Nye grønne brændstoffer

Power-to-X-udbud bringer Danmark tættere på nyt grønt erhvervseventyr

Green Power Denmark har længe efterlyst, at Power-to-X-udbuddet kommer i gang. Nu åbner regeringen for det, og det skaber jubel hos energibranchens talerør, da det kan gøre Danmark rigere, friere og mere bæredygtigt.

Grøn brint

Foto: Colourbox

Nu åbner regeringen for Power-to-X-udbuddet.

Med en pose penge på 1,25 mia. kr. skal der sættes skub i den grønne omstilling i den tunge transport, industrien og landbruget, hvor det er svært at fortrænge fossile brændsler. Det får det helt store smil frem hos Green Power Denmark.

- Vi er kommet tættere på et nyt grønt erhvervseventyr, der kan gøre Danmark rigere, friere og mere bæredygtigt. Udbuddet er helt afgørende for at realisere de første Power-to-X-projekter herhjemme og komme i gang med at producere grøn brint i stor skala. Det er det, vi i energibranchen har efterspurgt igennem lang tid, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og understreger:

- Danmark har alle muligheder for at blive et foregangsland for fremtidens grønne brændsler. Adskillige private virksomheder og investorer står klar til at skyde penge i projekter. De løber en risiko. For i begyndelsen vil bæredygtige brændstoffer til for eksempel fly og skibe være væsentlig dyrere end det fossile alternativ. Derfor er det helt vildt vigtigt, at staten nu skubber udviklingen på vej, så vi kan holde det tempo, der skal til for at nå klimamålene, siger Kristian Jensen.

Næste kapitel handler om brintinfrastruktur

Men det er ikke givet, at Danmark bliver et Power-to-X-foregangsland trods gode forudsætninger. Den internationale konkurrence er hård, og andre lande investerer langt mere i grøn brint og Power-to-X end Danmark.

Derfor opfordrer Green Power Denmark regeringen til hurtigst muligt at begynde på næste kapitel i det grønne eventyr. Det handler om at fremlægge planer for at etablere de rør, der skal transportere den grønne brint fra producenter til forbrugere.

- Der skal være sikkerhed for en infrastruktur til grøn brint, før virksomhederne for alvor tør investere i anlæg, der kan producere brint. Det er en opgave for staten at lægge brintrør, og det kræver politiske prioriteringer og beslutninger. Samtidig skal vi sikre, at vi har nok grøn strøm til vores ambitioner for Power-to-X, siger Kristian Jensen og fortsætter:

- Hvis vi i Danmark formår at gribe muligheden, ligger der et erhvervseventyr for fødderne af os, hvor vi producerer og transporterer grønne brændstoffer til resten af verden.

Nyheder direkte i din indbakke?