POSITIVLISTER

Få solceller på større hustage med mindre bøvl

Positivliste for solcelleinvertere og andre elproduktionsanlæg udvides fra 50 kW til også at omfatte anlæg på op til 125 kW. Dermed bliver livet lidt lettere for nye anlægsejere, installatører og elnetselskaber.

Installation af solceller på tag

Nu bliver det administrativt lidt lettere at sætte solceller på større tage: Positivlisten er hævet, så den nu også omfatter anlæg på 50-125 kW. Foto: Colourbox.

Nu bliver det administrativt lettere for installatører at sætte mellemstore solcelleanlæg på virksomheder, boligblokke, skoler, rådhuse og andre bygninger.

Sådan lyder en af konsekvenserne af, at Green Power Denmark udvider den såkaldte positivliste for invertere og elproduktionsanlæg. På positivlisten står anlæg, der overholder en række tekniske betingelser for nettilslutning.    

– Positivlisten har indtil nu omfattet anlæg på op til 50 kW. Nu udvider vi listen til 125 kW, så langt flere anlæg kan blive teknisk forhåndsgodkendt, siger konsulent Tobias Fyllgraf fra Green Power Denmark, der melder om betydelig interesse for positivlisten især fra installatører og elnetselskaber.

De cirka 40 danske elnetselskaberne anvender positivlisten til at godkende anlæg, så med det blå stempel kan det nye anlæg få lov til at interagere med det kollektive elnet. Med positivlisten undgår netselskaberne at gennemgå teknisk dokumentation ved hver enkelt nettilslutning.

En vigtig detalje er, at de nye anlæg (50-125 kW) fortsat skal lave en beregning for el-kvalitet forude for nettilslutning. Det behøver anlæg under 50 kW ikke.

– Vi udvider positivlisten ud fra en forventning om, at det yderligere vil lette administrationen for både anlægsejer, netselskab og installatør. Udvidelsen vil også betyde, at tilslutningsprocessen formentligt vil blive hurtigere end hidtil. På den måde kan vi hurtigere opstille mere vedvarende energi i Danmark, siger Tobias Fyllgraf.

Positivlisten består af flere forskellige lister, da der er lister både for solcelleinvertere, energilageranlæg, to-vejsladestandere til elektriske køretøjer, små vindmøller og en liste til ’øvrige anlæg’.

Positivlisten vokser år for år, så den nu omfatter

  • 690 solcelleinvertere – heraf 92 optaget i år.
  • 213 batterier og andre energilagre – heraf 47 optaget i år.
  • 21 vindturbiner – heraf 15 optaget i år.
  • En tovejsladestander (V2G).
  • 12 ’øvrige anlæg’.

Hvis en leverandør eller en fabrikant ønsker et produkt på positivlisten, skal vedkommende sende dokumentation i henhold til de relevante tekniske betingelser og tekniske forskrifter til positivlister@greenpowerdenmark.dk.

Herefter vurderer Green Power Denmark på vegne af netselskaberne, om anlægget eller inverteren har de fornødne egenskaber og funktionalitet. Er alt ok, bliver anlægget eller inverteren sat på den relevante positivliste.

Solceller på hustag

Positivlisterne er lister over energilagerenheder, produktionsenheder og invertere, der af Green Power Denmark er vurderet til at overholde de tekniske betingelser, som de skal opfylde for at blive tilsluttet distributionsnettet. Positivlisterne...

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?