Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

OUTLOOK

Klimaet kræver vindmøller og solceller i vores baghave

Der er brug for langt flere solceller og vindmøller i fremtiden, hvis vi skal nå klimamålene, men alt for ofte bliver de stoppet af borgerprotester og langvarig sagsbehandling. Det må vi ændre, siger Dansk Energi, der i dag præsenterer Vedvarende Energi Outlook 2019.

Fremtiden er elektrisk, og den grønne el skal i langt højere grad end i dag bruges i biler og boliger, hvis vi skal nå vores klimamål. Men det betyder, at vi har brug for at udbygge vedvarende energi i langt højere tempo, end det sker i dag.

Sådan lyder det fra Dansk Energi, der i dag lancerer Vedvarende Energi Outlook 2019 – tre fremtidsscenarier for den grønne omstilling i Europa.

– Tallene taler deres eget tydelige sprog. At nå den langsigtede ambition om et CO2-neutralt Danmark – altså vores grønne scenarie – forudsætter en markant større udbygning med vedvarende el end tidligere. Samtidigt er det helt åbenlyst, at mere vedvarende el og elektrificering af forbruget er hinandens forudsætninger, og derfor skal vi rykke på begge dele samtidigt, siger Kristine van het Erve Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.

Med støttefri el fra solceller og vindmøller mener mange, at den politiske opgave er løst, men det er helt forkert. En accelereret udbygning kræver faktisk mere engagement af vores politikere og myndigheder end tidligere, mener Kristine van het Erve Grunnet.

Hvis vi skal i mål, bliver vi nødt til acceptere, at en vindmølle og solcellepark kan ses.
Kristine van het Erve Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi

– Hvis vi skal i mål, bliver vi nødt til acceptere, at en vindmølle og solcellepark kan ses, siger hun.

Vedvarende Energi Outlook 2019 dokumenterer blandt andet, hvor stærkt vedvarende energi lige nu står i Europa i konkurrencen med fossile alternativer som kul og gas, og hvordan kommercielle aktører i modsætning til tidligere satser massivt på grøn vækst. Støttekroner er ikke længere den begrænsende faktor men det det gør desværre, at nye forhindringer vokser frem.

VE Outlook 2019 - Perspektiver for den vedvarende energi mod 2035
Politikpapir

Dansk Energis VE Outlook 2019 giver et bud på udbygningen af vedvarende energi til elproduktion i Europa i de næste 10 år. Der er flere scenarier i spil, men kun det grønneste leverer et reelt svar på...

Udgivet
2019

– Det er borgermodstand og langsomme myndigheder. Allerede i dag er fx vindenergi fuldt konkurrencedygtigt og landvindmøller opføres næsten uden offentlig støtte. Så vi ser ind i en fremtid, hvor protester og langvarig sagsbehandling er den største barriere for grøn omstilling – ikke pris og effektivitet. Det bliver vi nødt til at forholde os til, siger Kristine van het Erve Grunnet.

Hun understreger, at udbygning af vedvarende energi fortsat skal ske i samarbejde med lokale myndigheder og borgere, men Dansk Energi foreslår alligevel at lempe nogle af de mange særregler samt forkorte særligt lange processer.

– Vi ser, at det brede flertal i befolkningen er for grøn omstilling og mere grøn el, men alligevel stoppes projekter på grund af lokal modstand. Det skal vi have en langt bedre dialog om, siger Kristine van het Erve Grunnet.

Dansk Energi giver derfor på baggrund af Vedvarende Energi Outlook 2019 tre anbefalinger til at løsne processen:

  • Drop særregulering og sats på fleksibilitet og forhandling. Både solceller og vindmøller er omgivet af så mange særkrav, at man fra politisk hold nærmest har talt teknologierne ned som særligt problematiske.
  • Forkortelse af den kommunale planproces. Det tager i gennemsnit 5-7 år, før vindmøller leverer strøm, og det strækker hen over kommunalvalg. Derfor bliver en del projekter stoppet meget sent.
  • Fair udligningsordning, der belønner kommuner, som udbygger vind- og solenergi

– Vi skal sørge for, at borgere bliver hørt og oplever at de bliver inddraget i opstilling af møller og solceller. Det er vores ærinde at arbejde mere med borgerinddragelse.  For Outlook viser, at Danmark har en unik chance for at fastholde den grønne førertrøje, hvis vi har viljen.

Nyheder direkte i din indbakke?