PLANLÆGNINGSMÅL

Minister: Ok til 36 afbrudsminutter i 2033

Green Power Denmark bakker op om nyt planlægningsmål for strømafbrydelser – efterlyser dog lidt mere fokus på samfundsøkonomi i beregningsgrundlaget.

Strømafbrydelse

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) netop har præsenteret et planlægningsmål for elforsyningssikkerheden. Målet er et udtryk for, hvor mange minutter om året en elforbruger i gennemsnit skal forvente at undvære strøm. Foto: Andrii Medvediuk/Colourbox

I Danmark har vi elektricitet i stikkontakterne godt 99,99 procent af tiden, hvilket er verdensklasse. Den høje leveringssikkerhed skal vi holde fast i, samtidig med at samfundet udbygger massivt med sol- og vindenergi, mener Green Power Denmark i en reaktion på, at klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) netop har præsenteret et planlægningsmål for elforsyningssikkerheden.

Målet er et udtryk for, hvor mange minutter om året en elforbruger i gennemsnit skal forvente at undvære strøm. Målet er sat til 36 minutter om året i 2033 mod cirka 24 minutter i gennemsnit over de seneste ti år. For de næste ti år vil især risikoen for effektmangel i bestemte vejrscenarier, hvor elforbruget er meget højt, og elproduktionen fra vind og sol er lav, påvirke elforsyningssikkerheden.

Der skal være strøm i stikkontakten – også i fremtiden (kefm.dk)

– Vi bakker op om det ambitiøse planlægningsmål. Leveringssikkerhed er essentielt for virksomheder og almindelige forbrugere. Vi skal kunne regne med at have elektricitet stort set altid. En sikker elforsyning er afgørende for, at vi er et konkurrencedygtigt og sikkert samfund. Ministerens målsætning viser, at regeringen prioriterer elforsyningssikkerheden højt, siger afdelingschef Martin Dam Wied fra Green Power Denmark.

Behov for reel politisk debat

Planlægningsmålet bygger på analyser og anbefalinger fra Energinet og Energistyrelsen til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Green Power Denmark roser arbejdet, men efterlyser, at samfundsøkonomi fremover bliver tænkt lidt stærkere ind, så økonomiske beregninger afgør, om målet bliver 30, 35 eller måske 40 afbrudsminutter.

Redegørelse for elforsyningssikkerhed 2023 (energinet.dk)

– I dag bliver der ikke foretaget en samfundsøkonomisk vurdering af forskellige planlægningsmål. Det gør det svært at føre en reel dialog og politisk debat om, hvilket planlægningsmål vi bør lægge os fast på. Vi mener grundlæggende, at myndighederne bør undersøge de samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved forskellige niveauer af elforsyningssikkerhed, siger Martin Dam Wied.

Minister vil sætte flere værktøjer i spil

Lars Aagaard påpeger i en pressemeddelelse, at Danmark har potentialet til grønne kraftcentre med arbejdspladser, vækst og udvikling:

– Men en dårlig cocktail af strømafbrud og en høj elregning er ikke noget at byde hverken borgere eller erhvervslivet. Vi er godt i gang med at udbygge den vedvarende energi og elnettet, men der skal endnu flere værktøjer i spil. Derfor er vi i gang med at se på flere mulige initiativer, som kan bidrage til at sikre fortsat stabil strømforsyning i fremtiden, siger Lars Aagaard.

Flere stærke virkemidler

Principielt sikres en høj leveringssikkerhed af bl.a. stærke elnet, udlandsforbindelser og fleksible kraftvarmeværker. Fremadrettet kan mere fleksibelt forbrug og lagringsteknologier være stærke virkemidler.

Green Power Denmark mener derfor, at det lyder fornuftigt, at regeringen vil undersøge nye teknologier og mekanismer til sikring af en stabil elforsyning:

– Vi er helt enige med ministeren, og vi har brug for snarlig handling, hvis vi skal leve op til ministerens planlægningsmål. Inden for få år forventer vi, at forbruget af strøm vil blive tredoblet. Samtidig kommer en stadig større del af strømmen fra sol og vind, hvor produktionen svinger. Mere vedvarende energi er rigtig godt for klima og økonomi, men udbygningen kan skabe – håndterbare – udfordringer for leveringssikkerheden, siger Martin Dam Wied.

Green Power Denmark fremlægger den 27. februar på konferencen ’Grøn elbalance i fremtiden’ sine bud på, hvad der skal til for at fasthøje en høj leveringssikkerhed i Danmark. Buddene er udviklet ud fra et ønske om, at Folketinget tager aktivt stilling til nationens elforsyningssikkerhed.

Nyheder direkte i din indbakke?