POLITISK INDSPIL

Green Power Denmark: Her er de grønne EU-prioriteter for næste valgperiode

Danskerne og resten af europæerne skal snart vælge det sidste Europa-Parlament, der kan få os i mål med vores fælles klimaambitioner i 2030. Green Power Denmark lancerer fire overordnede EU-prioriteter, som skal omsættes til konkret politik efter valget. Prioriteterne fokuserer på at accelerere elektrificeringen af Europa, sætte fart på udbygningen af vedvarende energi, styrke elnettet og understøtte den grønne energiindustri.

Elektrificering af Europa

Illustration: Mette Ehlers

Europa skal være grønt, sikkert og konkurrencedygtigt. Med det budskab lancerer Green Power Denmark fire overordnede EU-prioriteter, som skal omsættes til konkret politik efter valget til Europa-Parlamentet den 9. juni. Prioriteterne fokuserer på at accelerere elektrificeringen af Europa, sætte fart på udbygningen af vedvarende energi, styrke elnettet og understøtte den grønne energiindustri.

– Der er meget på spil. Europa befinder sig i en skelsættende tid med flere store og sammenhængende udfordringer. Grøn omstilling er løsningen på de fleste, og strøm fra vindmøller og solceller kan skabe et grønt, sikkert og konkurrencedygtigt Europa, siger Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for Public Affairs og EU i Green Power Denmark:

– Danskerne og resten af europæerne skal vælge det sidste parlament, der kan få os i mål med vores fælles klimaambitioner i 2030. Men der er en reel risiko for, at EU efter valget vil nedprioritere det grønne område og undlade at træffe væsentlige energi- og klimapolitiske beslutninger. Det vil være en historisk fejl, som vil svække Europa på afgørende områder, siger Ole Rydahl Svensson. 

Et elektrisk Europa

Konkret foreslår Green Power Denmark, at den nye Europa-Kommission inden for de første 100 dage fremlægger en handlingsplan for elektrificering af Europa. I dag udgør el kun 23 procent af det samlede energiforbrug i EU, men for at nå klimaambitionerne skal grøn strøm erstatte kul, olie og gas i opvarmning, industri og transport.

– Elektrificeringen af Europa er fuldstændig afgørende for, at vi kan reducere vores afhængighed af at importere fossile brændstoffer. Vi skal have færre gasfyr i de europæiske hjem og flere elektriske personbiler og lastbiler på vejene. Alle sektorer skal op i gear og sikre, at Europa kommer til at køre på grøn strøm, siger Ole Rydahl Svensson.  

Han understreger, at elektrificeringen går hånd i hånd med en massiv udbygning af grøn energi og elnet. Europa-Kommissionen vurderer, at den grønne omstilling kræver investeringer i transmissions- og distributionsnettet for 584 mia. euro frem mod 2030.

– Strømmen fra vindmøller og solceller skal hen til forbrugerne. Derfor er der behov for massive investeringer i det europæiske elnet. En stærkere elinfrastruktur vil forbedre forsyningssikkerheden og reducere elpriserne i hele Europa, fordi det bliver muligt at flytte den vedvarende energi til områder, hvor der er et højt forbrug, siger Ole Rydahl Svensson.

Green Power Denmarks EP-Indspil 2024-2029: Elektrisk Europa
Politikpapir

Green Power Denmark præsenterer med vores fire prioriteter, hvordan EU kan øge produktionen af vedvarende energi og forbedre sin konkurrenceevne samtidig med, at Europa elektrificeres. Derfor er vejen til et...

Udgivet
Maj 2024

Styrk den grønne industri i Europa

Derudover anbefaler Green Power Denmark, at Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet har grøn industripolitik som topprioritet i den næste valgperiode. Europa-Kommissionen bør ifølge Green Power Denmark præsentere en lovgivningspakke, der sikrer lige konkurrencevilkår for den grønne energiindustri i Europa.

Ole Rydahl Svensson, afdelingschef, Public Affairs EU & DK
Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for Public Affairs og EU i Green Power Denmark, kommer med en klar opfordring til de kommende danske Europa-parlamentarikere:
– Gå efter en plads i Europa-Parlamentets energi- og industriudvalg. Det er her de grønne kampe kommer til at stå. Foto: Jeppe Carlsen

Sorte skyer hænger især over den europæiske vindindustri, der er ramt af inflation, stigende omkostninger, færre ordrer og stigende konkurrence. USA er for alvor stemplet ind i klimakampen med hjælpepakken Inflation Reduction Act, som giver skatterabatter og statsstøtte til grønne virksomheder, der holder til i USA. Samtidig har Kina i mange år brugt statsstøtte meget direkte til at udvikle deres vindindustri, og kinesiske vindmølleproducenter viser i stigende grad interesse for det europæiske marked ved at tilbyde billige vindmøller og generøse modeller for finansiering.

– Der er behov for, at EU snører løbeskoene og for alvor træder ind i det grønne industrikapløb. Der er taget industripolitiske initiativer, men EU har indtil videre fejlet i at finde fælles modsvar til den nye virkelighed, hvor statsstøtte er blevet det dominerende konkurrenceparameter. Der er behov for fælleseuropæiske løsninger og en grøn industripolitik i EU, så Europa fortsætter med at være førende inden for grøn teknologi, siger Ole Rydahl Svensson og kommer med en klar opfordring til de kommende danske Europa-parlamentarikere:

– Gå efter en plads i Europa-Parlamentets energi- og industriudvalg. Det er her de grønne kampe kommer til at stå.

På Green Power Denmarks Topmøde, som finder sted 23. maj, sættes fokus på, hvordan vi skaber et elektrisk Europa. Her stiller den Green Power Denmark som Danmarks grønne erhvervsorganisation spørgsmålet videre til de danske spidskandidater til Europa-Parlament under valgkampens første store klima- og energipolitiske debat.

Nyheder direkte i din indbakke?