ARBEJDSKRAFT

Fra kød til kabler: Vindvirksomhed omskoler slagteriarbejdere

’Før svingede de kniven på arbejdet. Snart går de med skruetrækker og trækker kabler’, fortæller Claus Søgaard Poulsen, adm. direktør i Procon Wind Energy, der i løbet af efteråret omskoler 76 tidligere slagterimedarbejdere til at udføre kabel- og montagearbejde på vindprojekter. Et tæt samarbejde om efteruddannelse har været afgørende for succeshistorien, fortæller den administrerende direktør.

Adm. dir. Claus Søgaard Poulsen fra Procon Wind Energy byder velkommen til nye medarbejdere

Adm. direktør Claus Søgaard Poulsen byder velkommen til nye medarbejdere i Procon Wind Energy. Før arbejdede de på slagteri. Nu kan de kalde sig kabelmontører og skal hjælpe til på vindprojekter. Foto: Procon Wind Energy

Det er en anderledes hverdag, der venter Procon Wind Energy’s nyansatte medarbejdere. Før slagtede de grise på Danish Crowns nu lukkede slagteri i Sæby i Nordjylland. Nu har de takket ja til en ny titel som kabelmontør, og det er til stor glæde og gavn for Procon Wind Energy.

Virksomheden søger nemlig – ligesom mange andre i energisektoren – efter mange flere medarbejdere til opgaver inden for både onshore og offshore vind. For at sikre nok hænder til kommende års opgaver, har man i år taget nye rekrutteringsmetoder i brug.

– Det har været en kæmpe fornøjelse at mærke, at de har viljen og lysten til at kaste sig ud i noget nyt, selvom de fleste har været på arbejdsmarkedet i mange år. De er vant til at bruge hænderne, stå tidligt op og tage fat, og det ser vi stor værdi i, siger adm. direktør i Procon Wind Energy Claus Søgaard Poulsen om sine nye medarbejdere.

Om kabelmontører

Som kabelmontør er man bl.a. med til at trække kabler i føringsveje, som en slags højre hånd for elektrikere eller teknikere.

Rollen kan på den måde være med til at frigive hænder til andet elektriker- eller installatørarbejde, som kræver særlige kompetencer, og hvor der især er mangel på arbejdskraft.

AMU-kurset udbydes af TECHCOLLEGE i Aalborg.

...

I samarbejde med TECHCOLLEGE i Aalborg skal 76 tidligere slagteriarbejdere fra Danish Crown i løbet af efteråret opkvalificeres til at kunne udføre kabel- og monteringsarbejde. Det første af tre hold har gennemført lynkurset og kan nu kalde sig kabelmontører i Procon Wind Energy.

I det nye job skal de tidligere slagteriarbejdere hjælpe til med kabelføring på offshore transformerstationer ved Bladt Industries.

For Claus Søgaard Poulsen har det gjort stort indtryk at mærke de nye medarbejderes vilje til at kaste sig ud i et nyt og fremmed fag, trods flere årtiers erfaring på arbejdsmarkedet.

– Det er jo ligesom at få et kørekort. Det er først bagefter man for alvor lærer at skrue de rigtige steder. Men de har gejsten og lysten til det, og så klarer vi resten med god sidemandsoplæring fra erfarne kolleger, siger Claus Søgaard Poulsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Tidligere slagterimedarbejdere bliver omskolet til kabelmontører hos Procon Wind Energy
I slutningen af oktober kunne endnu et af hold kommende kabelmontører trække i det gule arbejdstøj og påbegynde kursusforløbet hos TECHCOLLEGE i Aalborg. Foto: Procon Wind Energy

Europa rører på sig

Med base i Aalborg leverer Procon Wind Energy specialdesignede elektriske løsninger og teknisk udstyr til den globale vindmølleindustri. Foruden hovedkontoret i Aalborg har virksomheden lokationer i bl.a. Storbritannien, Taiwan, Polen, Tyskland og USA samt en række pop-up sites i forbindelse med igangværende projekter.

– Fordelen ved vores forretningsmodel er, at vi ikke er så sårbare. Når der ikke sker nok politisk eller markedsmæssigt, har vi andre steder i verden at gå hen, hvor tingene rører mere på sig. Asien har trukket rigtig godt gennem de seneste år. Nu kan vi mærke, at Europa begynder at røre på sig igen. Så pulsen er høj for tiden, fortæller han.

Procon Wind Energy har i den forbindelse landet en række større ordrer – blandt andet det hidtil største danske vindprojekt, Thor, hvor virksomheden skal levere ingeniørarbejde og montage af overgangsmoduler - de såkaldte Transition Pieces. ”Så vi har travlt med forberedelser,” lyder det fra den administrerende direktør. Heriblandt rekruttering, da forventningen er at fordoble antallet af medarbejdere frem til 2027.

Med aktiviteter spredt ud over verden, er virksomheden vant til ”at have styr på penalhuset, når der skal rekrutteres” – oftest lokal – arbejdskraft til et projekt. Kurser og uddannelse på Procon Wind Energy’s interne akademi er ofte en del af pakken.

Uddannelse af kabelmontører
Et tæt samarbejde mellem Procon Wind Energy, TECHCOLLEGE og relevante myndigheder har været vigtigt for omskolingen, pointerer Claus Søgaard Poulsen. Foto: Procon Wind Energy

Men ifølge Claus Søgaard Poulsen har det tætte samarbejde med TECHCOLLEGE, Styrelsen for Rekruttering og Arbejdsmarked (STAR), og de lokale jobcentre været helt afgørende for succeshistorien i Aalborg.

– Vi har fået meget hjælp. Det har været med til, at vi kan løfte 76 mand igennem. Omskolingen havde været en stor økonomisk omkostning for os at stå alene med, siger han.

Han påpeger, at det uden adgangen til de omskolede slagterimedarbejdere med høj sandsynlighed havde været uden for landets grænser, at virksomheden skulle finde de ekstra hænder.

Men i takt med at nyheden har floreret i nordjyske medier, oplever virksomheden nu i stigende grad, at jobsøgende tager uopfordret kontakt for at høre om mulighederne for arbejde. Budskabet fra direktøren er derfor klart:

– Vi håber, at muligheden for omskoling kan inspirere andre virksomheder. Man behøver ikke være født ind i en branche for at kunne bidrage, siger Claus Søgaard Poulsen.

Om behovet for arbejdskraft

  • 77 procent af Green Power Denmarks medlemmer svarer i en undersøgelse, at de forventer at øge antallet af medarbejdere frem mod 2030.
  • 42 procent anser mulighederne for at ansætte medarbejdere med de rette kompetencer som dårlige eller meget dårlige.
  • Tal fra Green Power Denmark viser, at der frem mod 2030 i gennemsnit vil mangle 45.000 medarbejdere årligt. Det er langt mere, end det danske arbejdsmarked kan levere i en tid, hvor mange sektorer og velfærdsområder higer efter mere personale. Derfor er der brug for indsatser, der kan øge arbejdsudbuddet.
  • Green Power Denmark kommer med 10 anbefalinger, der kan øge arbejdsudbuddet til den grønne sektor. Vi skal bl.a. styrke uddannelsen af forsyningsoperatører og kabelmontører. Det vil både øge arbejdsudbuddet og frigive elektrikere og elinstallatører til andre opgaver, hvor der i dag er efterspørgsel på arbejdskraft.
...
Mere arbejdskraft til den grønne omstilling
Politikpapir

Dette udspil indeholder 10 forslag til indsatsområder, der kan øge arbejdsudbuddet til den grønne sektor.

Udgivet
November 2023

Nyheder direkte i din indbakke?