MEDARBEJDERSKAB

Tusind vestjyder trodser NIMBY-effekten

Solcellepark Høvsøre, der går i drift til nytår, bliver ejet halvt af Jysk Energi og halvt af naboer fra Lemvig Kommune. Antal borgerklager: Nul.

Velbesøgt infomøde i Bækmarksbro

På et velbesøgt infomøde i Bækmarksbro er over 500 borgere blevet orienteret om teknik, økonomi og jura bag Solcellepark Høvsøre. Borgerne har nu frem til den 3. oktober til at svare på, om de vil gøre brug af deres købsret. En anpart koster 4.400 kr. Foto: Jysk Energi.

Danskernes interesse for (høje) elpriser er massiv i øjeblikket, og det er én af forklaringerne på, at over 500 vestjyder har brugt en onsdag aften i Bækmarksbro på at høre om deres muligheder for at investere i den grønne omstilling i form af Solcellepark Høvsøre I/S med en topkapacitet på 40 MW.

– Parken koster 220 millioner kroner, og vi udbyder den ene halvdel til kostpris til lokalbefolkningen. Vi regner med at få ca. 1.000 medejere, siger adm. direktør Lars Naur fra Jysk Energi.

For Jysk Energi er Solcellepark Høvsøre i Lemvig Kommune det tredje VE-projekt, der gennemføres i tæt samarbejde med lokalbefolkningen. Tidligere er der med delt ejerskab sat 28 MW vindmøller op på lavt vand i Nissum Bredning og én vindmølle på 7 MW på havnen i Thyborøn. Medejerskab er en vigtig nøgle til at forebygge NIMBY-effekten (Not In My BackYard), mener Jysk Energi:

– De tre projekter er gennemført uden indsigelser fra borgerne. I Vestjylland hjælper det på humøret, når der er medejerskab, og det tror jeg faktisk gælder overalt i landet. Derfor går vi nu videre med forretningsmodellen og ruller den ud over hele Danmark, siger Lars Naur.

Store solcelleparker på vej ved Varde

Jysk Energi har indsendt ansøgninger til Varde Kommune på samlet set 500 hektar jord til brug til solcelleparker med en anslået topeffekt på ca. 250-300 MW. Det vestjyske, andelsejede selskab forhandler tilsvarende aftaler med en stribe kommuner spredt godt udover Jylland.   

Modellen er en opskalering af erfaringerne med Solcellepark Høvsøre, der bliver realiseret i et konstruktivt samarbejde med Lemvig Kommune. Undervejs har der været dialog med naboerne herunder DTU Risøs vindmølletestcenter i Høvsøre. Byggetilladelsen fra kommunen blev givet i februar 2022.

Håndværkerne er i gang

Jysk Energi har ikke tidligere opført solcelleparker, så undervejs i processen bliver der trukket på ekspertise fra bl.a. K2 Management, OnRenewables og en række underleverandører med solide erfaringer. Og håndværkerne er i fuld gang: Solcelleparken er lige nu ved at blive opført på sandet jord på Smørpøtvej.

Solcellepark Høvsøre fylder 71 hektar, og elnettet er gjort klar til at modtage op mod 40 MW grøn energi. Alle større komponenter er ankommet, teknikerne har banket pæle i jorden, og der er trukket de nødvendige mange kilometer kabler til solcelleparken. Aktuelt er 50 mand ved at gøre klar til at montere solcellerne, så parken kan gå i drift senest ved årsskiftet.

Når anlægget går i drift, vil solcellerne takket være et trackersystem følge solens bevægelser fra øst til vest som gule solsikker under blå himmel. Forventet elproduktion: Ca. 50 GWh.

Nettilslutning af solcellepark Høvsøre
ELNET TIL FREMTIDEN

Jysk Energi Invest er i fuld gang med at opføre Solcellepark Høvsøre, der får lokalt medejerskab. For at få strømmen fra solcellerne på...

Anparter fra 4.400 kr. til en million

På infomødet i Bækmarksbro blev de mange borgere orienteret om teknik, økonomi og jura – og de har nu frem til den 3. oktober til at svare på, om de vil gøre brug af deres købsret. En anpart koster 4.400 kr., og den modsvarer ca. 1.000 kWh om året. Hver myndig person i Lemvig Kommune kan købe anparter for op til en million kroner (så længe ’lager’ haves). Hvad medejerne får ud af deres investering, afhænger af, hvordan elpriserne udvikler sig.

– Hvis elprisen er 20 øre/kWh, så får de 200 kroner om året, hvis den er en krone, får de 1.000 kr., og hvis den er to kroner, så drejer det sig om 2.000 kroner. De meget høje elpriser har selvfølgelig givet en ekstra interesse for at deltage, fortæller Lars Naur med tanke på de rå elpriser, der i disse dage ligger på 4-5 kr./kWh.

Jysk Energi har besluttet at investere op mod en milliard i solcelleparker rundt om i landet.

Fire gange mere VE i 2030 kræver lokal dynamik

I 2030 skal Danmark ifølge en politisk aftale have fire gange så meget vedvarende energi på land som nu. Det svarer til dobbelt så meget vindenergi og ti gange så meget solkraft.

– Solcellepark Høvsøre er et godt eksempel på, hvad der skal til for, at det kan lykkes – nemlig et godt samarbejde mellem VE-udviklere, kommuner, naboer og netselskaber, siger afdelingschef Jacob Klivager Vestergaard fra Green Power Denmark.

Udbygningen af grøn strøm på land går i øjeblikket for langsomt i forhold til 2030-målet for vedvarende energi. For at sætte mere fart på udbygningen foreslår Green Power Denmark, at alle landets 98 kommuner får en minimumsforpligtelse.

– Energibranchen skal løfte opgave i tæt samarbejde med kommunerne. Minimumsforpligtelsen er blot en af mange forslag, men der er mange rammer, vi – lynsnart - skal have kigget på sammen med myndigheder og politikerne på Christiansborg, siger Jacob Klivager Vestergaard.

...

 

Nyheder direkte i din indbakke?