Et grønt Europa

Genvalgt kommissionsformand sætter to streger under konkurrenceevne og sikkerhed i Europa

Ursula von der Leyen får ny periode i spidsen for EU-Kommissionen og kan dermed gå i gang med at fordele kommissærposter. Den genvalgte formand vil prioritere konkurrenceevne og sikkerhed samt sætte turbo på den grønne europæiske industriproduktion i den kommende valgperiode. Hun appellerer desuden til at holde kursen i den europæiske Green Deal og minimere udledningen af drivhusgasser i industrien.

Ursula von der Leyen

"Den vil kanalisere investeringer i infrastruktur og industri, især for energiintensive sektorer. Den vil hjælpe med at skabe stærke markeder inden for alt fra lavemissions stål til grøn teknologi, og den vil fremskynde planlægning, udbud og tilladelser," sagde Ursula von der Leyen om lovpakken Clean Industrial Deal. Foto: EU-Kommissionen

401 ud af 720 europaparlamentarikere har torsdag stemt for Ursula von der Leyen som formand for Europa-Kommissionen. Dermed har den konservative tyske politiker sikret sig opbakning til en ny femårig periode som kommissionsformand.

En periode, som i høj grad kommer til at handle om konkurrenceevne og sikkerhed, fortæller Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for Public Affairs og EU i Green Power Denmark.

- Konkurrenceevne og sikkerhed er hovedoverskrifterne for de næste fem år i Europa. Europa er simpelthen bange for at blive sejlet agterud af USA og Kina ift. vækst, eksport og industriproduktion. På sikkerhedsdagsordenen tages truslen fra Rusland med rette dybt alvorligt. Den afledte effekt af begge er så, at Europa nu vil styrke sin egen grønne industriproduktion og frigøre sig fra sin afhængighed af dyre, forurenende og importerede fossile brændsler, siger Ole Rydahl Svensson.

Varsler lovpakke for grøn industri

I sin tale i Europa-Parlamentet forud for afstemningen forpligtede von der Leyen sig til, at holde fast i den såkaldte Green Deal, der er samlebetegnelsen for de ambitiøse grønne lovgivningspakker der blev vedtaget under sidste mandatperiode. Herunder målet om 55% reduktion af udledninger i 2030 og klimaneutralitet i Europa i 2050.

Talen understreger samtidig, at den genvalgte formand kommer til at lægge stor vægt på europæisk beskæftigelse og konkurrencedygtighed. Det skal blandt andet ske med lancering af en ny europæisk vækstplan. Og her går væksten gennem grønne arbejdspladser.

I den anledning varsler von der Leyen en ny lovpakke for grøn industri, som skal sikre adgang til ’billige, bæredygtige og sikre energiforsyninger og råmaterialer’. Lovpakken, der går under navnet Clean Industrial Deal, skal angiveligt præsenteres inden for Kommissionens første 100 dage, hvilket formentligt bliver i første kvartal 2025

Grøn omstilling af industri skal op i tempo

Forud for afstemningen har von der Leyen annonceret, at Kommissionen i den kommende valgperiode vil sætte fart på den grønne omstilling af europæiske virksomheder og husholdninger. 

Samtidig gør hun det klart, at hun med sit genvalg vil arbejde for, at målet om 90 procents CO2-reduktion i 2040 bliver en del af den europæiske klimalov.

- Det er meget positivt, at formanden for Kommissionen fremhævede at vedvarende energi nu udgør 50 procent af Europas strømforbrug. Men skal vi gøre alvor af ambitionerne om at gøre Europa mere konkurrencedygtig, mere sikker og mere selvforsynende, så er vi nødt til at sætte tryk på elektrificeringen af Europa. Det er derfor Green Power Denmark foreslog et europæisk elektrificeringsmål før Europaparlamentsvalget. Det håber vi at se i den kommende grønne industriplan, siger Ole Rydahl Svensson.

Hun lagde desuden vægt på at øge EU’s indsats på det forsvarspolitiske område med udviklingen af en forsvarsunion samt fokus på den indre sikkerhed med styrkelse af agenturerne Europol og Frontex for at forsvare de indre og ydre grænser.

Sæt i gang

I den kommende tid skal alle stats- og regeringschefer udpege deres kandidater til kommissærposterne, som efterfølgende tildeles ressortområde af Ursula von der Leyen.

Den endelige godkendelse – eller frasortering – kommer dog til at foregår i høringer af kandidaterne i Europa-Parlamentets udvalg. Her er det vigtigt, at den erfarne kommissionsformand sikrer en smidig proces, påpeger Ole Rydahl.

- Vi håber på en forholdsvist hurtig og smidig proces. Europas grønne energibranche har brug for klare og langsigtede investeringsrammer. Så den nye Kommission skal gerne trække i arbejdstøjet hurtigst muligt. Ikke mindst fordi de også har en vigtig opgave i at sikre, at medlemslandene rykker på den lovgivning, der allerede er vedtaget. Det drejer sig især om at lette de administrative byrder og godkendelsesprocesser, som i mange lande fortsat står i vejen for den grønne energiomstilling, siger han.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?