GreenLab

Interview: I midten af det hele ligger risikoen og lugter

Green Power Denmarks PtX-Partnerskab går i kødet på pengene, der er en af de største knaster for innovation, på en konference i næste uge. Vi har talt med en af de danske pionérer GreenLab om udfordringerne med at få virksomheder til at turde at satse på teknologier i en tidlig udviklingsfase.

GreenLab Skive

Arkivfoto: Jeppe Carlsen

’Hvis vi havde haft lettere adgang til kapital, var vi uden tvivl kommet længere, end vi er i dag’. Sådan siger Chief Technology Officer Anders Bøje Larsen fra GreenLab, der trods alt har formået at være en af frontløberne i arbejdet med at udvikle morgendagens energiløsninger.

GreenLab er en industripark, der muliggør både cirkulære systemer, hvor én virksomhed kan bruge en andens biprodukter, og faciliterer nye grønne Power-to-X-brændstoffer, der kan elektrificere den vanskelige tunge transport.

Rollen som edderkoppen midt i et spind med tråde ud til mange enkeltaktører som producenter af grøn energi, industriparkens virksomheder og lokale aftagere af varme, brint og nye brændstoffer er mildest talt ikke let.

Anders Bøje Larsen, CTO, GreenLab
– Der mangler nogen til at tage risiko. Der er mange, der gerne vil være med i enkelte dele af projekter, men det er en stor udfordring at finde ud af ’hvem der har den’ i forhold til at være dem, der binder processerne sammen og tager risikoen i et tidligt stadie, siger Anders Bøje Larsen, CTO, GreenLab.

– Der mangler nogen til at tage risiko. Der er mange, der gerne vil være med i enkelte dele af projekter, men det er en stor udfordring at finde ud af ’hvem der har den’ i forhold til at være dem, der binder processerne sammen og tager risikoen i et tidligt stadie, siger Anders Bøje Larsen.

GreenLabs industriområde stillede Skive Kommune til rådighed for fem år siden med en ambition om at skabe et real-life laboratorium for nye innovative energiløsninger, der også kunne skabe vækst til lokalområdet. Siden kom der driftsmidler til både fra kommunen, fonde og den andelsejede energi- og telekoncern Norlys, der i dag er majoritetsaktionær.

Varmeprojekt viser vejen

I dag huser området en håndfuld virksomheder, bl.a. Quantafuel, der omdanner affaldsplast til nye plastprodukter, Vestjyllands Andel, der udvinder protein af søstjerner, et biogasanlæg samt Henrik Stiesdals SkyClean-anlæg, der arbejder med en ny pyrolyseteknologi, der kan fjerne en stor del af landbrugets udledninger.

Derudover har Eurowind opført tretten 150 meter høje vindmøller, der skal levere grøn strøm til aktiviteterne sammen med et kommende solcelleanlæg på 44 hektar. Og GreenLab har selv – takket være risikovillig kapital – bygget infrastruktur til at flytte både strøm og den brint, som også snart skal produceres på to Power-to-X-projekter på 12 og 100 MW støttet af henholdsvis Energistyrelsen og EU.

Anders Bøje Larsen fremhæver selv en aftale om at levere varme fra den kommende Power-to-X-produktion til syv mindre byers fjernvameanlæg som et eksempel på den indpisker-rolle, som GreenLab har indtaget, og som er vigtig for en samlet business case.

– Sådan et arrangement har hver enkelt virksomhed eller varmeområde hverken ressourcer eller kompetencer til at stable på benene. Det er netop én af vores kerneopgaver at være dem, der knytter tingene sammen, så energien skaber værdi hele vejen rundt og bliver nyttiggjort i højere grad. Derfor kalder jeg det heller ikke for overskuds- eller spildvarme, men afledt energi, forklarer Anders Bøje Larsen.

Én af vores kerneopgaver er at være dem, der knytter tingene sammen, så energien skaber værdi hele vejen rundt og bliver nyttiggjort i højere grad.
Anders Bøje Larsen, Chief Technology Officer, GreenLab

– En anden vigtig milepæl er hele den myriade af aftaler, vi har arbejdet med for at have styr på, hvornår strømmen fra parken skal bruges som elektroner, hvornår der skal laves brint, og hvem der så skal aftage den.  

Staten kan tage toppen af risikoen

Det er en generel udfordring at skaffe kapital nok til, at innovative grønne projekter kan få luft under vingerne. Det skyldes, at de er meget risikofyldte, fordi teknologierne er nye og dyre sammenlignet med etablerede fossile alternativer. Samtidig er der i energi- og ressourcesamarbejder også gensidige afhængigheder, der bidrager til risikoprofilen.  

Som et eksempel på at staten kan tage toppen af risikoen, nævner Anders Bøje Larsen den gigantiske amerikanske klimapakke Inflation Reduction Act (IRA). Den rummer blandt meget andet mulighed for, at virksomheder kan få skattefradrag for hvert kilo grøn brint, de producerer – i alt for hundredvis af milliarder.

– Det vigtige her er ’simplicity’. Det er enormt let at forholde sig til for virksomheder i stedet for komplicerede støtteregler og ansøgningsrunder, og det er det, der gør den så attraktiv, siger Anders Bøje Larsen.  

Derfor mener han også, at initiativer, der kan være med til at afbøde noget af risikoen herhjemme, vil være det mest effektfulde instrument.

– Langt hen ad vejen mener jeg, at kapitalen er til stede rundt omkring. Men det vil virkelig rykke noget, hvis man fra statslig side kan være med til at tage toppen af risikoen via nogle garanterede lån, for både vi og andre oplever at bruge mange ressourcer og meget tid på at få virksomheder til at beslutte sig for at investere i projekterne.   

Lær meget mere om kapitalrejsen og risikoprofiler, når GreenLabs CFO Annette V. Christensen taler til Green Power Denmarks PtX-Partnerskabs konference ”Show me the money – finansiering af det danske PtX-eventyr” den 14. marts i København.

Arrangement
14. marts 13.00-17.30
CPH Conference

Danmarks strategi for Power-to-X fylder ét år til marts. Green Power Denmark og Danmarks Eksport- og Investeringsfond markerer jubilæet med en konference, der sætter spot på, hvordan vi finansierer ambitionen om at være foregangsland.

GreenLab Skive
FOTOREPORTAGE

GreenLab Skive er verdens første industripark, hvor virksomheder deler grøn energi med hinanden og arbejder hårdt på at skalere nye...

 

Nyheder direkte i din indbakke?