP Morten Helveg Petersen (R) umiddelbart efter afstemningen i ITRE onsdag formiddag.

Energi til et Europa under forandring

Dansk energi- og klimapolitik hænger uløseligt sammen med, hvad der foregår mellem EU’s Ministerråd, Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet.

I en serie med nyheder, interviews og reportager sætter Green Power Denmark fokus på et Europa under forandring.

...

Som skyggeordfører på vegne af Europa-Parlamentets liberale gruppe, Renew Europe, har Morten Helveg Petersen haft betydelig indflydelse på at justere og ændre dele af den tekst, spanske MEP Nicolás Gonzáles Casares har forsøgt at få igennem udvalget.

– Øvelsen har i høj grad handlet om at bevare, det der virker, og så bygge på med muligheden for at anvende PPA’er og andre fornuftige ting, siger Morten Helveg Petersen med tanke på, at disse ’power purchase agreements’, der mest bruges af virksomheder, også skal kunne bruges af mindre forbrugere, der ønsker at investere i grøn omstilling.    

På pluslisten står også ifølge Morten Helveg Petersen, at Europa-Parlamentet nu officielt støtter en bred mulighed for staterne til at gennemføre udbud for vedvarende energi. I den oprindelige tekst var de såkaldte ’contracts for difference’ (CfD’er) den eneste mulige model.

– Nu er der åbnet for andre modeller, og det er godt nyt for VE-udviklere. Vi har undgået restriktioner, siger Morten Helveg Petersen, der også glæder sig over, at indtægter fra statslige udbud ifølge den vedtagne tekst nu også kan bruges til investeringer i elnet.

– Ja, og atomkraft med respekt for statsstøtteregler, hvis de enkelte lande foretrækker det. Jeg synes, vi har fået hegnet det godt ind, siger Morten Helveg Petersen om en af de knaster, Ministerrådet formentlig kommer til at diskutere heftigt i sit forsøg på at blive indbyrdes enige. 

Niels Fuglsang (S), medlem af Europa-Parlamentet
ENERGI I EUROPA

Nyt mål for energieffektivitet skal mindske Europas energiafhængighed af Rusland og bidrage til færre udledninger af drivhusgasser...

Ros fra Green Power Denmark

Ole Rydahl Svensson, der er afdelingschef for Public Affairs, Danmark og EU i Green Power Denmark, kalder udvalgsarbejdet et skoleeksempel på, hvor meget en dygtig og centralt placeret dansk parlamentariker faktisk kan flytte en forhandling i Europa-Parlamentet.

– Forskellen på udkastet fra den spanske hovedforhandler og det endelige kompromis er som nat og dag. De værste forslag til detailregulering af markedet er luget ud. Det frie marked er i det store hele intakt, og det er klart positivt for udbygningen af vedvarende energi i Europa, siger Ole Rydahl Svensson.

Han fremhæver og roser en række elementer i ITRE-kompromiset: MEP’erne har bl.a. fjernet et VE-skadeligt indtjeningsloft, erstattet en tvungen one-size-fits-all-statsstøttemodel (altså de såkaldte CfD’er) med større valgmuligheder og fået skrevet klart ind i teksten, at elnetselskaber skal have bedre muligheder for at investere på forkant i deres pressede elnet.

– Hvor førsteudkastet var en grøn spændetrøje, så er kompromiset mere nogle grønne bowling-bander, der sikrer, at bowlingkuglen ender det rette sted, siger Ole Rydahl Svensson.

Russisk invasion og høje energipriser

Bagtæppet for diskussionerne om reformen af elmarkedet er Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022 og de voldsomme prisstigninger, den afledte naturgaskrise – og talrige franske atomkraftværker ude til vedligehold – førte med sig i 2022 for de europæiske energiforbrugere.

Nogle politikere bl.a. i Spanien begyndte at ryste på hånden i forhold til at lade markedet virke, og efter et intenst forløb med ca. 1.400 høringssvar – herunder et fra Green Power Denmark – fremlagde Europa-Kommissionen et reformforslag den 14. marts 2023 som en del af REPowerEU-plan.

Læs udspil til elmarkedsreform fra Europa-Kommissionen: Reform of the EU electricity market design (europa.eu)

Europa-Kommissionen oplyste i marts, at idéen med reformen er at videreudvikle markedet, så det fremmer overgangen til et mere selvforsynende og bæredygtigt energisystem.

Altså et marked, der giver forbrugerne adgang til vedvarende, ikke-fossil energi understøttet af lagring og forbrugsfleksibilitet: Alt sammen til priser, der er til at betale for EU’s knap 450 millioner borgere og mange virksomheder.

Elmarkedsreformen skal også understøtte EU’s grønne pagt (Green Deal), der skal sikre, at EU når et mål om minimum 55 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030. Europa-Kommissionen har beregnet, at det vil kræve, at mængden af vedvarende energi tredobles i løbet af de næste 6-7 år.

Elmarkedsreformen skal altså animere til markant flere investeringer især i vind- og solenergi, der er de teknologier, der hurtigst kan give ny produktionsvolumen.

– Netop derfor er ITRE’s kompromis en kærkommen ændring, siger Ole Rydahl Svensson.

Margrethe Vestager i Den Danske Kirke i Bruxelles
ENERGI I EUROPA

Geopolitik påvirker i stigende grad det europæiske (energi)system. Margrethe Vestager, der er ledende næstformand i Europa-Kommissionen...

Vigtigt aber dabei

I ITRE-kompromisset indgår en række nye forslag om, at forbrugere skal have ret til at tilkoble og forbinde mindre VE-anlæg til elnettet, opsætte flere målepunkter og dele energi med andre forbrugere.

– Det kan lyde besnærende, men konsekvenserne for elnettet er ikke tilstrækkeligt teknisk belyst. Det er ikke sikkert, at den smarteste, mest effektive og hurtigste vej til mere vedvarende energi er en ureguleret knopskydning af minianlæg, påpeger Ole Rydahl Svensson.

Green Power Denmark holder også et vågent øje med tanker, der fortsat rumsterer i debatten, om, at hvis forbrugerne flyttes fra variable til fastpriskontrakter, så vil deres elregninger samlet set blive mindre.

– Den misforståelse skal helst ikke brede sig i slutspillet. Hvis vi bliver i bowling-metaforen, er vi altså endnu ikke klar til at råbe ’Strike!’, men det er så absolut nemmere at bowle med bander på end med en spændetrøje, siger Ole Rydahl Svensson.

Alle øjne hviler på Spanien

Selvom ITRE nu er klar med et bredt kompromis, så er trakasserierne nemlig langt fra slut.

– Teksten skal i plenarsalen i Parlamentet til september, og man kan aldrig vide, hvad der sker. Ja, og Rådet har slet ikke fundet sine ben, konstaterer Morten Helveg Petersen.

I forhold til mandatet fra EU’s 27 regeringer i Ministerrådet hviler alles øjne lige nu på Spanien. Energipriserne har stabiliseret sig på et lavere leje end i 2022, men der er valg i Spanien den 23. juli, og resultatet kan få betydning for elmarkedsreformens indhold. Frem til 31. december 2023 er det nemlig spanierne, der har det roterende EU-formandskab og dermed sidder for bordenden for EU-medlemslandenes interne forhandlinger.

Den socialdemokratiske regering i Madrid går efter en energipolitisk løsning på, hvad den betragter som en social udfordring. Selv om en kold vinter 2023/24 kan give nye prishop, støtter de færreste regeringer dog formentlig de spanske anstrengelser om at lægge markedskræfterne i spændetrøje.

Trialog sidst på året

Når mandat er bekræftet af det samlede parlament, og EU’s Ministerråd har fundet sine ben, indledes trialog-forhandlinger om en endelig aftale.

– Fra Green Power Denmarks side kommer vi til at følge forhandlingerne tæt resten af året – og om nødvendigt også ind i det nye år. Med sin afstemning har ITRE sat fornuftige og brugbare rammer for de videre forhandlinger. Herfra handler det i høj grad om at få de tekniske detaljer på plads til trialog-forhandlinger, der nok først kommer i gang i årets sidste kvartal, vurderer Ole Rydahl Svensson.

Arkivfoto af vingeproduktion hos Siemens Wind Power
INNOVATION

Topsøe og Siemens Gamesa er blandt de 41 europæiske virksomheder, som har fået bevilget støtte fra EU’s Innovationsfond. Selvom danske...

Nyheder direkte i din indbakke?