DATA SPACE

Engagerede energiselskaber kan påvirke Europas digitalisering

Green Power Denmark opfordrer energiselskaber og andre aktører til at overveje en direkte involvering i EU-aktiviteter om udvikling af data spaces. To konferencer i marts kan give viden om, hvad selskaberne kan få ud af at gå ind i dette arbejde og åbne for engagement i europæiske netværk.

digitalisering

Illustration: mixmagic/Colourbox

Digitaliseringen af den danske energisektor foregår i en vekselvirkning mellem selskaber, leverandører og myndigheder – i Danmark og på EU-niveau.

Med 3,3 millioner fjernaflæste elmålere (= en dækning på 100 procent) er Danmark og de danske elnetselskaber godt rustet til de næste skridt i digitaliseringen. De er også godt rustet til at samarbejde med europæiske partnere og udnytte data til at teste og påvirke den EU-regulering, der lige så sikkert som et amen i kirken bliver et resultatet af EU’s digitaliseringsstrategi og ambitioner om deling af data i ’open data spaces’.

Også VE-industrier og en lang række leverandører af digitale ydelser har stærke kompetencer inden for udnyttelse af data, så derfor opfordrer Green Power Denmark og Branchefælleskab for Intelligent Energi sine medlemmer til at overveje en mere forpligtende involvering i en række EU-aktiviteter.

– For at sikre de mest optimale muligheder for den danske energisektor, spiller dansk deltagelse en stor rolle. Vi håber, at et stærkere EU-engagement kan være af interesse for en række af vores medlemsvirksomheder, siger konsulent Niels Martin Sunesen fra Green Power Denmark.

Konferencer i Wien og Haag

Erhvervsstyrelsen og Energinet oplyser, at interesserede på konferencer i marts kan stifte bekendtskab med nogle af de data space-aktiviteter, der er ved at tage fart. Det drejer sig om videndelings- og netværksarrangementer med fokus på digitalisering og data adgang. Konferencerne finder sted i Østrig og Holland:

– Vi vil gerne i dialog med medlemmer, der ønsker at deltage på de ene eller begge af disse arrangementer for at videndele. Vi er også meget interesseret i at skabe overblik over, hvilke digitaliseringsinitiativer danske energiselskaber deltager i, så kontakt os endelig, siger Niels Martin Sunesen.

Digitaliseringsstrategi op i gear

Bag EU-projekterne ligger den digitaliseringsstrategi, EU-Kommissionen fremlagde i februar 2020. Fokus er bl.a. på, hvordan digitalisering af energisektoren kan bidrage til at skabe et klimaneutralt samfund med høj forsyningssikkerhed og robusthed overfor cyberangreb. Og hvordan data i en række data spaces – ikke kun på energiområdet – kan understøtte kommercielle aktører udvikling af nye produkter.

➤ Læs mere på DIGITALEUROPE - The voice of digitally transforming industries in Europe

Digitaliseringen er netop nu ved at komme op i fart. Tempoet gælder især i energisektoren, hvor EU-Kommissionen har store forventninger til, at digitalisering og datafrisættelse kan være med til at sikre den grønne omstilling gennem bedre muligheder indenfor drift og nye forretningsmuligheder.

– En væsentlig del af denne ambition skal udleves gennem skabelsen af data spaces, hvor EU ønsker at skabe større tilgængelighed for brugen af data og skabe samspil og interoperabilitet mellem forskellige aktørers data, så adgangen til større mængder data kan bruges til ny udvikling, siger Niels Martin Sunesen, der for nylig for et europæisk publikum har holdt oplæg om den digitale tvilling, Netselskabet Elværk har udviklet og implementeret i sin daglige drift af elnettet i Thy.

Netselskabet Elværk arbejder med digitalisering
ELNET TIL FREMTIDEN

Med en digital tvilling af sit elsystem har Netselskabet Elværk skabt et redskab, der kan blive til stor hjælp i takt med, at...

Niels Martin Sunesen påpeger, at de danske energiselskaber med et stærkt engagement – understøttet af Green Power Denmark og iEnergi - kan vi være med til at sikre, at danske erfaringer med digitalisering og dets værdi, kan være med til at forme udviklingen på EU-niveau og fremtidens digitale energisektor.

Netop nu er at godt tidspunkt at kende sin besøgelsestid, for der er knald på digitaliseringsområdet. Der er livlig mediedækning overalt i Europa, og ifølge Fagpressebureauet har digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) netop fået et forhandlingsmandat fra Folketingets Europa-udvalg i forhold til en EU-forordning om fair adgang til og anvendelse af data.

Forordningen, der også er relevant for forsyningssektorerne, skal nu forhandles på plads i trekanten mellem EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og EU’s Ministerråd. 

➤ Se samlenotat vedr. harmoniserede regler om fair adgang til og anvendelse af data (dataforordningen) hos EU-oplysningen

Digital tvilling af Europas elsystem

Udover adgang til data er ’digitale tvillinger’ et af EU-Kommissionens fokusområder, ligesom det er omdrejningspunkt for en samarbejdsaftale, ENTSO-E og EU’s DSO Enhed underskrev kort før jul 2022. De to organisationer for henholdsvis transmission (TSO) og distribution (DSO) af elektricitet agter at skabe en digital tvilling for hele Europas elsystem.

Den digitale tvilling skal være et værktøj, der er med til at forbedre DSO’erne og TSO’ernes drift, fremtidige investeringer og planlægningsarbejde. Elnettet skal dermed kunne håndtere meget mere vedvarende energi og blive endnu mere modstandsdygtigt overfor cybertrusler.

– Dansk deltagelse i dette arbejde skal være med til at sikre, at den digitale tvilling bliver et brugbart værktøj for DSO’er og TSO’er og ikke en uoverskuelig administrativ opgave, fastslår Niels Martin Sunesen og nævner, at det også er vigtigt, at det kun bliver relevante og ansvarlige aktører, der kan få adgang til den digitale tvilling, da den potentielt vil fremvise store mængder kritisk infrastruktur.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?