DIGITALT

Frisatte målerdata kan sætte fut i den grønne omstilling

Data fra elforbrug og -produktion kan sammen med data fra andre forsyningsarter fremelske innovation og gøre den grønne omstilling mere effektiv og billigere.

Jørgen S. Christensen, teknologidirektør i Green Power Denmark

Jørgen S. Christensen, teknologidirektør i Green Power Denmark. Foto: Thomas Steen Sørensen

Alle danske familier og virksomheder har fjernaflæste elmålere, der leverer enorme mængder data i en lind strøm. Med de mange data sikres en korrekt afregning af kundernes elforbrug, samtidig med at kunderne får mulighed for at optimere deres elforbrug, så eksempelvis elbilen oplades, når strømmen er billigst. Derudover benytter de danske elnetselskaber i stigende omfang målerdata til at drive deres net mere effektivt.

Nu er myndigheder og forsyningsselskaber ved at forberede de næste vigtige skridt i denne digitalisering. EU’s 27 medlemslande – herunder selvfølgelig også Danmark – har besluttet, at data for forbrug og produktion skal bidrage til endnu mere nytte. Det bakker vi helhjertet op i Green Power Denmark, og vi deltager aktivt i udviklingen af operative løsninger.

Frisættelse af data for elektricitet og andre forsyningsarter er afgørende for udviklingen af et effektivt og sikkert energisystem med meget mere vind- og solenergi. Vi tror fuldt og fast på, at frie data kan skabe privat og offentlig innovation – det er set fra andre sektorer – men vi har to observationspunkter, der skal tages højde for:

  • Kunderne skal være trygge ved, at deres data behandles ansvarligt og i fuld overensstemmelse med GDPR-reglerne.
  • En del data fx om forsyningsnettet er kritisk infrastruktur. Dem kan man ikke frisætte ukritisk, for der er en risiko for, at det vil give terrorister og fremmede statsmagter, der ønsker at destabilisere Danmark, let adgang til at planlægge, hvor angreb skal sættes ind for at lave maksimal skade på el-infrastukturen.

Vigtige tiltag på digitaliseringsvejen

Igennem længere tid har vi arbejdet tæt sammen med myndighederne om at konkretisere, hvad frisættelse af data egentlig betyder. Nogle store digitaliseringstiltag i Danmark og EU skal nu være med til at forme, hvordan såkaldte Data Spaces kan komme til at se ud i fremtiden, og hvilken betydning de skal have.

Regeringens digitaliseringsstrategi fra maj 2022 tegner de store linjer, mens et mere konkret forsyningsdigitaliseringsprogram fokuserer på, hvordan man får skabt fælles datastruktur i forsyningssektoren, hvor elsektorens viden og erfaring i digitalisering vil spille en stor rolle.

Lige nu arbejder Energistyrelsen – med input fra Energinet og Green Power Denmark - på en bekendtgørelse, der giver elnet førertrøjen i forhold til andre brancher. Bekendtgørelsen kommer til at definere hvilke data, der kan frisættes fra netselskaberne fra starten af 2023 – og hvordan det skal kunne lade sig gøre i praksis.

Vi ser frem til at indvie dette Data Space for elnetselskaber.

Bredt samspil i ét samlet energisystem

Elsektoren skal fremover spille langt tættere sammen med fjernvarme, vand/spildevand, biogas og andre sektorer. Sammen skal vi skabe en sammenhængende forsyningssektor, der bedre kan optimere sine ressourcer og infrastruktur for at understøtte den grønne omstilling.

Forsyningsdigitaliseringsprogrammet skal altså i en følgende fase brede erfaringerne fra frisættelse af data fra elnettet ud. Målet er at sikre besparelser for både borgere og virksomheder, skabe nye erhvervsmuligheder for kommercielle virksomheder samt bedre drift og planlægning for forsyningsvirksomhederne.

Denne indsats vil også understøtte den grønne omstilling frem mod målet om 70 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030 og klimaneutralitet inden 2050.

Tilknyttet programmet arbejdes der for at oprette et partnerskab, hvori aktørerne fra forsyningssektoren skal samarbejde for at imødekomme udfordringer med eksempelvis silo-opbygning af data. Vi i Green Power Denmark undersøger i øjeblikket sammen med vores medlemmer samt Branchefællesskab for Intelligent Energi og Energinet, hvilken rolle i programmet og dets partnerskab, vi kan spille.

Dansk påvirkning af EU

Det sidste vigtige tiltag er på europæisk plan. For EU-Kommissionen er klima via ’Fit for-55’-pakken og en omfattende digitaliseringsstrategi, DigitalEurope, to sider af samme europæiske mønt. 

Med Data Spaces skal EU være i stand til at frigøre det enorme potentiale, der ligger gemt i vores data. Ambitionen, som vi deler, er at skabe vækst, innovation, ny teknologi samt styrke den grønne omstilling af vores samfund bl.a. via en videreudvikling af de europæiske energimarkeder.

I Green Power Denmark er vi sikre på, at frie data er en forudsætning for at nå EU’s mål om 55 procent mindre udledninger af drivhusgasser i 2030 og klimaneutralitet inden 2050, ligesom det står klart, at digitaliseringen kan bidrage til at mindske EU’s afhængighed af naturgas, olie, kul m.m. fra Rusland.

Men igen: Vi skal fastholde fokus på kundernes tillid og gardere os mod angreb mod infrastrukturen, både fysiske som cyberangreb fra bl.a. Rusland.

Energi: Ét af ti strategiske områder

EU’s datastrategi fra februar 2020 taler om at oprette Data Spaces på ti strategiske områder – herunder bl.a. energi, transport og videnskab. Indsatsen, der bl.a. handler om at opbygge fælles cloud-løsninger, vil blive understøttet med midler fra F&U-programmet Horizon Europe.

I 2023 vil EU-Kommissionen opsummere udviklingen af fælles Data Spaces for at se, hvor langt de forskellige områder er kommet. Ambitionen fra dansk side er at spille ind med visioner og anvisning af konkrete løsninger ude i virkeligheden.

Digitalisering er vigtigt. Vi er med!

Indlægget er bragt i Gridtech 16. august 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?