UDSPIL

Bølge af grøn strøm skal gøre Danmark og Europa fri

På otte år skal vi tredoble mængden af grøn strøm fra vind og sol og gøre Danmark til et elektrisk mønstersamfund. Det kan kun gøres i et nyt partnerskab mellem energisektoren og myndighederne, siger Green Power Denmarks nytiltrådte adm. direktør Kristian Jensen.

Kristian Jensen ved lanceringen af 'Grøn strøm til Danmark og Europa' 22. april 2022

Fredag præsenterede den nytiltrådte adm. direktør Kristian Jensen to nye analyser, der med 46 konkrete anbefalinger er organisationens indspark til den politiske agenda i en uge, der har budt på regeringsudspil om at komme fri af russisk gas og en CO2-skat, der skal være en hovedmotor i klimaindsatsen. Foto: Casper Dufour.

104 terawatt-timer (TWh) grøn strøm fra vindmøller og solceller. Mindst. Det skal der ifølge Green Power Denmark til i 2030 for at nå såvel Danmarks klimaambition som hasteopgaven med at få os selv og Europa ud af afhængigheden af russisk gas.

I dag – efter mange års anstrengelser og støtte undervejs i læringsprocessen – producerer vi 32 TWh eller under en tredjedel, så der skal tages helt anderledes fat, end vi har været vant til, hvis vi skal forsyne os selv og hjælpe vores europæiske venner og naboer.

Fredag præsenterede den nytiltrådte adm. direktør Kristian Jensen to nye analyser, der med 46 konkrete anbefalinger er organisationens indspark til den politiske agenda i en uge, der har budt på regeringsudspil om at komme fri af russisk gas og en CO2-skat, der skal være en hovedmotor i klimaindsatsen.

– Vi foreslår en ny samfundskontrakt, hvor vi i energisektoren nok skal levere den nødvendige energi, hvis myndighederne leverer rammerne og forudsætningerne. Det nytter ikke længere at styre udbygningen af vedvarende energi og af elnettet ved at kigge i bakspejlet, og det er vi nødt til at tale alvorligt med myndighederne om, sagde han.

– Der er ikke meget godt at sige om corona, men én ting er, at politikerne har vist sig at have en stærk beslutningskraft, når det gælder. Den vil jeg ønske, at de tager med ind i energipolitikken, for det er nødvendigt, hvis vi skal levere på vores del af løftet og producere tre gange så meget strøm i 2030 og gennemføre elektrificeringen af Danmark, sagde han.

Grøn strøm til Danmark og Europa
Politikpapir

For at nå i mål med den grønne omstilling, gøre os uafhængige af russisk fossil energi og sikre energi til rimelige priser, er vi nødt til at skrue op for den vedvarende energiproduktion. I 2030 skal Danmark øge sin...

Udgivet
April 2022

Interessant nyskabelse

Connie Hedegaard, formand for den grønne tænketank Concito og bl.a. tidligere EU-klimakommissær, bød Kristian Jensen og den nyfusionerede organisation velkommen med anerkendende ord om timingen i forhold til den akutte sikkerhedssituation og betydningen af grøn energi.

– Tillykke både til dig Kristian og til Green Power Denmark. Det er en interessant nyskabelse på det helt rigtige tidspunkt, for Christiansborg får helt sikkert brug for hjælp, og det er jeg sikker på, at I kan give dem, sagde Connie Hedegaard.

Hun mener, at vi både herhjemme og i Europa har været alt for langsomme til at handle på klimaudfordringen indtil nu. Men også hun aner morgenluft i en ny politisk virkelighed, hvor der kan ske store forandringer hurtigt, hvis det er tydeligt nok, at platformen brænder.

- I udtrykker det fint i jeres nye rapporter, at vi ikke kan løse fremtidens problemer med fortidens regulering. Kunne man forestille sig en task force a la NOST (Nationale Operative Stab, red), hvor alle centrale myndigheder og parter mødtes hver dag for at håndtere coronasituationen? Måske er det noget af det samme, der skal til, for vi skal blive endnu hurtigere og dygtigere til at gå i ’implementeringsmode’. Der er i hvert fald masser af vilje i befolkningen, og der kommer ikke et bedre tidspunkt end nu, sagde Connie Hedegaard.

Politisk debat: Det blev der sagt

Marie Bjerre, Klimaordfører, Venstre
– Det er et helt oplagt tidspunkt nu at tage debatten om, hvordan vi får nok sol- og vindenergi både på land og på havet og nok grøn gas. Det er svært at være uenig i regeringens plan, men det går bare ikke hurtigt nok.

- Den grønne omstilling bliver mere borgernær, for allerede nu, oplever nogle mennesker, at der ikke er kapacitet nok i elnettet til fx at lade deres biler op

Rasmus Helveg Petersen, Klima-, energi- og forsyningsordfører, Radikale Venstre
– Det er en fantastisk spændende og svær tid, men hvor er jeg glad for, at vi er kommet hertil. Nu er vi inde og spørge os selv, hvordan vi tager det sidste skridt i den grønne omstilling.

– Hvis vi skal have mere landvind, kræver det nye greb og redskaber, og jeg er fx helt åben for at koncentrere landvindmøller i nogle bestemte områder i Danmark.

Signe Munk, Klima- og energiordfører, SF
– Det har været et grønt brag af en uge. For mig har klimaet været det drivende, men vi har i mange år glemt, hvor stor en sikkerhedspolitisk dimension, der er i energipolitikken. Vi har lange alvorstunge dage lige nu, men det er lange dage, vi har efterspurgt.

– Regeringens udspil har mange gode elementer for os i SF, men er lidt uambitiøst på havvind frem til 2030. Hvorfor ikke bare gå i gang nu? Jeg er sikker på, at udviklerne nok skal fortælle, hvis der ikke er en business case i det. På land skal vi hellere have minimumsmål for kommunerne end vindmølleloft og er nødt til at bruge mere håndfaste værktøjer

...
Connie Hedegaard ved lanceringen af 'Grøn strøm til Danmark og Europa' 22. april 2022
- I udtrykker det fint i jeres nye rapporter, at vi ikke kan løse fremtidens problemer med fortidens regulering, lød det fra Connie Hedegaard, formand for CONCITO. Foto: Casper Dufour.
Kristian Jensen i et fyldt Mogens Dahl Koncertsal ved lanceringen af 'Grøn strøm til Danmark og Europa' 22. april 2022
Der var stor interesse for det første politiske udspil fra Green Power Denmark. Foto: Casper Dufour

Se eller gense lanceringseventet

 

Nyheder direkte i din indbakke?