Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Pressemeddelelse

Grønt EU gør dansk klimamål billigere

Danmarks vej mod 70 procent CO2-reduktion i 2030 bliver billigere og bedre, når EU arbejder med os, og vi arbejder med EU. Det er budskabet i en ny pjece fra Erhvervslivets Klimaalliance, som kommer med EU-anbefalinger til den danske regering.

EU kan accelerere de danske klimaambitioner. Derfor lancerer Erhvervslivets Klimaalliance, som DI og Dansk Energi står bag, 10 indsatsområder, som den danske regering bør fokusere på i EU-samarbejdet om energi og klima.

EU-topmøde 10.-11. DECEMBER

Den 10.-11. december mødes EU-medlemslandenes stats- og regeringschefer til EU-topmøde, hvor de skal forsøge at blive om et nyt mål for CO2-reduktion i 2030.

Det nuværende mål er 40 procent, men EU-Kommissionen lægger op til at øge målet til 55 procent.

...

Når EU for eksempel sikrer, at dansk produktion af vedvarende energi kan sælges og bruges i hele Europa, bliver det billigere for Danmark at investere i vindmøller og solceller, og elbiler og varmepumper falder i pris, når EU vedtager love, der fremmer brugen af el i transport, industri og opvarmning. Samtidig bliver markedet for danske produkter større, når EU hjælper med til, at bygninger og industri bliver endnu mere energieffektive og klimavenlige.

Det kan ikke siges tydeligt nok. Klimaudfordringen løses bedst og stærkest i fællesskab. Derfor er det altafgørende, at den danske regering – sammen med ligesindede – arbejder for, at det kommende EU-topmøde ender med et håndslag om et nyt og ambitiøst klimamål for 2030. Opgaven er ikke nem, men nødvendig. Fordi det haster med at komme videre med de konkrete redskaber, der skal få os derhen, siger Anders Stouge, viceadm. direktør i Dansk Energi.

EU som grøn motor

Helt overordnet bør EU ifølge Erhvervslivets Klimaalliance hæve sine klimaambitioner, og samtidig peger alliancen blandt andet på energieffektivitet, elektrificering, sektorintegration, vedvarende energi og kvotehandelssystem, som EU-indsatsområder for den danske regering.

Det handler for eksempel om, at EU fortsætter udviklingen af et mere energieffektivt og integreret EU. Samtidig skal EU stille krav til medlemslandene om at afsætte tilstrækkelige arealer til havvind og at investere i den elinfrastruktur, der skal fragte den grønne strøm fra vindmøllerne på havet ind til forbrugernes elbiler og varmepumper.

Derudover er der behov for, at Danmark presser på for, at EU’s strategi for renovering fjerner barrierer og forenkler regler, så Europas bygninger bliver så energieffektive som muligt. Samtidig skal der være en politisk retning for elektrificering i sektorer, hvor potentialet er størst, og konkrete tiltag, der understøtter elektrificering og udfasning af fossile brændsler.

 Der er brug for at EU hæver klimaambitionerne og skaber et mere grønt og energieffektivt energisystem i EU. EU kan blive en grøn motor for Danmark, men vi har en vigtig opgave foran os med at omstille industriens energiforsyning. Det er vigtigt, at den grønne omstilling sker i partnerskab med det europæiske erhvervsliv, at vi udnytter den grønne omstilling bedst muligt som grøn vækstmotor uden at skade konkurrenceevnen, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

EU som grøn motor for Danmarks klimamål
Politikpapir

Med denne pjece viser Erhvervslivets Klimaalliance, hvad EU kan og skal gøre for at accelerere Danmarks klimarejse frem til 2030 og 2050 – og vi udpeger 10 indsatsområder, som den danske regering bør fokusere på i...

Udgivet
2020

10 EU-indsatsområder for Danmarks klima- og energipolitik

  • Hæv klimaambitioner
  • Øg elektrificering og sektorintegration
  • Øg energieffektivisering
  • Investér i elinfrastruktur
  • Udbyg vedvarende energi
  • Styrk kvotehandelssystem
  • Sats på Power-to-X og brint
  • Sats på CO2-fangst
  • Gør transport grøn
  • Styrk grøn forskning
...

 

Nyheder direkte i din indbakke?