DIGITAL INFRASTRUKTUR

Danmark er nr. 1 i EU med fibernet i landdistrikterne

Med en dækning på 77% er Danmark klart i spidsen, når det handler om at lukke den digitale kløft mellem land og by, viser en opgørelse offentliggjort på Europas største fibernetkonference i Wien.

Nedgravning af fibernet

Over 3.000 deltagere fra flere end 50 lande er i disse dage samlet i Østrig til den årlige fibernetkonference afholdt af FTTH Council Europe. Danmark er repræsenteret på konferencen ved Tele & Fiberalliancen, som er en del af Green Power Denmark, og en lang række medlemsvirksomheder.

På konferencen er det blevet offentliggjort, at Danmark med en dækning på 77% er nummer ét blandt alle 27 EU-lande, når det gælder om at give borgere i landdistrikterne adgang til verdens bedste digitale infrastruktur - fibernet.

Førstepladsen kan tilskrives danske energi- og fibernetkoncerner, som tidligt så behovet for bedre bredbånd i hele landet og ikke mindst i landdistrikterne. Her har lokale energi- og fibernetkoncerner endda flere steder sikret fuld dækning.

Tidlig indsats var rigtigt set

Hos Norlys, som er et af de selskaber, der deltager på konferencen, er man stolte af Danmarks førsteplads:

- Siden det første spadestik til fibernettet blev taget i Danmark, har vi ufortrødent arbejdet på at sikre danskerne på landet og i byerne adgang til højhastighedsbredbånd. Nu får vi så anerkendelse for vores indsats fra hele Europa, og det viser blot, at den rejse vi søsatte for år tilbage var den rigtige, siger Torben Poulsen, direktør for Norlys Tele.

Figur fiberdaekning landdistrikter
Kilde: FTTH Council Europe

Det istemmes af Christian Frost Lauritsen, direktør for Nord Energi Fibernet, som også er med på konferencen.

- Vi har i det nordjyske, særligt de seneste år, oplevet en kraftig interesse for at blive koblet på fibernettet – ikke mindst i landdistrikterne. Allerede ved udgangen af 2020 var vi færdige med at sikre dækning, og vi har sat alle kræfter ind for at imødekomme den store efterspørgsel for at sikre, at nordjyderne bliver tilsluttet og får fuld gavn af digitaliseringen, siger Christian Frost Lauritsen.

Tallene som er offentliggjort af FTTH Council Europe er fra september 2021, og Tele & Fiberalliancen estimerer, at dækningen i Danmark siden da er vokset til over 80% i de danske landdistrikter. Det er hovedsageligt dækningen af landdistrikterne i Region Hovedstaden, som trækker ned i den danske dækningsprocent.

På fibernetkonferencen har Tele & Fiberalliancen også benyttet lejligheden til at samles med det europæiske branchefællesskab – European Local Fibre Alliance (ELFA) – som også tæller søsterorganisationer fra Østrig, Tyskland, Frankrig, Holland, Sverige og Norge. Her drøftes særligt de europæiske rammebetingelser for investeringer i og udbredelse af fibernet, som påvirker medlemsvirksomheder i de enkelte medlemslande.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?