REPORTAGE

Grøn kraftkarl sprang ud i sol over Vejle Fjord

Green Power Denmark er Danmarks nye, stærke energistemme, efter et overvældende flertal af medlemmerne i Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft sagde ja til sammenlægning.

Jesper Hjulmand, formand for Green Power Denmark, holder tale ved dannelsen af Green Power Denmark

Der var højt humør, da Jesper Hjulmand, formand i Green Power Denmark, flankeret af tidligere formand i Wind Denmark Mads-Ole Astrupgaard og tidligere formand i Dansk Solkraft Anders Dolmer talte for medlemmerne, da Green Power Denmark var blevet en realitet. Foto: Frederik Maj

Med ordene ’så er det enstemmigt vedtaget’ fra den eksterne dirigent blev Danmarks nye stærke energistemme, Green Power Denmark, undfanget onsdag kl. 15.30 på Dansk Energis generalforsamling på Munkebjerg Hotel i Vejle.

Forinden havde først Wind Denmarks og derefter Dansk Solkrafts medlemmer med opbakning fra henholdsvis 98 og 100 procent af medlemmerne blåstemplet fusionen, der har været fem måneder undervejs siden planerne blev offentligt kendt.  

Den primære mission for Green Power Denmark er at skubbe så hårdt på som muligt for at få det danske samfund til at køre på grøn strøm, hvilket er det mest kraftfulde enkeltinstrument, når målet om 70 procent lavere CO2-udledning skal være indfriet om otte år.

Til den opgave samler den nye forening hele den elektriske værdikæde under én fælles hat. Lige fra de industrivirksomheder, der fremstiller fx vindmøller og de mange underkomponenter i dem, over dem der udvikler og ejer sol- og vindparker, og til ejerne af det elnet, der fordeler strømmen ud i millioner af stikkontakter hos borgere og virksomheder.

– Tak for jeres massive opbakning. Det viser, at det er det rigtige, vi gør, på det rigtige tidspunkt. I dag starter et nyt kapitel i dansk energihistorie, sagde bestyrelsesformand Jesper Hjulmand til medlemmerne af den nye forening akkompagneret af forårssol og blødt seneftermiddagslys over Vejle Fjord.

I dag starter et nyt kapitel i dansk energihistorie.
Jesper Hjulmand, formand, Green Power Denmark

Særligt henvendt til formandskollegerne Anders Dolmer fra Dansk Solkraft og Mads-Ole Astrupgaard fra Wind Denmark, tilføjede han:

– Det har været intenst, berigende og supersjovt at lære jer godt at kende, og i dag har vi et rigtig godt afsæt for at drive en agenda, hvor hensynet til klima og bæredygtighed også har fået følgeskab af forsyningssikkerhed samt digital sikkerhed i lyset af den ulykkelige og grusomme udvikling i Ukraine.

Foran Wind Denmarks medlemmer gav formand Mads-Ole Astrupgaard tidligere på dagen sin version af de tre formænds motivation for at danne den nye forening.

– Vi kunne se, at den samlede elektrificeringsdagsorden var lidt stækket, så vi syntes, at vi måtte gøre noget. Når vi står sammen lige fra den mindste møtrik og til strømmen kommer ud af kontakten, kan vi med langt større vægt forklare politikerne, hvilken vej vi mener er den rigtige at gå, sagde han.

Når vi står sammen lige fra den mindste møtrik og til strømmen kommer ud af kontakten, kan vi med langt større vægt forklare politikerne, hvilken vej vi mener er den rigtige at gå.
Mads-Ole Astrupgaard, tidligere formand, Wind Denmark

– Det, vi gør her, med at skabe et fælles talerør for hele energisektoren, bliver noget nyt, som man kommer til at efterligne i resten af verden, tilføjede han, inden både han og Wind Denmarks adm. direktør Jan Hylleberg blev hyldet med stående klapsalver fra de cirka 100 medlemmer.

Jesper Hjulmand på generalforsamling 23. marts 2022
Først Wind Denmark, dernæst Dansk Solkraft og til sidst Dansk Energi holdt generalforsamling, hvor der var massiv opbakning til at fusionere og dermed skabe Green Power Denmark. Jesper Hjulmand kunne derfor ringe med klokken for sidste gang som formand for Dansk Energi. Han er nu formand for Green Power Denmark. Foto: Frederik Maj 

I Green Power Denmark er Jan Hylleberg nu viceadm. direktør med ansvar for industri, global teknologi og produktion, mens Dansk Solkrafts hidtidige direktør Thomas Aarestrup Jepsen er direktør for public affairs og kommunikation.

Navnet på den nye organisations adm. direktør forventes offentliggjort om kort tid, idet Dansk Energis adm. direktør Lars Aagaard stopper i forbindelse med fusionen.

Til Dansk Energis medlemmer på generalforsamlingen satte Aagaard selv ord på beslutningen, der er rigtig både for ham og den nye forening.

– Jeg og mit team har kæmpet for jer i 15 år, og mange, mange tak for den måde, I har ladet os gøre det på og for jeres opbakning og inspiration undervejs. Nu er Dansk Energi aske, men ud af asken stiger Fugl Føniks, og det skal I nu bruge alle jeres kræfter på i Green Power Denmark. Det er det, der er det vigtige nu, sagde Lars Aagaard.

Nyheder direkte i din indbakke?