NYT KAPITEL

Danmarks første hybridanlæg indviet

St. Soels Energipark er det første af en række danske VE-projekter, hvor sol og vind deles om samme nettilslutning. ”Det er med stor glæde, at jeg kan være med til at åbne et nyt kapitel i den danske energihistorie,” sagde Green Power Denmarks adm. direktør Kristian Jensen.

Indvielse af St. Soels Energipark - Kristian Jensen, Anne Paulin og Jens Ramussen

Indvielse af St. Soels Energipark: Kristian Jensen, adm. dir. i Green Power Denmark, Anne Paulin, klima- energi- og forsyningsordfører for Socialdemokratiet og Jens Ramussen, adm. dir. i Eurowind Energy klippede snoren. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Ved indvielsen af St. Soels Energipark fik Kristian Jensen sin ilddåb som adm. direktør i Green Power Denmark, da han blev iført sikkerhedsudstyr og sendt op i en 140 meter høj vindmølle. Deroppefra kunne han vinke ned til de ankomne gæster og samtidig få overblik over hybridanlægget ved Herning/Holstebro-motorvejen, som består af syv Vestas 3,6 MW-vindmøller og en solcellepark på 40 hektar.   

Det var Hobro-virksomheden Eurowind Energy, der havde inviteret naboer, lodsejere, andelshavere, samarbejdspartnere og politikere til indvielsen af den nye St. Soels Energipark, hvor en 65 megavolt-ampere (MVA) transformerstation udgør bindeleddet til elnettet. Dermed er St. Soels Energipark det første danske hybridanlæg, hvor vindmøller og solceller er nettilsluttet det samme sted. 

Fordelen ved at kombinere vind og sol i et hybridanlæg er, at de to teknologier supplerer hinanden godt. Solceller producerer typisk bedst i sommerhalvåret fra april til september, der samtidig også er de måneder, hvor vinden blæser mindst. Dertil blæser det typisk mindre på en solskinsdag - og det er sjældent skyfrit på dage med høj vindstyrke.   

– Det er altid en stor dag, når vi indvier en ny energipark på land. I Eurowind Energy hjælper vi gerne til med at nå i mål med regeringens klimaambitioner, og der er gode muligheder i at kombinere vind og sol. Med hybridanlægget St. Soels tager vi endnu et vigtigt skridt i den grønne omstilling, sagde Jens Rasmussen, adm. direktør i Eurowind Energy.  

Et nyt kapitel i dansk energihistorie

– Det er med stor glæde, jeg i dag kan være med til at åbne et nyt kapitel i den danske energihistorie med det første hybridanlæg, sagde Kristian Jensen.

Det giver god mening at udnytte vores ressourcer så klogt som muligt ved at balancere sol og vind i energisystemet. Det bliver der stærkt brug for, når vi skal accelerere den grønne omstilling og hurtigst muligt blive uafhængig af russisk energi.
Kristian Jensen, adm. dir., Green Power Denmark

Green Power Denmarks adm. direktør påpegede, at vi over de næste otte år skal udbygge med mere end fem gange så meget vedvarende energi, som der er sat op over de sidste 30 år, hvis vi skal opfylde klimamålene mod 2030.

– Derfor giver det god mening at udnytte vores ressourcer så klogt som muligt ved at balancere sol og vind i energisystemet. Det bliver der stærkt brug for, når vi skal accelerere den grønne omstilling og hurtigst muligt blive uafhængig af russisk energi. I dag skal vi fejre, at vi gør noget for klimaet og for vores sikkerhed, sagde Kristian Jensen.

Kristian Jensen på vindmølle ved indvielsen af St. Soels Energipark
Kristian Jensen, adm. dir. i Green Power Denmark, fik bogstaveligt talt overblik over hybridanlægget ved Herning/ Holstebro-motorvejen, som består af syv Vestas 3,6 MW-vindmøller og en solcellepark på 40 hektar.

46 lokale andelshavere

Blandt gæsterne til indvielsen af St. Soels Energipark var også Anne Paulin, der er klima-, energi-og forsyningsordfører i Socialdemokratiet.

Jeg er utrolig glad for, at jeg får mulighed for at deltage i dagens indvielse af St. Soels Energipark. Vi har brug for meget mere vedvarende energi fra landvind og sol i de kommende år, og derfor er det stærkt, at man med St. Soels Energipark er gået forrest og er med til at sikre begge dele, lød det fra Anne Paulin.

Vi har brug for meget mere vedvarende energi fra landvind og sol i de kommende år.
Anne Paulin, lima-, energi-og forsyningsordfører, Socialdemokratiet

Hun hæftede sig ved de 46 lokale andelshavere, der har købt sig ind i St. Soels Energipark, hvor 20 procent er blevet udbudt til lokalt ejerskab. Endvidere vil Aulum Borgerforening få uddelt et økonomisk beløb til gavn for lokal vækst.

– Jeg synes særligt, at det er imponerende, at man er lykkedes med et stort energiprojekt med en høj grad af lokalt ejerskab. Det er jeg meget interesseret i at høre mere om, for det er spændende, hvis det kan være med til at sikre lokal opbakning. Jeg tror, der er noget at lære for andre projekter, sagde Anne Paulin, hvorefter St. Soels Energipark officielt blev indviet.

Senere i maj indvier Eurowind Energipark Veddum Kær i Mariagerfjord Kommune, der kommer til at bestå af 37,8 MW Vind og 15,2 MW sol. Energiparkerne St. Soels og Veddum Kær er de første af en række hybridanlæg, der står til at blive opsat herhjemme.

Om St. Soels Energipark

  • Tre af vindmøllerne er opstillet i Herning kommune og fire vindmøller er opstillet i Holstebro Kommune. I foråret 2018 vedtog de to kommuner at påbegynde planprocessen for St. Soels. 20 procent af projektet er udbudt til lokalt ejerskab.   
  • St. Soels Energipark har kapacitet til at producere 96 mio. kWh grøn strøm om året. Produktionen er fordelt på 71 mio. KWh fra de syv vindmøller og 25 mio. kWh fra de 41.000 solcellemoduler, der står syd for vindmøllerne.
  • Vindmøllerne står på en lige række klos op ad Herning/Holstebro motorvejen. Nærmeste by er Aulum godt tre kilometer fra parken.   
  • Oprindeligt er projektet udviklet af Vindteam, der er en lokal projektudvikler fra Holstebro, men Vindteam og Eurowind Energy har arbejdet tæt sammen om projektet. I 2018 købte Eurowind halvpart i Vindteam.
  • Solcellerne i energiparken er monteret på et tracker-system, der følger solen over himlen. Det har til formål at give den optimale hældning på solcellerne i forhold til solens placering og derved øge elproduktionen. 
...

 

Nyheder direkte i din indbakke?