Pressemeddelelse

Udspil: Samfundskontrakt skal sikre tredobling af grøn strøm

Vi kan nå vores klimamål og bekæmpe afhængighed af naturgas, lyder budskabet i Green Power Denmarks første politiske udspil. I de kommende måneder skal politikere og myndigheder blive enige og sætte mål og rammer, så vil energibranchen opstille grøn energi hurtigt og investere i elnettet rettidigt.

Sol- og vindenergi

Klimakrise, afhængighed af naturgas og høje energipriser. Grøn omstilling er mere akut end nogensinde.

Energibranchen er klar til at mangedoble den danske produktion af grøn strøm, så der er nok til både det danske forbrug og til eksport til andre europæiske lande frem mod 2030. Og samtidig er branchen klar til at bygge et endnu stærkere elnet, som kan transportere strømmen sikkert ud til danskerne og sørge for, at der er strøm i kontakten, når vi skal bruge den.

Men det kræver, at regering og folketing træffer beslutninger, der gør det hurtigere at bygge vindmøller og solceller. Og at myndigheder og politikere indfører en ny reguleringsfilosofi, hvor udgangspunktet er hellere at investere for meget end for lidt i at udbygge det danske elnet, og at reguleringen samtidig tager udgangspunkt i den massivt voksende mængde el vi skal bruge i fremtiden – ikke den vi brugte i fortiden.

– Hvis regering og folketing forpligter sig på målene og skaber de nødvendige rammer, så skal energibranchen nok sørge for tilstrækkelig grøn strøm til danskerne til hver en tid og et stærkt elnet til den gennemgribende elektrificering af samfundet, siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark.

Green Power Denmark lægger sig i forlængelse af regeringens ”Danmark Kan Mere II” med sit første politiske udspil 'Grøn Strøm til Danmark og Europa'. Organisationen giver en lang række konkrete anbefalinger til, hvordan de overordnede mål kan nås og opfordrer energibranche, politikere og myndigheder til at indgå en forpligtende samfundskontrakt.

Hvis regering og folketing forpligter sig på målene og skaber de nødvendige rammer, så skal energibranchen nok sørge for tilstrækkelig grøn strøm til danskerne til hver en tid og et stærkt elnet til den gennemgribende elektrificering af samfundet.
Kristian Jensen, adm. direktør, Green Power Denmark

Med den frygtelige krig i Ukraine står verden i en ny sikkerhedspolitisk situation, der gør grøn omstilling bydende nødvendig og hastighed helt afgørende. Energipolitik er ikke længere kun klimapolitik. Det er også sikkerhedspolitik – og det er miljøpolitik, vækstpolitik og fordelingspolitik. Det er en fælles bunden opgave, for kun i fællesskab kan vi nå vores klimamål, og samtidig blive uafhængige af russisk gas, siger Kristian Jensen.

Den samfundskontrakt, Green Power Denmark lægger op til, skal sætte minimumsmål for elproduktion, eltransport og effekttilstrækkelighed.

Tredobling af grøn strøm

Ifølge Green Power Denmarks udspil skal den grønne elproduktion mere end tredobles, hvis Danmark skal nå Klimalovens mål om at reducere CO2-udledningerne med 70 procent i 2030, indfri Power-to-X-ambitionerne og ydermere være nettoeksportør af grøn strøm til resten af Europa.

Konkret skal den samlede danske elproduktion kunne dække et forbrug inklusive eksport på 104 TWh i 2030 mod de nuværende 37 TWh forbrug i 2021.

– Energibranchen er klar. Der ingen tvivl om, at jo før vi kan rykke, jo bedre. Vi har med vores udspil lagt en realistisk tidsplan. Og med regeringens ”Danmark Kan Mere II” tror jeg på, at vi kan sætte tempoet endnu mere op, for nu gælder det både klimaet og vores sikkerhed. Jeg håber, at den politiske beslutningskraft, vi så under corona-pandemien, også følger med over i den krise, vi står i lige nu, siger Kristian Jensen.

Grøn strøm til Danmark og Europa
Politikpapir

For at nå i mål med den grønne omstilling, gøre os uafhængige af russisk fossil energi og sikre energi til rimelige priser, er vi nødt til at skrue op for den vedvarende energiproduktion. I 2030 skal Danmark øge sin...

Udgivet
April 2022

13 grønne anbefalinger

Green Power Denmark kommer med 46 konkrete anbefalinger til, hvordan vi kan producere og transportere nok grøn strøm til Danmarks og Europas omstilling. Her er de 13 vigtigste - rækkefølgen er ikke prioriteret.  

  1. Alt hvad der kan elektrificeres, skal elektrificeres
  2. Sæt minimumsmål for vedvarende elproduktion, eltransportbehov og forsyningssikkerhed
  3. Statslige udbud, der sikrer minimum 4 GW havvind, skal være igangsat inden udgangen af 2023
  4. Skab rammerne til, at der i tillæg til de statslige udbud, etableres minimum 4 GW støttefri markedsdrevet havvind inden 2030 
  5. Ambitiøs tidsplan for energiøen i Nordsøen
  6. Separat minimumsmålsætning for landbaseret vedvarende energi for at sikre hastighed
  7. Sikre hurtig udbygning af vedvarende energi på land ved en lang række initiativer, der er understøttet i et redskabskatalog
  8. Ny model for tilslutning af grøn elproduktion skal erstatte producentbetalinger
  9. Agil rammeregulering af elnettet
  10. Afskaffelse af bureaukratiske forhindringer for rettidige investeringer i elnettet
  11. Incitamenter til fleksibel produktion og forbrug, samt lagring for at sikre effekttilstrækkeligheden
  12. Moderne tarifering og direkte linjer, der understøtter den grønne omstilling
  13. Sikring af tilstrækkelig arbejdskraft til udbygning af vedvarende energi og infrastruktur
...

Nyheder direkte i din indbakke?