SIKKER ENERGI i EUROPA

I Bruxelles kan ingen høre dig skrige – men Helveg prøver alligevel

Morten Helveg Petersen (R) mener, at EU roligt kan ranke ryggen i forhold til sin klima- og energipolitik – men der er fortsat mange siders lovtekst, der skal følges til dørs, inden valget til Europa-Parlamentet i juni 2024.

Morten Helveg Petersen (R)

’Vi skal understøtte europæisk cleantech i konkurrencen med Kina. Det er afgørende – også for dansk økonomi – at den europæiske vindbranche skærmes mod unfair konkurrence fra Kina. Vores grønne industrier er grundlaget for Europas klimaneutrale økonomi og fremtidens velfærd’, mener MEP Morten Helveg Petersen. Foto: Alain Rolland/Europa-Parlamentet.

’I Bruxelles kan ingen høre dig skrige’, hedder en nylig udkommet debatbog skrevet af MEP Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre. Med fokus især på klima- og energipolitik forsøger han alligevel af alle kræfter at give lyd fra sig frem til juni 2024, hvor han stopper efter ti år i Europa-Parlamentet.

Sikker energi til et Europa under forandring

Dansk energi- og klimapolitik foregår i en vekselvirkning med, hvad der foregår i trekanten mellem EU’s Ministerråd, Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet. I en serie med nyheder, interviews og reportager sætter Green Power Denmark fokus på et Europa under forandring.

...

Til tider ’skriger’ Morten Helveg Petersen af begejstring. I ny og næ river han sig i håret i frustration over, at udviklingen går for langsomt.

– Trods udfordringer og masser af bøvl står EU et bedre sted nu end for 9-10 år siden. Vi prøver med Clean Energy Package, Green Deal og REPowerEU at lave samlede slagplaner, der kan håndtere udfordringer med forsyningssikkerhed og klima. Vi er i gang med en transition af hele kontinentets økonomi – det er en sindssyg svær opgave, men samtidig utrolig spændende at være med til, siger Morten Helveg Petersen, der mener, at EU med et mål om minimum 55 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030 er godt forberedt til forhandlingerne på COP28 i Dubai.

– Jeg synes, det er fair at sige, at Europa er langt foran de andre store økonomier. Vi kan roligt ranke ryggen, siger Morten Helveg Petersen med den tilføjelse, at medlemslandene skal følge op med rettidig implementering.

Største projekt i EU’s historie

I øjeblikket bruger Morten Helveg Petersen som næstformand for Europa-Parlamentets udvalg for industri, forskning og energi (ITRE) meget tid på at følge op på flere af de 15-20 klima- og energidirektiver, der med 3.800 sider lovgivning er eller bliver vedtaget i denne valgperiode som ’det største projekt i EU’s historie’.

For Helveg Petersen er ’mere vedvarende energi’ og ’øget energieffektivitet’ nøglebegreber for at vriste EU fri af Ruslands energi og reducere de 27 EU-landes klimaforurening. Og han er slet ikke i tvivl om, at EU-landenes evne til at sætte rammer og retning for markedet via lovgivning kan skabe en gunstig udvikling, hvis medlemslandene følger trop med nødvendig implementering.  

Som skyggeordfører på vegne af Parlamentets liberale gruppe, Renew Europe, har Morten Helveg Petersen haft betydelig indflydelse på det elmarkedsdirektiv, der nu skal forhandles endeligt på plads i trialog efter en nylig afklaring af Ministerrådet holdning. Det spanske EU-formandskab, der fortsat lider under manglende indenrigspolitisk afklaring fra valget i sommer, håber på at lande direktivet, inden Belgien tager over til nytår.

– Processen bliver enormt presset, siger Morten Helveg Petersen få minutter efter en briefing blandt parlamentets ordførere om Rådets holdning.

Morten Helveg
Energi i Europa

Europa-Parlamentets energiudvalg (ITRE) foreslår betydelige ændringer til EU-Kommissionens forslag til elmarkedsreform. ’Elmarkedet er...

I trialogen vil Morten Helveg Petersen kæmpe for mere fleksibilitet i forhold til, hvordan VE-udbud (såkaldt Contracts for Difference, CfD) kan strikkes sammen, for teksten er her ’for restriktiv’.

Derimod glæder Helveg Petersen sig over, at Rådet (også) mener, at statsstøtte for eksempel til atomkraftværker skal notificeres til Europa-Kommissionen. Kommissionen kan så tjekke at støtten ikke bliver konkurrenceforvridende, så det ikke er en blankocheck for medlemslande med hang til nuklear elproduktion.

Borgernært og kompliceret

Bygningsdirektivet er et andet og endnu mere kompliceret udestående. Forslaget fra Europa-Kommissionen spiller bl.a. sammen med et nyt kvotehandelssystem for brændsler brugt til opvarmning i bygninger, et energieffektiviseringsdirektiv og et VE-direktiv.

– Medlemmerne vånder sig. Bygningsdirektivet er forsidestof bl.a. i Tyskland og Italien, for det er tæt på hus og hjem. Bygningsdirektivet er borgernært, fastslår Morten Helveg Petersen om en højspændt politisk sag, der – når vedtaget – skal føre til energirenovering af millioner af bygninger og fremme fjernvarme, individuelle varmepumper, lokale løsninger med vedvarende energi og opladning af elbiler.

Holdningerne i Europa spænder fra, at det skal EU over hovedet ikke blande sig i, til at en styrket indsats for bygninger, der står for 40 procent af EU’s energiforbrug, er fuldstændig afgørende for (forsynings)sikkerhed og klima.

– Mange af de mere tekniske elementer er ved at være på plads, men vi mangler fortsat at få afklaret, hvor ambitiøst direktivet egentlig skal være på bygningernes vegne, siger Morten Helveg Petersen.

Med energieffektiviseringsdirektivet har EU-landene forpligtet hinanden kollektivt til at reducere energiforbruget med 11,7 procent i 2030 sammenlignet med et referencescenarie. Spørgsmålet er nu, hvor meget eller lidt, Bygningsdirektivet skal bidrage.

– Mit bud er, at vi som minimum lander på Europa-Kommissionens oprindelige forslag, vurderer Morten Helveg Petersen.

Hårdt pres på europæisk industri

Som næstformand i ITRE har den danske MEP også haft fingrene dybt nede i et direktiv, der skal skabe en klimaneutral industri. Denne ’net-zero industry act’ blev for få uger siden stemt igennem ITRE med 43 stemmer for og 12 imod. Direktivet er geopolitisk vigtigt, fordi Kina ’pisker afsted på vedvarende energi’ og fordi USA har vedtaget en støttepakke, der tiltrækker grønne investorer i et hidtil uset omfang

– Vi har et tema, der handler om, at der er et kæmpe industripotentiale i den grønne omstilling. Vi skal understøtte europæisk cleantech i konkurrencen med Kina. Det er afgørende – også for dansk økonomi – at den europæiske vindbranche skærmes mod unfair konkurrence fra Kina. Vores grønne industrier er grundlaget for Europas klimaneutrale økonomi og fremtidens velfærd, mener Morten Helveg Petersen, der finder det glædeligt, at Europa-Kommissionen har suppleret med et udspil til Wind Power Action Plan.

– Men den knappe tid frem til valget i juni tillader ikke, at vi vedtager mere lovgivning. For mig handler det om håndhævelse af, hvad vi allerede har vedtaget, siger Morten Helveg Petersen bl.a. med tanke på VE-direktivet, der kræver minimum 42,5 procent (og gerne 45 procent) grøn energi i 2030.

havvindmøllepark
Vedvarende energi

I 2030 skal de 27 EU-lande dække mindst 42,5 procent af sit energiforbrug ved hjælp af vind, sol, vand, geotermi og bæredygtig biomasse...

Gyldne muligheder for samarbejde med Polen

Selv om Morten Helveg Petersen stopper i Europa-Parlamentet i 2024, så har han fortsat meninger om tiden efter valget. I 2025 sidder først Polen og dernæst Danmark på EU-formandskabet. Polen har netop haft valg, og alt tyder på, at den EU-venlige og mere moderat-konservative Donald Tusk tager over fra det stærkt konservative og kontroversielle parti PiS.

For Helveg Petersen at se ligger der her nogle gyldne erhvervsmæssige og politiske muligheder, der skal gribes af de danske stat tillige med grønt erhvervsliv og organisationer i forhold til havvind, sol/vind på land, fjernvarme, geotermi og energieffektivitet.

– Polen er et kæmpe land med betydelige økonomiske muskler. Valgets udfald er utrolig glædeligt, så jeg håber, at Polen fra nu af i det mindste ikke blokerer og udskyder beslutninger, siger Morten Helveg Petersen.

I bogen ’I Bruxelles kan ingen høre dig skrige’ beskriver Morten Helveg Petersen 25 initiativer, Danmark kan bruge som inspiration for formandskabet i 2025. Hvad han selv skal foretage sig efter valget den 9. juni 2024, er uafklaret, men Helveg er slet ikke færdig med at ’skrige’ op om europæisk politik.

– Vi skal have befolkningerne mere med på den grønne omstilling, men der er tegn i Europa på, at vi risikerer et tilbageslag. Derfor er det vigtigt, at vi vedtager ting, der er fornuftige og lader sig gennemføre, siger Morten Helveg Petersen.

Han forventer, at 2024-valgkamptemaerne blandt andet bliver sikkerhedspolitik i lyset af Ruslands krig mod Ukraine, EU-udvidelse med Ukraine/Balkan samt EU’s klimamål for 2040.   

Termometer
ENERGI I EUROPA

Går EU’s 27 medlemslande efter en reduktion i udledningen af drivhusgasser på 90-95 procent i 2040? Foreløbig er dét en anbefaling fra...

Nyheder direkte i din indbakke?