VE på land

Verdens bedste vind, verdens største laug, verdens største mølle

Thyborøn Sydhavns Møllelaug II, der ejes af 2.800 andelshavere i Lemvig Kommune, rejser i disse måneder en 15 MW vindmølle fra Vestas i den vestjyske havneby Thyborøn. Takket være lokal forankring har der ikke været en eneste officiel klage mod projektet på Harboøre Tange ved kanten af Nissum Bredning.

Thyborøn Sydhavns Møllelaug II

Jens Jørgen Birch er tidligere økonomichef i Skovgaard Invest og stifter af Thyborøn Sydhavns Møllelaug II. Foto: Tony Brøchner

Thyborøn ligger naturskønt og forblæst dér, hvor Limfjorden møder Nordsøen. I et af verdens bedste vindfelter rejser verdens største vindmøllelaug lige nu verdens største vindmølle. Cirka 2 kilometer syd for byens centrum er et uhyre stabilt fundament ved at blive gjort klar, og den 10. marts ankommer to meget store kraner for at løfte vindmøllen på plads: en 15 MW V236 fra Vestas.

- Vi er under et vist tidspres, men det ser ud til at gå efter planen, siger Jens Jørgen Birch, der er en af stifterne af Thyborøn Sydhavns Møllelaug II I/S.

Lauget har rejst 170 mio. kr. fordelt på 70.490 andele ejet af 2.800 vestjyske sjæle. Alle andele er solgt til borgere med fast adresse i Lemvig Kommune. Sommerhusejere har ikke haft mulighed for at købe andele i det nye projekt på havnen ud mod Nissum Bredning. Lemvig Kommune har stillet som betingelse for projektet, at der skal være tale om total lokal forankring. Derfor skal andele være ejet af lokale, og derfor kan andele kun afhændes til andre borgere med bopæl/folkeregisteradresse i kommunen (med undtagelse af arv).

- Hver femte borger over 18 år har investeret i projektet. En del af dem bor i Thyborøn, hvor de ikke kan undgå at se møllen i det daglige. Jeg synes, det er dejligt, at mange fra Thyborøn deltager, siger Jens Jørgen Birch fra Thyborøn Sydhavns Møllelaug II.

Bestyrelsen i Thyborøn Sydhavns Møllelaug II
Jens Jørgen Birch og bestyrelsesmedlemmer i Thyborøn Sydhavns Møllelaug II, der til marts opstiller Vestas nye flagskib V236-15 MW på Thyborøn Sydhavn. Vindmøller blev lanceret på markedet i februar 2021, og er primært tiltænkt offshore-markedet.

Ingen officielle klager

Som en del af projektet har møllelauget med henblik på nedrivning købt en ældre 2 MW-mølle. Uden nedrivning ville vingerne komme i karambolage med hinanden. Som kompensation har ejerne af Thyborøn Harboøre Vindmøllelaug I/S af 2002 fået en kontant afregning og haft fortegningsret til det nye projekt. Byrådet i Lemvig Kommune har efter blot otte måneders sagsbehandling givet grønt lys til Thyborøns nye vartegn den 11. oktober 2023.
 

Jens Jørgen Birch melder om god dialog med Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling, bl.a. pa baggrund af grundige rapporter om fugle fra tidligere projekter og en ny rapport om flagermus. Indbyggerne i området har naturligvis også været inddraget bl.a. via borgermøder og flittige omtaler i lokale medier. Resultat: Nul (0) officielle klager.

Hver femte borger over 18 år har investeret i projektet. En del af dem bor i Thyborøn, hvor de ikke kan undgå at se møllen i det daglige. Jeg synes, det er dejligt, at mange fra Thyborøn deltager.
Jens Jørgen Birch, stifter af Thyborøn Sydhavns Møllelaug II

Højere end pulonerne på Storebælt

15 MW-møllen får en totalhøjde pa 266 meter og overgår dermed pylonerne pa Storebælt med 12 meter. Møllen bliver altså særdeles synlig for Thyborøns knap 2.000 indbyggere. Vestas har testet sit nye flagskib, der er designet til at stå på havet, med en prototype pa Testcenter Østerild. Der er modtaget typecertificering hos DNV, så møllen er klar til næste fase, og i Thyborøn kan den danske producent hoste nye erfaringer i et miljø, der er meget tæt på havet. Derfor er møllen nemmere at komme til, hvis der skal laves undersøgelser eller udskiftes dele, forklarer Jens Jørgen Birch. Thyborøn-møllen bliver den første mølle i 15 MW-møllens 0-serie.

- Vindmøllen er inklusiv en lang serviceaftale købt på kommercielle vilkår. Med i aftalen er, at Vestas må teste møllen. Hvis de stopper den f.eks. i en uge, far vi betaling, siger Jens Jørgen Birch.

Den 10.-12. marts starter monteringen af 15 MW-møllen på et lejet areal ejet af Thyborøn Havn. Nacellen ankommer fra Odense Havn, vingerne fra Nakskov og det 148 meter høje tårn fra Give-virksomheden Welcon. Ifølge tidsplanen er møllen rejst i løbet af en måned og senest den 1. maj med drift i månederne umiddelbart derefter.

Naturlig Energi 01-2024 forside
Naturlig Energi

Naturlig Energi er Green Power Denmarks medlemsmagasin, der udkommer seks gange årligt.

Danmarks bedst producerende landmølle

15 MW-møllen bliver koblet på elnettet pa en 60 kV-station i Thyborøn, hvor der lige akkurat er plads uden netforstærkninger. Thyborøn Sydhavns Møllelaug II forventer at afsatte lidt over 70 mio. kilowatt-timer om året til det danske/europæiske elmarked, så den nye vindmølle bliver med pæn stor margin Danmarks bedst producerende på land. Om alt går vel, bliver produktionen cirka dobbelt op i forhold til den eksisterende rekordholder, der er en 7 MW Siemens-mølle, selvfølgelig opsat i Nissum Bredning.

- Vi skal sælge strømmen fra 15 MW-møllen på rene markedsvilkår, så det bliver spændende for alle andelshaverne at følge med i, hvordan elpriserne udvikler sig de næste år, siger Jens Jørgen Birch og konstaterer, at hvis Energistyrelsens fremskrevne elpriser holder stik, vil 15 MW-møllen blive en god forretning.

Thyborøn: Lang tradition for folkeejede vindmøller

  • 1987: Ideen om folkeejede vindmøller i Thyborøn-Harboøre Kommune opstår. En gruppe lokale borgere tager initiativ til opførelse af 4 stk. Vestas 90 kW vindmøller i Vrist.
  • 2002: Møllerne tages ned i forbindelse med opførelse af 8 stk. nye vindmøller i Limfjorden. Af disse opføres 4 stk. 2 MW Vestas V80-vindmøller, hvor andelene bliver solgt lokalt i Thyborøn-Harboøre Kommune.
  • 2018: Der bliver opført 4 stk. Siemens testmøller på 7 MW i Nissum Bredning.
  • 2021: Der opføres en tilsvarende vindmølle på Thyborøn Sydhavn. Den blev solgt i andele til fysiske personer i Lemvig Kommune, og projektet blev overtegnet mange gange. Alle fem Siemens-møller er opført i samarbejde med Jysk Energi.
  • 2022: Thyborøn Sydhavns Møllelaug II I/S bliver stiftet den 15. februar. Lemvig Kommune udsteder byggetilladelse til at opføre en 217 meter høj 9,5 MW-mølle fra Vestas, der undervejs i processen spørger til muligheden for at skalere op til en mølle på 15 MW på en placering mellem en af 7 MW-møllerne og de nordvestligste af 2 MW-vindmøllerne i Limfjorden.
  • 2023: Byrådet i Lemvig Kommune godkender projektet med 15 MW-vindmøllen den 11. oktober. Enstemmigt.
...

Verdens største vindmøllelaug?

Er Thyborøn Sydhavns Møllelaug II I/S verdens største?

Middelgrundens Vindmøllelaug er størst ift. antal megawatt ejet af et laug (20 MW) og ift. det oprindelige antal ejere (8.552). Middelgrunden Vindmøllepark, der har været i drift siden 2001, blev etableret i et samarbejde mellem lauget og Københavns Energi. I dag ejer HOFOR den anden halvdel af den 40 MW store vindmøllepark.

Thyborøn Sydhavns Møllelaug II kan med nogen ret kaldes det største ’rene’ laugsprojekt 100 procent etableret og ejet af lokale andelshavere.  Thyborøn Sydhavns Møllelaug II er en del af en klynge med flere andre projekter i Nissum Bredning: Fire stk. 2 MW fra 2002 (480 andelshavere), fire stk. 7 MW fra 2018 ejet med 45 procent af Jysk Energi og 55 pct. af lokalbefolkningen (1.100 andelshavere) samt en 7 MW-mølle fra 2021 ejet med 25 pct. af Jysk Energi og resten af lokalbefolkningen (1.500 andelshavere). 

...

 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?