Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Initiativliste

Elektrificering af opvarmning og industri er nøglen til frihed

Nye task forces skal hjælpe danske virksomheder af med gas og give husholdninger med gasfyr hurtigt svar på, hvordan de kommer ud af Putins klør. Det fremgår af en ny initiativliste fra Wind Denmark, Dansk Solkraft og Dansk Energi.  

At Danmark skal udfase brugen af gas har længe været en god idé som en del af den løbende grønne omstilling.

Ruslands beslutning om at gå i krig mod Ukraine har dog gjort Danmarks og resten af Europas gasforbrug til en varm kartoffel, som kalder på langt større beslutsomhed og flere værktøjer. Og gerne allerede inden næste fyringssæson sætter ind i slutningen af året.

Wind Denmark, Dansk Solkraft og Dansk Energi har derfor udarbejdet en liste af initiativer, som de opfordrer regeringen til at gennemføre her og nu. Det handler både om at bruge mindre gas og om at sikre mere grøn strøm til at erstatte gassen.  

Det er en europæisk udfordring der kræver europæiske løsninger. Men det er også en dansk udfordring, der kræver, at den danske regering hurtigst muligt træffer de nødvendige foranstaltninger for at minimere vores gasafhængighed.
Kamilla Thingvad, markedsdirektør i Dansk Energi

- Det er en europæisk udfordring der kræver europæiske løsninger. Men det er også en dansk udfordring, der kræver, at den danske regering hurtigst muligt træffer de nødvendige foranstaltninger for at minimere vores gasafhængighed og dermed sikre vores bidrag til, at Europa som helhed kan undvære russisk gas, siger markedsdirektør i Dansk Energi Kamilla Thingvad.

Kamilla Thingvad
Kamilla Thingvad, markedsdirektør i Dansk Energi

Når det gælder industrivirksomheder, kan man fx justere allerede eksisterende støttepuljer, så de øremærker projekter, der elektrificerer naturgasprocesser i dag. Samtidig bør en særlig task force hjælpe gasforbrugende virksomheder, bl.a. inden for fødevarer, til at lægge om til el, suppleret af et biogas-iblandingskrav for de få resterende gasforbrugende virksomheder, der bruger så høje temperaturer, at direkte elektrificering bliver for vanskelig.

Inden for boligopvarming er hovedudfordringen at stoppe for nye gasfyr og konvertere de cirka 400.000 nuværende gasfyr til grøn fjernvarme eller varmepumper hurtigst muligt. Og netop afklaringen af, hvor fjernvarme kan være et realistisk alternativ inden for en rimelig tidshorisont, har de tre organisationer også et bud på.

- Der skal sættes loft på kommunernes sagsbehandlingstider på maksimalt seks måneder. Ligeledes skal der for at understøtte kommunerne tilbydes assistance fra Energistyrelsen via en midlertidig task force. Task forcens opgave er at sikre en hurtig proces, så gaskunderne får en hurtig afklaring af deres muligheder. Samtidig skal task forcen sikre, at der ikke lempes på kravene om konkurrencedygtig pris til kunderne og positiv samfundsøkonomi, hedder det i udspillet.

For at støtte udbredelsen af luft-til-vand varmepumper, som Varmepumpeindustrien anslår, at der kan installeres 50.000 af i de næste 12 måneder, peges bl.a. på en model, der i modsætning til de hidtidige støttepuljer garanterer alle interesserede økonomisk hjælp. Enten ved et nyt målrettet fradrag eller støtte til alle konverteringer via simple og løbende ansøgninger. Derudover kan luft/vand-varmepumperne bl.a. fremmes ved at halvere den forbrugsgrænse på 4.000 kWh pr. år, hvor den lavere elvarmeafgift sætter ind i dag.

’Sommerhus-varmepumper’ af luft-til-luft-typen kan også reducere nogle husejeres gasforbrug, hvis disse pumper også omfattes af den reducerede elafgift.

Nyheder direkte i din indbakke?

Dokumenter