TOPMØDE 2024

EP-kandidater klar med ønsker til kabale

En stribe spidskandidater til Europa-Parlamentet ønsker en plads i energiudvalget (ITRE), der de næste fem år bliver omdrejningspunkt for vigtige beslutninger af vital betydning for energibranchens ve og vel. ITRE skal bl.a. forholde sig til Kina, finansiering af grøn omstilling, behov for elnet og smidig opstilling af VE-projekter.

EP-debat på Topmødet 2024

Kristoffer Storm fra Danmarksdemokraterne, Niels Flemming Hansen fra De Konservative og Kira Marie Peter-Hansen fra SF diskuterer energi- og klimapolitik sammen med syv andre spidskandidater på Green Power Denmarks topmøde.

Hvordan sikrer vi en europæisk produktion af vindmøller og elektrolyseanlæg, så statsstøttede kinesiske virksomheder ikke – som det er sket for solceller – sætter sig totalt på markedet?

Hvordan får Europa opført meget mere vedvarende energi og udrullet meget mere elnet?

Hvordan får vi elektrificeret industri, transport og opvarmning?

Hvordan sikrer vi investeringer til den grønne omstilling i en situation, hvor EU fattes penge, skal opbygge en forsvarsindustri og måske udvides med Ukraine og flere Balkanlande?

Europa-Kommissionen vil inddrage disse, og mange andre, spørgsmål i sit arbejdsprogram for de næste år frem, og drøfte situationens alvor med de 27 regeringer, hvor Ungarn, Polen, Danmark (andet halvår 2025) og Cypern er de næste i chefstolen for Ministerrådet.

Elektrificering af Europa
POLITISK INDSPIL

Danskerne og resten af europæerne skal snart vælge det sidste Europa-Parlament, der kan få os i mål med vores fælles klimaambitioner i...

Tre rækker hånden op og flere melder sig

Kira Maria Peter-Hansen (SF) i debat på Topmødet 2024
Morten Løkkegaard fra Venstre, Kira Marie Peter-Hansen fra SF og Stine Bosse fra Moderaterne bejler alle til en plads i Europa-Parlamentets energiudvalg, ITRE.

De danske spidskandidater til Europa-Parlamentet ved det godt: Parlamentets energiudvalg bliver et vigtigt omdrejningspunkt for disse debatter.

Såvel Sigrid Friis (Rad.) som Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Morten Løkkegaard (V) rækker hånden op under en EU-debat på Green Power Denmarks Topmøde på spørgsmålet om, hvem der går efter en plads i energiudvalget.

Efter lidt forvirring på scenen i K.B. Hallen viser det sig, at flere andre – herunder Stine Bosse (M) og Niels Flemming Hansen (Konservative) – også er interesseret i energiudvalget, der i daglig tale hedder ITRE og dækker industri, forskning og altså energi. Christel Schaldemose (S) oplyser, at hun selv går efter miljøudvalget (ENVI), mens hun håber på en fortsat ITRE-plads til partifælle Niels Fuglsang.

Hvor stor den danske repræsentation i ITRE og andre nøgleudvalg ender med at blive afhænger naturligvis af, hvem der bliver valgt, og af den store fordelingskabale mellem de europæiske grupper efter borgerne har valgt 720 MEP’er i starten af juni.

Energiprischok og alarmklokker

De seneste fem år, hvor Morten Helveg Petersen (Rad.) har været næstformand i ITRE, har været præget af covid-19, Ruslands krig mod Ukraine, kinesiske ambitioner, energiprischok og stadig flere alarmklokker i forhold til klima og biodiversitet.

På baggrund af rigtig mange udspil fra Europa-Kommissionen har de 27 EU-regeringer og Europa-Parlamentet fra 2019-2024 vedtaget 15-20 energirelevante direktiver, der bl.a. skal sikre et EU-mål om mindst 55 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030.

Vedtaget er bl.a. et VE-direktiv, et bygningsdirektiv, en elmarkedsreform og et par industridirektiver om kritiske råstoffer (CRMA) og klimaneutrale virksomheder (NZIA). Flere sektorer bliver endvidere omfattet af CO2-kvotehandel.

Klimamål for 2040: 90-95 procent

De næste fem år står den på implementering og justering – for eksempel i forhold til hurtigere godkendelsestider og mindre bureaukrati i forhold til VE-projekter.

Samtidig skal ITRE og de øvrige medlemmer af Europa-Parlamentet kigge frem mod 2040, og det ligger i kortene, at udledningen af drivhusgasser skal være mindsket med 90-95 procent for at holde EU på rette kurs i forhold til den opgave, der blev defineret på COP21 i Paris. Hvis regeringerne og parlamentet vedtager et ambitiøst klimamål for 2040, vil det være et markant investeringssignal - og et signal til verdenssamfundet.

Under det danske formandskab i andet halvår 2025 afvikles COP30, hvor der – i Brasilien – skal følges seriøst op på COP21 fra Paris. Finansieringen af den grønne omstilling er og forbliver et kæmpe emne både internt i EU og på verdensplan, hvor det globale syd presser på for flere penge fra nord.

Stine Bosse (M) på Topmødet 2024
Stine Bosse fra Moderaterne fremviser rød tape for Sigrid Friis fra De Radikale og Per Clausen fra Enhedslisten. ’Red tape’ er symbol på bureaukrati (der skal fjernes).

At skabe et interessant investeringsklima i Europa – som modvægt til statsstøtte i Kina og gunstige skatteregler og toldbarrierer i USA – bliver også et emne, ITRE/Parlamentet skal forholde sig til efter valget den 6.-9. juni. Danmark skal vælge 15 MEP’er den 9. juni.

Europa Parlamentet
VALGVIDEOER

9. juni skal danskerne i stemmeboksen og sætte kryds til valget ved Europa-Parlamentet. Det er det sidste parlament, der kan få EU i...

En lille symbolsk ting fra ti spidskandidater

Ti spidskandidater. Ti små ting fra potentielle MEP’ere. Ti ting, der symboliserer noget vigtigt. Green Power Denmark har til årets topmøde i K.B. Hallen inviteret alle 11 danske spidskandidater til Europa-Parlament. Eneste afbud: Henrik Dahl fra Liberal Alliance.

A: Christel Schaldemose medbringer en ’socialdemokratisk rød’ vindmølle, fordi vi skal gøre os uafhængige af Putin med mere vedvarende energi.

B: Sigrid Friis fremviser 200 år gammelt vand, fordi geotermi til produktion af fjernvarme for den radikale politiker en af del af den grønne omstilling.

C: Niels Flemming Hansen vifter med et strømkabel for at understrege, at han som konservativ støtter elektrificering og transport af strøm på tværs af landegrænser.

F: Kira Maria Peter-Hansen har fået lavet en trekant, der viser, at vedvarende energi, landbrug og natur ifølge SF’eren skal bringes i samhørighed med hinanden.

M: Stine Bosse vrister et stykke ’red tape’ fri af et stykke pap som symbol på, at Moderaterne vil mindske EU’s bureaukrati bl.a. i forhold til VE-projekter.

O: Anders Vistisen fremviser en iPhone (designet i USA, produceret i Kina) som eksempel på, at EU fører ikke-fornuftig grøn politik. Konkurrenceevne bør være en prioritet, mener Dansk Folkeparti.  

V: Morten Løkkegaard trækker kreditkortet for at vise, at ’det kommer til at koste kassen’, men at der ifølge Venstre er brug for en plan for elektrificering og elnet.

Æ: Kristoffer Storm fra Danmarksdemokraterne viser et walkie-talkie-sæt, for så er vi tvunget til at lytte til hinanden – herunder til beboere i landdistrikterne.

Ø: Per Clausen lufter et batteri, for elektrificering og mere vedvarende energi er følge Enhedslisten kernen i klimapolitikken.

Å: Jan Kristoffersens gaslighter viser, hvad vi skal væk fra. Ifølge Alternativet er borgerenergifællesskaber en del af alternativet.

Tegnet opsummering af EP-debat på Topmødet 2024
Symboler sort på hvidt. Illustrator Frank Høedt har indfanget de ti små ting, spidskandidaterne fremviser på Green Power Denmarks topmøde.

Nyheder direkte i din indbakke?