FÅ SVARET

Explainer: Derfor spiller energihandlerne en vigtig rolle i den grønne omstilling

Energihandlerne på engrosmarkedet spiller en vigtig rolle i at sikre balance mellem produktion og forbrug, så der er strøm, når forbrugerne har brug for det. Få forklaringen på, hvad en energihandler laver i Green Power Denmarks explainer.

Explainer: Hvad er energihandlerens rolle i den grønne omstilling

Når forbrugerne tænder for stikkontakten, er der strøm i samme sekund til at oplade elbilen eller sætte vaskemaskinen over. Det skyldes helt grundlæggende, at der er balance mellem produktion og forbrug af strøm. Energihandlerne på engrosmarkedet er med til at sikre den balance. 

Prisen for strøm fastsættes på et marked dagen inden, den produceres og forbruges. Her er det energihandlernes ansvar at købe eller sælge den rette mængde strøm på markedet og derefter løbende justere mængden på baggrund af dataopdateringer af prognoser for blandt andet produktion, kapacitet og forbrug. 

Hvis en vindfront over Danmark er forsinket, kan vindmøllerne ikke producere lige så meget strøm som forventet. I sådanne tilfælde køber energihandlerne strøm fra et andet land, hvor blæsten blev længere end forventet. Dermed sikrer energihandlerne forbrugerne en lavere elpris ved at flytte energien rundt mellem områder med en relativ overproduktion og underproduktion af el og tilhørende lav og høj pris.

– De er mange myter om energihandlerne, og hvad de laver. Vi håber, at denne her explainer kan være med til at nuancere billedet. Energihandlerne spiller en væsentlig rolle i den grønne omstilling, og den bliver kun større i takt med, at vi bygger et grønt energisystem, hvor produktionen af el er mere flukturerende, siger Martin Dam Wied, afdelingschef for elmarked i Green Power Denmark og fortsætter:

– De danske energihandlere haft en positiv økonomisk effekt for europæiske forbrugere og den danske statskasse. Samlet betaler energihandlerne milliarder i selskabsskat af deres overskud, som er med til at finansiere vores velfærdssamfund. Man skal heller ikke undervurdere den positive betydning, som energihandlerne har i de kommuner, hvor de bor.

Nyheder direkte i din indbakke?