Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Udbud

Landvind og solceller er bare billigst

Vindmøller på land og solceller behøver kun minimal støtte, viser det seneste danske udbud. Smidigere planlægning og hurtigere sagsbehandling kan drive priserne det sidste nøk ned i støttefrit terræn, lyder det fra Dansk Energi.

Landvind og solceller er de billigste grønne energikilder. Det blev endnu engang understreget i det seneste udbud for både vindmøller og solceller.

Udbuddet har endnu engang resulteret i lave priser med en gennemsnitlig støttesats på 1,54 øre/kWh, hvilket er lavere end udbuddet i 2018. De vindende projekter vil opføre vind- og solparker, som kan dække hvad der svarer til elforbruget i cirka 154.000 husstande.

Det er svært at få armene ned i dag, for udbuddet viser, at vi er meget tæt på at være helt fri af støtten. Men det er ærgerligt, at puljen ikke blev tømt. Vi kunne have fået for 100 millioner kroner mere billig vind og sol, hvis flere projekter havde budt ind. 

- Det er en god dag for Danmark og for klimaet, for vi skal have sat turbo på opsætningen af vindmøller og solceller, så vi kan få en masse grøn energi til vores transport, opvarmning og industri. Vindmøller og solceller er de vigtigste redskaber, vi har i værktøjskassen, hvis vi skal gøre os håb om at komme over klimamålstregen Senest har FN slået fast, at verden skal femdoble klimaindsatsen, hvis den globale opvarmning skal holdes under 1,5 grader, siger branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi Kristine Grunnet.  

- Det er svært at få armene ned i dag, for udbuddet viser, at vi er meget tæt på at være helt fri af støtten. Men det er ærgerligt, at puljen ikke blev tømt. Vi kunne have fået for 100 millioner kroner mere billig vind og sol, hvis flere projekter havde budt ind. Det understreger behovet for at få en langt mere effektiv planproces, fortsætter Kristine Grunnet

Skal vi blive ved med at sænke prisen på den grønne energi og komme helt ud af støtten, opfordrer hun til at fastholde de nuværende rammer, smidiggøre planprocessen og sikre en hurtig sags- og klagebehandling. Det vil give fortsat god konkurrence og skarpe priser. Samtidig skal vi fortætte den positive dialog med naboerne til den grønne energi, for grøn omstilling er synlig og et nødvendigt vilkår, hvis vi vil den grønne vej.

Nyheder direkte i din indbakke?