WINDEUROPE 2023

Europas elmarked skal fintunes – ikke vendes på hovedet

Når Europas politikere snart for alvor skal drøfte elmarkedsreform, bør de betragte VE-udviklere og -investorer som ’the good guys’ og ikke straffe dem som ’the bad guys’, lyder anbefaling fra elektrificeringsscenen på WindEurope.

Juan Rivier Abbad, chef for Iberdrolas VE-regulatoriske afdeling, på WindEurope Annual Event 2023

Juan Rivier Abbad, der er chef for Iberdrolas VE-regulatoriske afdeling, mener, at VE-investorer og -udviklere, er ’the good guys’. De bør ikke straffes som ’the bad guys’ i forbindelse med en elmarkedsreform. Foto: Casper Dufour

We are ’the good guys’, pointerer Juan Rivier Abbad fra det spanske energiselskab Iberdrola fra en velbesøgt elektrificeringsscene på WindEurope 2023 i Bella Center.

Om WindEurope Annual Event

En årlig konference arrangeret af WindEurope - i år i samarbejde med Green Power Denmark, da København endnu engang er vært. Bella Centeret danner i tre dage rammen om flere end 14.000 deltagere, 500 udstillere, 330 talere, 60 sessioner og 200 posters.

'The Pavillion – Powered by Denmark' repræsenterer 85 danske virksomheder på tværs af leverandørkæden. I alt udstiller mere end 100 danske virksomheder på konferencen.

...

Iberdrola investerer massivt i vedvarende energi (VE), hvilket ligger i smuk forlængelse af de politiske ønsker, der er fremherskende i Spanien og blandt EU’s øvrige 26 medlemslande. Faktisk er der bred enighed om, at en massiv elektrificering – med masser af elektricitet fra vind og sol – er absolut afgørende for skabelsen af et klimaneutralt energisystem.

Når Juan Rivier Abbad, der er chef for Iberdrolas VE-regulatoriske afdeling, alligevel finder det nødvendigt at fastslå, at VE-investorer og -udviklere er ’de gode’, så skyldes det aktuelle diskussioner om en reform af EU’s elmarked.

En konsekvens af Ruslands krig mod Ukraine har været en EU-politik, der skal begrænse indkøb af russisk naturgas – hvilket i perioder har ført til høje priser på naturgas og høje priser på elektricitet.

Gassen er problemet – ikke elektriciteten

EU har besluttet at indføre regulering, der skal mindske overdrevne profitter på elmarkedet, men ifølge Juan Rivier Abbad er det at rette bager for smed. Gassen er problemet – ikke elektriciteten.

Problemet er ifølge Juan Rivier Abbad, at indgrebet har gjort netop de investorer og energiselskaber, der kan gøre Europa fri for fossilgas og sikre lavere elpriser på længere sigt, til ’the bad guys’: Altså dem, der bruger penge og kræfter på at udbygge med vind- og solenergi samt andre klimavenlige teknologier, der er en afgørende del af løsningen.

For at gøre ondt værre bliver EU-reglerne implementeret vidt forskelligt i de 27 medlemslande, hvilket har skabt store frustrationer blandt energiselskaberne.

– Vi har brugt mange måneder på at forstå, hvad der rammer os. Vi befinder os i en massiv klimakrise, og den slags indgreb fremmer ikke vores investeringer i vind, sol og Power-to-X, siger chef for regulatory affairs, Mathias Aarup Berg fra European Energy under en debat faciliteret af viceadm. direktør Jan Hylleberg fra Green Power Denmark.

Reformudkast inden for skiven, men…

Både Iberdrola, European Energy og Eurowind håber fra elektrificeringsscenen i Bella Center, at de europæiske politikere har lært af indgrebet mod profitter, når de nu snart for alvor skal tage stilling til en elmarkedsreform.

Seneste udkast fra EU-Kommissionen ser ifølge paneldeltagerne forholdsvist fornuftigt ud, for det respekterer i det store hele den udvikling, markedet har gennemgået de seneste 20-30 år.

– Markedet virker, men ja… der er brug for justeringer, siger Joachim Steenstrup, Head of Public Affairs & Media Relations, fra Eurowind, der dog gerne ser, at et fremtidigt marked belønner vedvarende energi for dets bidrag til europæiske forsyningssikkerhed.

Branchen selv skal også selv blive bedre til at udvikle elkøbsaftaler (PPA’er), så de ikke udelukkende retter sig mod store kunder, men også involverer og engagerer mindre forbrugere. Stærkere inddragelse af prissignaler fra netselskaber både på transmission og distribution er også vigtigt, lyder det fra Eurowind, der grundlæggende mener, at markedet bør fintunes, så det giver gulerod til det, vi gerne vil have mere af: Vedvarende energi samt lagrings- og fleksibilitetsløsninger.

– Det vil også være en god idé at standardisere PPA-markedet, tilføjer Mathis Aarup Berg fra European Energy.

Fare for spansk afsporing

At EU-Kommissionen foreslår en reform, der ligger inden for skiven af det fornuftige betyder dog ikke, at den hellige grav er velforvaret. Reformen skal formentlig forhandles på plads på den anden side af 1. juli 2023, hvor Spanien har overtaget EU-formandskabet fra Sverige.

Den spanske regering argumenterer for langt mindre marked og arbejder – modsat Iberdrola og de fleste EU-lande – for en strammere statsligt styring fx med feed-in-tariffer for både gammel og ny elproduktion. En spansk politiker med cirka samme holdninger som den spanske regering er udpeget som chefforhandler for EU-Parlamentet, så der kan være en del dramatik at vente.

Juan Rivier Abbad fra Iberdrola frygter, at det lykkes for den spanske regering at få vedtaget en reform, der tillader de enkelte lande at vælge deres egne løsninger. Sker det, vil bl.a. Spanien og Portugal formentlig vælge at afvige fra en fælles markedsløsning for alle 27 medlemslande – hvilket vil være ’bad for business’ for de investorer, der opererer på tværs af landegrænser.

– Det kan blive et frygteligt rod og forsinke udviklingen af et klimaneutralt energisystem, mener Juan Rivier Abbad, der opfordrer Europas politikere til at skabe sikkerhed for investorer både på kort og langt sigt – herunder at acceptere, at elpriserne går op og ned. Netop disse udsving i priser gør det interessant at udvikle fleksibilitetsprodukter, der kan optimere effektiviteten i det samlede energisystem -og dermed gøre billigere end ellers.

IEA: Brug for tempo og volumen

Senioranalytiker Heymi Bahar Damar fra Det Internationale Energiagentur (IEA) i Paris peger på, at det europæiske elmarked skal blive bedre til at generere investeringer i vedvarende energi – altså at give markedssignaler til investeringer i vind-, sol- og vandkraft. Haymi Bahar Damar er bekymret for hastigheden i udbygningen frem mod 2030.

Vi har brug for tempo og volumen, siger Heymi Bahar Damar, der ser statslige auktioner som et middel, der kan speede udviklingen op – hvis staterne mønstrer den nødvendige beslutningskraft.

IEA-analytikeren mener i øvrigt, at markedet – trods lejlighedsvis høje priser - faktisk beskytter forbrugerne mod tårnhøje elregninger.

– Hvis man vil beskytte forbrugere, så er det bedre med målrettede initiativer rettet mod de økonomisk sårbare, end at gøre det via en elmarkedsreform, siger Heymi Bahar Damar.

Nyheder direkte i din indbakke?