Energihandlernes rolle

'Jeg skræddersyer løsninger for vindmølleejerne'

Energihandlerne arbejder i en kompleks verden af fagbegreber og processer. En af dem, der hjælper kunderne med at navigere i denne verden er Maiken Lautrup Jepsen, senior business developer i Norlys Energy Trading. Hun driver og faciliterer udviklingen af attraktive produkter til deres kunder, der skiller sig ud fra konkurrenternes. Men jeg er dybt afhængig af mine kollegaer i processen, fortæller Maiken Lautrup Jepsen.

Portræt af Maiken Lautrup Jepsen, senior business developer hos Norlys Energy Trading

Maiken Lautrup Jepsen er senior business developer og udvikler produkter og services for kunderne hos Norlys Energy Trading. Foto: Norlys Energy Trading.

Jeg arbejder som senior business developer i Norlys Energy Trading. I Norlys Energy Trading er vi 10 business developere ansat i forskellige teams. Jeg sidder i det team, hvor vi udvikler produkter og services til vores kunder – dvs. elproducenter, elforbrugere eller elleverandører.

Jeg er uddannet statskundskaber og har tidligere arbejdet som ministersekretær og teamleder i Beskæftigelsesministeriet og Energistyrelsen. Min vej til energihandelsbranchen er måske lidt atypisk, og heller ikke hvad jeg forventede som færdiguddannet. Men min interesse for at drive processer og finde løsninger på komplekse problemstillinger har vist sig at være lige så relevant i et elhandelsselskab som i embedsværket. 

Energihandlernes rolle i den grønne omstilling

Energihandelselskaber flytter energi fra områder med overskud til områder med underskud af energi. Det fører til lavere energipriser i områder, hvor knaphed presser priserne op. På den måde er energihandlere med til at balancere energimarkederne og sikre forbrugerne en billigere og mere stabil energiforsyning på tværs af landegrænser. Vi har talt med tre medarbejdere i den danske energihandelssektor, som fortæller om deres arbejde og rolle i energisystemet. 

En typisk arbejdsopgave er f.eks. en vindmølleejer, der ønsker hjælp til at planlægge og sælge sin vindmøllestrøm. Mit arbejde består i at sætte mig ind i kundens behov og skræddersy en løsning, der passer til den enkelte. Løsningen består typisk af mere end salg af strøm, fordi vindmølleejeren typisk også har brug for hjælp til at estimere den forventede produktion, sende handelsplaner til Energinet, optimere sin produktion i regulerkraftmarkedet, håndtere certifikater, indberette til myndigheder, mitigere risici osv. 

Håndterer flere risiko 

Der er flere typer risiko, som vi kan håndtere for kunden. F.eks. kan vindmølleejeren ønske at få en fast pris for produktionen ud i tid for at sikre den store, økonomiske investering, der er lavet i vindmøllen. Med en sådan prissikring følger dog en risiko, da vindproduktionen og strømprisen varierer over tid. Ligeså følger der en risiko med at være økonomisk ansvarlig over for Energinet for ubalancer mellem forventet og reel produktion. Som elhandler kan vi tilbyde en løsning, der aflaster kunden for de risici, der følger med investeringen og derved bidrage til udbygningen af vedvarende energi.

Det kan lyde simpelt – men det er i virkeligheden ret lakrids, da energimarkeder og elhandel er en kompleks verden med rigtig mange forskellige begreber, enheder og forkortelser. En stor del af min hverdag går derfor med at tegne, drøfte og forstå processer og sammenhænge med mine kollegaer, så vi er sikre på, at vi alle har den samme forståelse og taler samme sprog. Blandt mine kollegaer plejer vi at sige, at dem der klarer sig godt, er dem, der tør stille spørgsmål. 

Tæt samspil med kolleger 

Opgaven kompliceres yderligere af, at der kan være stor forskel på kundernes profil og ønsker, og hvilke regler der gælder i det marked eller land, som de opererer i. Endelig skal vi sikre os, at produkterne kan håndteres på Norlys Energy Tradings platforme, og at de lever op til vores egen ambition om at benytte datadrevne processer og tradingstrategier. 

Derfor sker produktudviklingen altid i tæt samspil på tværs af teams og fagligheder og involverer ofte både softwareudviklere, tradere, økonomer, markedsspecialister og juridiske rådgivere og back-office analytikere. Min rolle er at sikre, at alle de nødvendige bidragsydere og stakeholders involveres i processen og samarbejder om at finde en løsning, der skaber værdi for både kunden og Norlys Energy Trading.

Portræt af Nils Dorband, ph.d. i astrofysik hos InCommodities
Energihandlernes rolle

Energihandel er kompleks, og til det skal der bruges nogle af verdens klogeste hoveder. Hos InCommodities optimerer tyske ph.d. i...

Portræt af Kim Bentzen, chefmeteorolog hos Danske Commodities
Energihandlernes rolle

Meteorologer får en stadig større rolle hos energihandelselskaber. Det giver fordele i forhold til konkurrenterne, hvis vi kan optimere...

Explainer: Hvad er energihandlerens rolle i den grønne omstilling
FÅ SVARET

Energihandlerne på engrosmarkedet spiller en vigtig rolle i at sikre balance mellem produktion og forbrug, så der er strøm, når...

Artiklen er første gang bragt i Naturlig Energi

Nyheder direkte i din indbakke?