DIGITALT

Kunstig intelligens har sparet elnetselskab for tusindvis af timer

Ved hjælp af kunstig intelligens har N1 i løbet af et år samlet data på mere end 180.000 kabelskabe. Det har minimeret unødvendige eftersyn og sparet teknikere for tusindvis af timer på landevejene.

Kabelskab med påmalet kunst

N1 laver årligt mere end 10.000 eftersyn på kabelskabe for at sikre rust og slid ikke påvirker driften af elnettet eller er til fare for personsikkerhed. Arkivfoto: N1

Hvad kan et elnetselskab lære af Pokemon?

Svaret er en app, der via billedgenkendelse og kunstig intelligens gør det muligt for brugere at ’fange’ kabelskabe i bedste Pokemon GO-stil.

N1 har nemlig udviklet en digital løsning, der med hjælp fra selskabets flittige kolleger kan indsamle data på tusindvis af kabelskabe, som elnetselskabet ejer i forsyningsområdet, der dækker store dele af Jylland.

– Med ca. 280.000 kabelskabe er det en langsommelig driftsopgave at foretage eftersyn af dem alle. Vi kan foretage ca. 10.000 eftersyn om året. Det betyder, at det vil tage omkring 30 år at komme hele vejen rundt, siger Daniel Skovsbo Erichsen, direktør for Kunder, Marked & Udvikling i N1.

Fra omkostning til aktiv

Én af kerneopgaverne hos elnetselskaberne er at sikre, at kapaciteten i elnettet udnyttes bedst muligt. I takt med at elforbruget stiger, og flere elbiler og varmepumper skal tilsluttes kablerne på villavejene, er der løbende brug for forstærkninger af elnettet.

– Vi ser ind i en verden, hvor vi skal agere meget mere i realtid. Det handler om at være forudseende, både i forhold til kapacitetsstyring, fleksibilitet og vedligehold. Her spiller teknologi og data en stadig større rolle for os, siger Daniel Skovsbo Erichsen.

N1go - app til genkendelse af kabelskabe
Foto: N1

Med de rette data kan elnetselskaberne med større præcision foretage de nødvendige investeringer i kapacitetsudvidelser og vedligehold.

Derfor er man hos N1 optaget af digitalisering både hvad angår forretningsudvikling og drift. Fra længe at have været betragtet data som en unødvendig omkostning, er der ikke længere tvivl om, at det er et afgørende aktiv i en vellykket elektrificering.

Hos N1 har det øgede fokus på teknologi blandt andet resulteret i N1GO!-appen, som med inspiration fra det populære Pokémon GO-spil, på rekordtid har givet et betydeligt indblik i den samlede portefølje af kabelskabe.

Ved hjælp af billedgenkendelse kan appens algoritme genkende typen af kabelskabe i gadebilledet. Derefter kan brugeren vurdere skabets tilstand og slitage på en skala fra 1-4. Viden, der er vigtig for N1 af hensyn til både drift og personsikkerhed.

– Det er faktisk ret lige til, når man først kommer i gang. Vi får bedre information om den præcise lokation, og bedømmelserne er med til at give os en vigtig indikation om i hvilket omfang, der er behov for en tekniker, fremhæver Daniel Skovsbo Erichsen.

Flere hænder til hurtig elektrificering

På bare et år er det lykkes at skaffe information om 180.000 kabelskabes placering, fabrikant og tilstand. Samtidig står det nu klart, at kun ca. en procent af de mange tusind kabelskabe reelt har brug for service. Det er viden, som sparer elnetselskabet for en masse unødvendige ture på landevejene:

– Vi har frigjort en masse tid ved ikke at køre ud til eftersyn på kabelskabe, som faktisk har det fint. Vores teknikere ved samtidig, hvad de kommer ud til, og de har det rigtige udstyr med fra start. Det er nogle af de elementer, vi ikke havde regnet med i casen, men som har givet en kæmpe besparelse, siger han.

N1-direktøren estimerer, at det samlet set løber op i besparelser på et tocifret millionbeløb over en årrække. Samtidig frigør initiativet ressourcer, som i stedet kan bruges til at styrke elnettet på andre områder.

– Der er langt fra hænder nok til at løse de opgaver, vi står over for. Derfor er vi nødt til at sætte alt ind på at øge vores produktivitet. Det kræver, at vi er klar til at tage nye teknologier i brug, og at vi formår at digitalisere og automatisere, pointerer han.

Hør mere på Technomania

Fremtidens teknologi på Technomania

Vil du høre mere om teknologi i energibranchen?

Green Power Denmark stiller skarpt på digitalisering, teknologi og elektrificering, når Technomania løber over stablen 3.-5. oktober i Messecenter Herning.

Mød blandt andre N1, Hitatchi Energy, Ørsted og mange flere.

Se programmet og tilmeld dig her

...

Til oktober er N1 for første gang partner på landets største teknologievent Technomania, der stiller skarpt på fremtidsteknologier.

I år har programmet et særligt fokus på energi, elektrificering, og de mennesker, der står bag. Her kan man blandt andet høre mere om projektet bag N1GO!, når Daniel Skovsbo Erichsen sammen med kolleger toner frem i Messecenter Herning 3.-5. oktober.

Hos N1 ser man frem til tre døgn i elektrificeringens tegn blandt øvrige virksomheder og tech-interesserede besøgende:

– Vi er hele tiden på udkig efter at tale med mennesker og virksomheder, der kan inspirere os til at drive vores virksomhed smartere, og dermed være med til at gøre hele den grønne omstilling både hurtigere og mere omkostningseffektiv. Samtidig ser vi frem til at sætte fokus på elektrificering på en måde, der forhåbentlig kan inspirere andre, påpeger Daniel Skovsbo Erichsen.

Nyheder direkte i din indbakke?