POWER-TO-X

Nationalt innovationscenter skal hjælpe PtX-teknologier hurtigere til markedet

En bevilling på 80 mio. kroner fra Villum Fonden skyder gang i etableringen af et nyt, nationalt innovationscenter på DTU, der skal bringe PtX-teknologier hurtigere fra forskningslaboratoriet til markedet. Centeret, der bliver det første af sin slags med rent PtX-fokus, etableres i en tid, hvor der er enormt behov for tiltag, der accelerer den grønne omstilling.

Arkivfoto: DTU. Fotograf: Mikael Schlosser

Arkivfoto, DTU. Fotograf: Mikael Schlosser

Mens der allerede er stort fokus på at udvikle PtX-projekter i både Danmark og udlandet, er teknologierne endnu relativt umodne, og det betyder, at der ofte er langt fra forskningsstadiet til den praktiske udførelse af projektet i virkeligheden. Det vil det nye, nationale innovationscenter The Villum Power-to-X Accelerator på DTU afhjælpe ved at fokusere på hurtigere kommercialisering af de mest lovende PtX-teknologier fra alle forskningsmiljøer i Danmark.

- Springet fra universitetslaboratoriet til kommerciel anvendelse er overordentligt stort. Det betyder, at de fleste lovende idéer i praksis aldrig kommer ud i virkeligheden. Det vil vi nu gøre noget ved, siger DTU-professor Peter Vesborg, som bliver videnskabelig direktør for The Villum Power-to-X Accelerator centeret.

Læs ogsåPtX-konsortium vil gøre Bornholm til grøn bunker hub for skibsfarten

Skal krydse ”the valley of death”

En afgørende faktor er, om projekterne har potentiale for at blive skaleret op, og om de kan levere en levedygtig businesscase.

Derfor tæller listen over partnere bag det nationale PtX-center også landets fem universiteter samt to af industriens sværvægtere, Topsøe og Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, som har markeret sig som ambitiøse aktører inden for PtX-udvikling. Sammen skal de sikre, at flere forskningsprojekter kan krydse ”the valley of death”, dvs. gå fra konceptidé til egentlig startup med en kommerciel fremtid.

Opskriften til succes er en toårig stipendieperiode gennem The VILLUM Power-to-X Accelerator-program, hvor de projekter, der udvælges til at deltage, modtager finansiering og støtte til både opskalering og test samt forretningsudvikling fra et hold af eksperter, der skal bringe teknologierne på markedet.

Læs her, hvordan du ansøger til programmet


Læs ogsåVigtig PtX-strategi i helt særlig tid

Kommercialisering kan forløse enormt potentiale

Etableringen af centeret sker i en tid, hvor både Danmark og Europa står over for en altomfattende grøn transition, som medfører et enormt behov for grøn strøm og teknologier, der kan erstatte og udfase de fossile energikilder. Her har PtX-teknologier en væsentlig rolle at spille som bindeleddet, der gør det muligt at omdanne strøm fra vind og sol til grønne brændstoffer som brint, ammoniak, metanol og e-jetfuel til brug i den tunge transport (fx skibs- og luftfart) samt den tunge industri.

- I Green Power Denmark hilser vi det nye, nationale PtX-center velkommen og ser et stort potentiale i, at forskningsverdenen og industrien kan samarbejde om at skabe en platform, der bidrager til at accelerere kommercialiseringen af en relativt ung teknologi, der inden for de næste år skal realisere sit enorme potentiale for at være det link, der kobler de CO2-tunge sektorer på den grønne omstilling, udtaler Michael Madsen, afdelingschef for PtX i Green Power Denmark.

Kristian Jensen ved lanceringen af 'Grøn strøm til Danmark og Europa' 22. april 2022
UDSPIL

På otte år skal vi tredoble mængden af grøn strøm fra vind og sol og gøre Danmark til et elektrisk mønstersamfund. Det kan kun gøres i...

Behov for mangedobling af PtX-kapacitet

Green Power Denmark har netop præsenteret sit udspil til, hvordan Danmark når klimamålet om 70% reduktion i CO2-udledningerne inden 2030, samt baner vejen for at blive nettoeksportør af grøn strøm og grønne PtX-brændstoffer til Europa.

Realiseringen af de mål medfører, at der i 2030 er behov for minimum 104 TWh grøn strøm, hvoraf der forventes at være brug for mindst 33 TWh el til PtX. Heraf forventes der ca. 10 TWh grøn strøm til den danske PtX-produktion samt 23 TWh grøn strøm til PtX til international transport og eksport.

Med blot otte år til at realisere en gennemgribende direkte og indirekte elektrificering af samfundet, er der derfor behov for at forløse potentialet i PtX-teknologierne hurtigt.

- Der er i den grad behov for et højt tempo i etableringen af ny elektrolysekapacitet, og derfor er det meget glædeligt, at kræfterne nu samles om at styrke kommercialiseringen af PtX-teknologierne. Energistyrelsen forventer, at der i år vil være installeret 32 MW elektrolysekapacitet i Danmark, mens vi forventer, at der i 2030 vil være behov 6,6 GW, svarende til 33 TWh grøn strøm, der skal dække produktion til PtX i Danmark og til PtX-eksport. Det betyder, at vi de kommende otte år skal mangedoble kapaciteten, så vi har brug for alle tiltag, der kan bidrage til et accelerere den grønne omstilling og modning af den danske PtX-industri, slutter Michael Madsen.

Læs også: Dansk-tysk brintforbindelse er vigtig brik i eksportmål

 

Nyheder direkte i din indbakke?