ÅBEN DØR

Overblik: Bred kritik af åben dør-beslutning

Myndighedernes stop for 33 ansøgninger under åben dør-ordningen vækker bred undren og kritik. Ikke mindst fra Green Power Denmark, der mener, at skridtet er alt for drastisk og skader den grønne omstilling. Udover Green Power Denmark er en bred kreds af aktører gået ind i kampen for at fastholde ansøgningerne for de over 20 GW havvind.

Middelgrunden Havvindmøllepark ud fra Københavns kyst

Åben dør-ordningen for havvind har siden etableringen i 1999 oplevet både vindstille vejr, kraftig politisk blæst og nu senest en decideret orkan, der foreløbig har kulmineret med et stop for 33 ansøgninger. Vel og mærke et stop, der efter alt og dømme er selvvalgt fra dansk side og ikke skyldes henvendelser fra EU, der netop i denne historiske tid er ualmindelig pragmatisk og ønsker at fremme vedvarende – hjemmedyrket – energi mest muligt. Et stop for over 20 GW havvind er med andre ord også et hårdt slag for Europas forsyning med grøn energi.

Udmeldingen mandag fra Energistyrelsen blev ledsaget af en storm af protester og forundring. Ikke kun herhjemme men også i EU, hvor bl.a. medlem af Europa-Parlamentet Pernille Weiss (K) samme dag kontaktede Kommissionen for at få svar på, hvad der er op og ned i de danske myndigheders argument om, at åben dør-ordningen er statsstøttestridig. Det samme gjorde Morten Helveg (RV), der som sidenote har stået i spidsen for EU’s havvindstrategi.

På europæisk niveau bød Giles Dickson, CEO for WindEurope ind i koret af kritikere ved at understrege udfordringen, som den danske beslutning påfører EU:

– Denne beslutning er fuldstændig absurd – særligt i en tid, hvor EU er besluttet på at fremme udbygningen af vedvarende energi frem for at obstruere den, og søger en mere fleksibel tilgang til, hvad regeringer må og ikke må for at støtte den.

På Christiansborg har beslutningen ført stor undren med sig, og selvom ministeren på området, Lars Aagaard (M) ikke er glad for juristernes vurdering, så skal han forsvare den ved et samråd indkaldt af SF’s Signe Munk og Mona Juul fra de konservative.

– Det er en alvorlig situation for den grønne omstilling og især for de markedsaktører, der står klar i boksen til at investere i denne form for havvind. Der skal ikke herske tvivl om, at jeg er dybt frustreret over, at i en tid, hvor vi har så meget brug for mere grøn energi, nu står i denne situation. Men regler skal overholdes, og jeg respekterer, at Energistyrelsen skal handle på en risiko for strid med EU-retten, udtalte Lars Aagaard mandag i en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Sagen har også ramt statsminister Mette Frederiksens (S) bord. Tirsdag svarede hun i Folketingets spørgetime at ”vi må sætte alt ind på at få fundet en vej igennem af hensyn til Danmark og af hensyn til den geopolitisk situation. Europa skal være fri af russisk gas og olie”.

Der skal findes en løsning

Det er afgørende, at der findes en løsning for at bevare momentum i den grønne omstilling med åben dør-havvind, og betyder det, at elementer af ordningen skal ændres, er energisektoren åben for dialog om dette. Green Power Denmark vil gerne stille sig forrest og sikre, at løsningen findes, sådan at vi kan komme videre med at fremme klimaet, økonomien, beskæftigelsen, forsyningssikkerheden og det grønne danske udstillingsvindue med hurtig og markedsdrevet havvind.

I denne sammenhæng har Green Power Denmark sammen med DI, Dansk Erhverv, Brintbranchen, Danske Rederier og Forsikring & Pension i dag sendt et brev til statsministeren, klima-, energi- og forsyningsministeren, udenrigsministeren og den fungerende forsvarsminister hvori der opfordres til at genoptage sagsbehandlingen af åben dør-ansøgningerne mens de juridiske kvababbelser afklares sideløbende.

Samme budskab er i dag at finde i en række aviser, hvor samme kreds af aktører har indrykket en annonce.

Sagen fortsætter i Bruxelles

Det forventes, at Mette Frederiksen vil vende sagen med formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, når der er et ekstraordinært topmøde i EU 9.-10. februar. Et møde som blandt andet skal handle om at bevare den grønne energiindustri i Europa. Heri er et væsentligt element at sikre et marked.

– Vi er den første industrination, der helt på eget initiativ fjerner hjemmemarkedet. Det er uset, hvis man kigger på nogen som helst civiliserede lande omkring os. Alle andre, der har industrier, de gerne vil fastholde som stærke globale spillere, sørger for at have et gennemskueligt og gennemsigtigt hjemmemarked. Den gennemsigtighed har Energistyrelsen lige fjernet, udtalte Vestas’ CEO Henrik Andersen til Berlingske onsdag.

Nyheder direkte i din indbakke?