ELPRIS OUTLOOK

På turné med fremtidens elpriser under armen

Green Power Denmarks analyseteam har været på danmarksturné med en ny rapport om fremtidens elpriser i et grønt energisystem. Dagens Energi var med i Aarhus, hvor NRGi lagde lokaler til en diskussion om konklusionerne, og hvad der kan gå hen og ændre billedet undervejs på den grønne rejse.

Chefkonsulent Kristian Rune Poulsen præsenterer Elpris Outlook 2023 i Aarhus

'Den vigtigste lære af Elpris Outlook 2023, er næsten, at et grønt energisystem er den bedste forsikring vi kan få mod igen at opleve så høje energipriser', siger chefkonsulent Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark, da han og Jonas Westphal Rasmussen præsenterede Elpris Outlook 2023 hos NRGi i Aarhus. Foto: Green Power Denmark

Den gode nyhed først: Elpriserne skal nok falde støt på den lange bane som et resultat af mere vedvarende energi, der har lave produktionsomkostninger, når det først er sat op. Sådan lyder det beroligende fra chefkonsulent Kristian Rune Poulsen, der er medforfatter til Green Power Denmarks nye Elpris Outlook 2023.

Men – for ingenting er jo som bekendt så godt, at det ikke er galt for noget – rejsen kommer naturligvis ikke til at være uden bump på vejen. Der vil være små bump i form af høje priser i enkelte timer og dage, når vejret vender sig imod os. Men der er også risiko for større og mere fartdæmpende bump, hvis udviklingen hen imod et helt grønt energisystem og net zero-udledende samfund i 2050 sker i utakt, så udbygningen med vindmøller og solceller og den nye efterspørgsel efter grøn strøm ikke følges ad.

Det er bare én af hovedkonklusionerne af Elpris Outlook 2023, som blev offentliggjort i slutningen af august på et webinar med omkring 500 tilmeldte, og som omkring 40 handelsfolk, udviklere af vedvarende energi, rådgivere med flere havde takket ja til at få foldet yderligere ud hos energikoncernen NRGi i Aarhus.

– Den periode vi har været igennem med covid-19, krig, inflation og høje energipriser har føltes som om 12 sorte svaner landede på skuldrene af os i Europa, sagde NRGi’s adm. direktør Jacob Vittrup som oplæg til præsentationens første del: Nemlig hvad elpriserne under energikrisen egentlig kan lære os omkring fremtiden?

Jonas Westphal
Når vi kigger ned i tallene, er læren af krisen også, at elpriserne først og fremmest steg på grund af stigende gaspriser, når Rusland enten skar ned på leverancerne, eller markedet blot frygtede, at det ville ske, siger Jonas Westphal Rasmussen, der er konsulent i Green Power Denmark.  Foto: Thomas Steen Sørensen

– Vi har netop givet analysen undertitlen ’Aldrig mere energikrise?’, fordi afsættet er EU’s planer for et nyt og grønnere europæisk energisystem, der skal gøre os uafhængige af importeret naturgas og kul. Når vi kigger ned i tallene, er læren af krisen også, at elpriserne først og fremmest steg på grund af stigende gaspriser, når Rusland enten skar ned på leverancerne, eller markedet blot frygtede, at det ville ske, siger medforfatter til analysen Jonas Westphal Rasmussen, der er konsulent i Green Power Denmark.  

Når det gælder fremtiden, er en af outlookets konklusioner, at hastigheden af udbygningen med grøn energi har stor indflydelse på elprisen, der forventes at ende i et spænd mellem ca. 25 og 65 øre/kWh som årsgennemsnit fra 2030. Men hvor i det brede spænd prisen ender, afhænger bl.a. af, om vindmøller og solceller ender med at blive forsinket, eller om det omvendt bliver den betydelige nye efterspørgsel efter el til elektrolyse og nye Power-to-X-brændstoffer, der kommer lidt senere end planlagt.  

– Forskellen i elprisen på 40 øre/kWh svarer i runde tal til 40 milliarder kroner om året for de danske elforbrugere, så det er store penge, vi taler om, siger Kristian Rune Poulsen.

Otte dage om året med gas

Samtidig gør han opmærksom på et par andre slående konklusioner, der viser hvordan et kommende grønt elsystem må forventes at opføre sig.

– Allerede nu ser vi, at vedvarende energi sætter prisen i langt over halvdelen af årets timer, og at solceller ofte slår et hul i elprisen midt på dagen om sommeren. Når vi når hen til 2050, vil vi kun have brug for en form for gas – om det så er brint, biogas eller noget tredje – i cirka 200 timer om året eller otte døgn. Resten af tiden vil det være vind, sol eller andre billige teknologier, der sætter prisen, siger Kristian Rune Poulsen.  

Men hvad så, når vejret svigter, og udbuddet af el er lavere end efterspørgslen?
– Her viser vores beregninger, at en typisk 10-årshændelse, fx med mindre vind end i normale år, kan give en stigning i elprisen på 30-40 procent på årsbasis. Men for det første vil være en stigning fra et meget lavt niveau. Faktisk har vi to gange mellem 2010 og 2019 – altså før corona og energikrisen – oplevet prisstigninger i den størrelse uden, at det var noget, vi talte særlig meget om.

– For det andet er en stigning på 30-40 procent nærmest ingenting imod de 1.000 procent, som elprisen steg med i løbet af to år fra august 2020 til august 2022. Og den vigtigste lære af Elpris Outlook 2023, er næsten, at et grønt energisystem er den bedste forsikring vi kan få mod igen at opleve så høje energipriser, siger Kristian Rune Poulsen.

Elpris Outlook 2023
Analyse

Flere forbindelser, der kan flytte strøm rundt mellem landene i Europa, kan spare forbrugerne for 50 mia. kr. om året i 2040 og 90 mia. kr. i 2050. Det viser Elpris Outlook 2023, der også slår fast, at flere...

Udgivet
August 2023
Elnet
Pressemeddelelse

Flere forbindelser, der kan flytte strøm rundt mellem landene i Europa, kan spare forbrugerne for 50 mia. kr. om året i 2040 og 90 mia...

Nyheder direkte i din indbakke?