ELKVALITET

Vejledning skal sikre øget fokus på elkvalitet

De danske elnetselskaber lancerer vejledende grænseværdier for elkvalitet forud for nettilslutning af store varmepumper på fjernvarmeværker, ladestationer, byggeri og andet nyt elforbrug. Med de indikative grænseværdier kan bygherrer være mere præcise i deres udbuds- og designkrav for forbrugsinstallationen.

Assens Varmeværk

Overvejer du at installere en varmepumpe på et fjernvarmeværk? Varmepumper bruger elektricitet og skal derfor – ligesom andre forbrugsinstallationer – leve op til en række krav om elkvalitet. En ny vejledning giver indikative grænseværdier forude for nettilslutning. Arkivfoto: Jeppe Carlsen

Fjernvarmeværker, der vil investere i store varmepumper; operatører, der skal opstille ladestationer til elbiler; og bolig- og ejendomsudviklere kan nu få vejledende grænseværdier for den elkvalitet, deres kommende forbrugsinstallation skal overholde.

 Med vejledende grænseværdier kan alle, der skal nettilslutte forbrug, være mere præcise i deres udbuds- og designkrav, siger specialist Steffen Rasch Olsen fra Green Power Denmark, der netop har udgivet en vejledning til bygherrer og rådgivere om elkvalitet.

Vejledningen fortæller generelt om elkvalitet, og hvorfor det er vigtigt, at forbrugsapparater ikke ’forurener’ 0,4-60 kV-nettet. På opfordring fra Dansk Fjernvarme imødekommer elnetselskaberne med vejledningen et ønske om at få oplyst grænseværdier for elkvalitet inden indgåelse af en nettilslutningsaftale.

 Vi kan ikke melde endelige grænseværdier ud, men med vejledningen i hånden ligger der nu indikative grænseværdier. I den sidste ende afhænger grænseværdierne af lokale forhold – herunder forbrugsinstallationens størrelse og nettilslutningspunktet, forklarer Steffen Rasch Olsen.

Høje krav til elkvalitet – med god grund

Vejledningen er udarbejdet af en arbejdsgruppe under Green Power Denmark med deltagelse af Netselskabet N1, Cerius og Radius, Dinel og Vores Elnet.

Ved nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet er de indikative grænseværdier faste, men ved nettilslutning af forbrugsinstallationer til mellem- og højspændingsnettet skal netselskabet lave en beregning. I vejledningen bliver beregningerne bag de indikative grænseværdier beskrevet inklusive de usikkerheder, der er. Den endelige grænseværdi bliver beregnet af det netselskab, der skal lægge elnet til installationen, når der er indgået en endelig nettilslutningsaftale.

 Kravene fra elnetselskaberne til elkvalitet er høje – med god grund. For at forbrugsapparater og anlæg kan fungere korrekt og ikke forstyrre andre kunder, er det nødvendigt med krav til elkvalitet for forbrugsinstallationen ved ethvert nettilslutningspunkt. Skrappe krav er i alles interesse, siger Steffen Rasch Olsen og nævner, at stadig mere effektelektronik i næsten alle typer apparater påvirker elnettets sundhedstilstand og gør det endnu mere vigtigt end tidligere at holde fokus på elkvaliteten.

 Dårlig elkvalitet kan føre til at forbrugsapparater ikke fungerer korrekt eller ikke kan tændes. Kortere levetid for komponenter og blinkende pærer kan være andre konsekvenser, påpeger han.

Vigtigt at forbrugsapparater har CE-mærke

En stor varmepumpe eller en elkedel på et fjernvarmeværk kræver dygtige beregninger. Også mindre forbrugsapparater skal overholde elnetselskabernes krav, men her er en del af opgaven ’udliciteret’ til producenter af apparater.

Som kunde på elnettet er det vigtigt, at de forbrugsapparater, man køber og installerer i private hjem og på virksomheder, også overholder tekniske krav til elkvalitet. Et almindeligt forbrugsapparat, der er CE-mærket, har dokumentation for at overholde tekniske krav til elkvalitet. Det rykker dog ikke ved, at alle skal overholde tekniske krav til den samlede installation.

Som det står i vejledningen: ’Hvis alle dine forbrugsapparater, dvs. hele forbrugsinstallationen, går til grænsen af det tilladte, betyder det ofte, at forbrugsinstallationen samlet set overskrider kravene til elkvalitet i nettilslutningspunktet. Hvis elnettet ukritisk fyldes op med forbrugsapparater, som alt sammen støjer til grænsen, og som anvendes samtidig, vil det betyde at intet elektrisk apparat vil fungere’.

Billigere at forebygge end at helbrede

For indkøbere af store forbrugsapparater og anlæg er det vigtigt at være opmærksom på kravene til elkvalitet tidligt i processen for at undgå store investeringer efterfølgende, hvis installationen ikke overholder kravene til elkvalitet.

– I stedet for at løse problemerne med elkvalitet, når de opstår, hvilket kan være dyrt og besværligt, er det bedre at forebygge ved at være opmærksom på udfordringerne allerede i udbuds- og designfasen. Vi håber, at vejledningen kan bidrage til denne afklaring, siger Steffen Rasch Olsen.

Måling af elkvalitet

Anlægsejere skal foretage en vurdering af anlæggets elkvalitet ved tilslutning af produktionsanlæg og forbrugsinstallationer over 50 kW.

Nyheder direkte i din indbakke?