Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

FREMTIDENS HJEM

Styrbart udstyr i parcelhuse udfordrer energi-vaner

Den ubeboede bolig 'Fremtidens Hjem' i Fredericia viser, hvor langt EWII og andre teknologivirksomheder er kommet med smart styring på baggrund af prissignaler fra elmarkedet.

En stille grå og regnfuld dag lyser en pære i et nyopført parcelhus rødt og viser, at den danske produktion af elektricitet har et forholdsvist højt CO2-aftryk (172 gram/kWh). Næsten alle vindmøller står stille, og heller ikke en kapacitet på over 1.000 MW solceller giver grøn elektricitet til Fremtidens Hjem på en villavej i udkanten af Fredericia.

– Det røde lys viser, at elsystemet lige nu leverer fossil energi, forklarer adm. direktør Lars Bonderup Bjørn fra EWII under en indvielse af parcelhuset, der er spækket med smart styring og dermed kan spille sammen med beboere og elsystemet på nye måder.

Som hovedpartner leverer EWII el, vand og fiber/internet plus en række produkter til Fremtidens Hjem. Bag projektet står byggefirmaet eurodan-huse og HomeWise.

Lyset, der går i nuancer af rød til grøn, når CO2-aftrykket er omkring 140 gram/kWh, er mest en gimmick, der skal få beboerne til at tænke i flytning af forbrug. En robotstøvsuger, der også kan vaske gulv, lader takket være et ’smart plug’ på en kontakt kun op i døgnets mest klimavenlige timer, ligesom en elbiloplader i garagen også kan fordele leverancerne over tid.

– Vi støtter op for at gøre branchen mere nærværende. Med klimaomstillingen skal vi ændre adfærd bl.a. i hjemmene, og det vil vi gerne understøtte. Det er fedt, at nogle tør udfordre fremtiden, siger Lars Bonderup Bjørn, der ser aftalt afbrydelighed af elektriske apparater og tidsforskudt opladning af elbiler som nogle af elsystemets værktøjer til at sikre en effektiv drift af elnettet.

Fremtidens Hjem viser, at fremtiden allerede er her, og hvordan vi bedst kan udnytte de muligheder, digitaliseringen giver os til at skabe en ubesværet hverdag.
Mette Daugård, direktør for forretningsudvikling, marketing og branding, EWII, i en pressemeddelelse

Bryg kaffe fra sengen

Parcelhuset Fremtidens Hjem i Fredericia er på 200 kvadratmeter, ubeboet og opført som et eksempel på, hvad markedet kan tilbyde lige nu eller inden for kort tid. For eksempel kan beboere ved hjælp af WiFi og en app (på baggagrund af visse forberedelser) brygge morgenkaffe inde fra sengen samt styre lys og musik overalt i huset. Kommunikationen bliver understøttet af Schneider Electrics smart-home-system Wiser og Fuga-kontakter fra LK.

– Målgruppen er folk på 40-60 år. De har penge, de har hus, og de er interesseret. Efterspørgslen er ofte drevet af mandens nysgerrighed, men det er tit vi hører kvinden sige ’det må vi også have’, fortæller direktør Torben Vognsen fra HomeWise under en presserundvisning i den nye udgave af Fremtidens Hjem, hvor første bud – i Roskilde – her efter tre års drift er ved at være forældet som showcase.

16 millioner data i sekundet

Under indvielsen viser energirådgiver Klaus Jespersen fra EWII, hvordan stort set alt elektrisk leverer data, der kan blive præsenteret på en tablet. Takket være software udviklet af den spanske startup Linc og en bimåler kan han vise data for forbrug i realtid. Ekstremt detaljerede data: 

– Vi har 16 millioner data i sekundet. Vi kan se forbrug, ampere, faseforskydninger og meget andet – og dermed analysere forbrugsenhederne særskilt, hvad enten det er køleskab, kogeplader, emhætte eller vaffeljern, fortæller Klaus Jespersen.

Den unikke software er udviklet i et F&U-projekt med deltagelse af Linc, EWII, Velux og Cowi. De mange data, der kan indsamles og behandles, kan ad åre vise sig nyttige på systemniveau, hvor eksempelvis køleskabsfabrikanter kan se, hvornår en kompressor og dermed et køleskab snart går i stykker.

Vi har 16 millioner data i sekundet. Vi kan se forbrug, ampere, faseforskydninger og meget andet – og dermed analysere forbrugsenhederne særskilt, hvad enten det er køleskab, kogeplader, emhætte eller vaffeljern.
Klaus Jespersen, energirådgiver, EWII

Elnetselskaber som EWII’s datterselskab TREFOR El-net arbejder for elnet med færrest mulige afbrud, så for dem kan det vise sig nyttigt at følge forbrugsmønstre tættere end i dag – ikke mindst fordi det danske samfund ifølge nogle beregninger ser ind i en fordobling af elforbruget frem mod 2030.

Som beboer vil den enorme mængde af data være totalt ’overkill’, men på sin tablet viser Klaus Jespersen, hvordan de mest nyttige data kan blive visualiseret, så teknisk interesserede mennesker kan lære sit forbrug og sin klimabelastning at kende – og eventuelt sammenligne og konkurrere med andre familier i et grønt community.  

– GDPR er selvfølgelig noget, vi skal tage alvorligt, men der ligger en værdi i at finde ud af, hvordan vi kan blive bedre til at udnytte data – udover at kunne sende en regning, siger Klaus Jespersen og taler dermed ind i en national dagsorden, hvor bl.a. Dansk Energi arbejde for at etablere et Data Space for sikker udnyttelse af de store viden, der kan blive foldet ud.

Døgnrytmelys giver velvære

DE STÅR BAG

Fremtidens Hjem er opført af HomeWise i samarbejde med eurodan-huse.

Udover EWII Koncernen er de tekniske partnere: Unik kontakt, Samsung, Schneider Electric, Weber, Epson, Acer, Ledvance, DAO, ZACO og Umage.

...

Lyset i Fremtidens Hjem kan varieres, så det passer til forskellige ’scener’ i dagligdagen – eksempelvis madlavning med godt lys på komfur og arbejdsborde og spisning med fokus på spisebordet.  

I børneværelset finder vi forretningsudvikler og marketingchef Dennis Dalgaard Gottlieb fra Ledvance, der har forsynet ’Fremtidens Hus’ med forskellige former for LED-belysning, der også har trådløs forbindelse til WiFi og dermed kan styres via en app med biorytmefunktion.

– Lyset har et fuldt spektrum ligesom solen. Det er måske mere relevant for et hjemmekontor, men her har vi et eksempel på døgnrytmelys, siger han og peger op på en rund skive i loftet.

Lyskilden kan installeres, så den leverer forskellige grader af varmt og køligt lys – og dermed efterligner det naturlige lys, der findes i naturen. Med døgnrytmelys kan voksne, der arbejder hjemme, for eksempel få 11 timers dagslys om vinteren og dermed opleve bedre velvære.

– Udelys er selvfølgelig bedre, men det her kan være et godt supplement i den mørke tid, siger Dennis Dalgaard Gottlieb fra Ledvance, der udstiller en række af sine produkter på el-fagmessen EL & TEKNIK 2022 i Odense den 3.-5. maj. 

Platform med data fra Energinet

Og så tilbage til den rød/grønne pære og det nævnte smartplug til robotstøvsugeren, som begge er til salg i EWII’s webshop. Styringen, der i princippet også kan bruges til varmepumper, opladning af elbiler, elcykler og meget andet aggregeret op eksempelvis til borgerenergifællesskaber, er udviklet af firmaet FlexShape, der udspringer af Aalborg Universitet.

– Vi har udviklet en platform, der bygger på data fra Energinet. Pærerne skifter farve efter udviklingen i DK1 og DK2 – altså Vest- og Østdanmark, fortæller en af stifterne, Torben Bach Pedersen, der er videnskabelig direktør i FlexShape og professor i big data-analyser på universitetet.

Torben Bach Pedersen, der er videnskabelig direktør i FlexShape, i Fremtidens Hus
Lampen nederst til højre skifter farve efter CO2-indholdet i elproduktionen. På en regntung, vindstille dag lyser lampen rød. Data kan følges i dybden via en app, forklarer Torben Bach Pedersen, der er videnskabelig direktør i FlexShape.

– I Fremtidens Hjem viser vi, hvad vi kan i ét hus. Det kan ganges op til store fællesskaber og spille sammen med elproduktion fra vind og sol, energilagring samt varmeforbrug, så vi skaber sektorkobling, siger Torben Bach Pedersen.

Nyheder direkte i din indbakke?