Energihandlernes rolle

InCommodities tiltrækker international arbejdskraft fra øverste hylde

Energihandel er kompleks, og til det skal der bruges nogle af verdens klogeste hoveder. Hos InCommodities optimerer tyske ph.d. i astrofysik Nils Dorband energiselskabets algoritmer, så vejret – og dermed energiens priser – bliver mere forudsigelige. Det er udfordrende på grund af de stigende temperaturer, når man ikke længere kan bruge fortidens data, fortæller han.

Portræt af Nils Dorband, ph.d. i astrofysik hos InCommodities

Ph.d. i astrofysik Nils Dorband optimerer algoritmerne hos energiselskabet InCommodities. Foto: InCommodities.

Siden jeg var barn, har jeg interesseret mig for fysikkens evne til at afsløre naturens love gennem observationer og beregninger. Fysikken har ikke kun været god til at stille min nysgerrighed, men også betydet, at jeg har oplevet forskellige steder og kulturer. Jeg er født i Tyskland, men har brugt store dele at mine kandidat- og ph.d.-studier i USA, hvor mit fokus var på computational astrofysik. Senere blev jeg interesseret i atmosfærisk fysik og arbejdede med vejranalyser i Tyskland, Schweiz og London, før jeg sluttede mig til InCommodities i Danmark. 

Energihandlernes rolle i den grønne omstilling

Energihandelselskaber flytter energi fra områder med overskud til områder med underskud af energi. Det fører til lavere energipriser i områder, hvor knaphed presser priserne op. På den måde er energihandlere med til at balancere energimarkederne og sikre forbrugerne en billigere og mere stabil energiforsyning på tværs af landegrænser. Vi har talt med tre medarbejdere i den danske energihandelssektor, som fortæller om deres arbejde og rolle i energisystemet. 

Selvom jeg arbejder i en dansk virksomhed, så lever jeg faktisk i Zürich, Schweiz. En stor del af mit arbejde laver jeg hjemmefra, og jeg ser kun mine kollegaer ansigt til ansigt nogle gange om måneden, når jeg rejser til Aarhus. Men virksomhedens kultur er stærk, og den værdsætter både professionel og personlig vækst. Det er noget af det, der gør virksomheden konkurrencedygtig i forhold til så mange andre i det stærkt konkurrenceprægede felt. Generel er det mit indtryk, at energihandel i Aarhus boomer. Hvis du er en højtuddannet professionel, så er InCommodities et super attraktivt valg, fordi de tilbyder en ambitiøs og kreativ arbejdsplads med gode muligheder for frihed og selvstændighed.

Pioner i algoritmebaseret handel 

Den stigende mængde ​​af fluktuerende energi fra vindmøller og solceller udfordrer kompleksiteten i energisystemet, hvilket kræver større forudsigelighed og effektivitet på markedet. Energihandlere samarbejder f.eks. med VE-ejerne om automatiseret og algoritmisk handel, der risikobegrænser og tilbyder en mere nøjagtig prissætning, hvilket bl.a. er afgørende for opstillingen af nye VE-projekter. Ved at tilbyde bedre afdækningsmuligheder er vi således med til at forbedre markedet, og det er helt afgørende for en effektiv grøn omstilling.

Energihandel appellerer til dem, der er nysgerrige, holder af dataanalyse og elsker modellering – træk, der er almindelige hos fysikere. Modsat værdsætter energihandelselskaber os fysikere for vores strukturerede evner udi problemløsning. Som en meteorolog begynder jeg med at overvåge vejrudsigter, analysere modeller, observationer og andre eksperters vurderinger. Så udvikler jeg indsigter, som er relevante for handelsbeslutninger og kommunikerer dem til stakeholdere, ofte gennem briefinger med tradere.

Energihandlere bruger data og prognoser om temperaturforhold til at foretage informerede valg i spot- og futures-markederne, hvilket giver fordele i forhold til at forudsige prisbevægelser. Vi er pionerer inden for algoritmebaseret handel, så en substantiel del af min tid bliver dedikeret til at udvikle systemiske og datadrevne vejrudsigter. Dette involverer både en god mængde model- og softwareudvikling, teambuilding og netværk. 

Dagens energimarkeder bygger i stødt stigende grad på vejrprognoser, hvor effektive processer og objektive vejrudsigter er afgørende for at kunne forblive konkurrencedygtig. Det er udfordrende på grund af de stigende temperaturer, når man ikke længere kan bruge fortidens data, men det gør kun mit arbejde mere udfordrende og fascinerende. 

Portræt af Kim Bentzen, chefmeteorolog hos Danske Commodities
Energihandlernes rolle

Meteorologer får en stadig større rolle hos energihandelselskaber. Det giver fordele i forhold til konkurrenterne, hvis vi kan optimere...

Portræt af Maiken Lautrup Jepsen, senior business developer hos Norlys Energy Trading
Energihandlernes rolle

Energihandlerne arbejder i en kompleks verden af fagbegreber og processer. En af dem, der hjælper kunderne med at navigere i denne...

Explainer: Hvad er energihandlerens rolle i den grønne omstilling
FÅ SVARET

Energihandlerne på engrosmarkedet spiller en vigtig rolle i at sikre balance mellem produktion og forbrug, så der er strøm, når...

Artiklen er første gang bragt i Naturlig Energi

Nyheder direkte i din indbakke?