Regionsmøde

Vindmølleejere besøgte nordens største solcellepark

VE-ejere har på årets første regionsmøde besøgt Flyvestation Vandel, hvor BeGreen har opført en solcellepark på 180 hektar - svarende til 250 fodboldbaner.

Solceller i BeGreens solcellepark Vandel

– Hele solcelleparken passer næsten sig selv. Den skal ikke vaskes eller ryddes for sne. Det klarer regnen, og hældningen på panelet gør, at sne glider af. Parken driftes kun af tre elektrikere, der skifter de enkelte dele, hvis de ikke fungerer optimalt, fortæller Anders Dolmer, adm. dir. i BeGreen. Foto: Malene Dissing

Soludvikler BeGreen åbnede porten til hangaren ved Flyvestation Vandel, da BeGreen sammen med Green Power Denmark havde inviteret VE-ejere fra Green Power Denmark ind i Skandinaviens største solcellepark. Besøget var det første af en række regionsmøder under VE-Ejerforum.

Anders Dolmer, adm. direktør i BeGreen, viser rundt på regionsmøde 2. november 2023
Anders Dolmer, adm. direktør i BeGreen, viser rundt i solcelleparken i Vandel på regionsmødet for VE-Ejere. Foto: Dorte Lindholm

– Solcellebranchen er i en fantastisk teknologiudvikling. Inden for få år er en solcelle blevet mere end dobbelt så effektiv målt på årsproduktion, og vi er blevet en helt afgørende bidragsyder i den grønne omstilling, fortalte Anders Dolmer, adm. direktør i BeGreen, der i dag driver solcelleparker i Danmark, Sverige og Polen uden tilskud.

En køretur rundt på flyvepladsen viser, hvordan de imponerede solcellepaneler ligger side om side i lange sirlige rækker. BeGreen udvikler deres solcelleparker i tæt samarbejde med naboer, lodsejere og politikere for at skabe optimale betingelser for en bæredygtig og energiuafhængig fremtid.

– Hele solcelleparken passer næsten sig selv. Den skal ikke vaskes eller ryddes for sne. Det klarer regnen, og hældningen på panelet gør, at sne glider af. Parken driftes kun af tre elektrikere, der skifter de enkelte dele, hvis de ikke fungerer optimalt, fortalte Anders Dolmer.

Anders Dolmer, adm. direktør i BeGreen og MEP Marianne Vind (S) august 2023
ENERGI I EUROPA

Solcelleparker kan gøre EU’s landbrugspolitik grønnere, højttænker Marianne Vind (S) under faglig sightseeing med adm. direktør Anders...

Masser af inspiration og viden

Efter turen rundt i solcelleparken gav konsulent Anders Storgaard fra Green Power Denmark deltagerne en status på, hvordan det går med udviklingen af VE på land.

Er du medlem af VE-Ejerforum?

Er du medlem af VE-Ejerforum og ønsker du at deltage i Green Power Denmarks regionsmøder?  Den 8. november besøger vi Arcadia eFuels i Vordingborg, den 14. november Eurowind Energy i Hobro og den 22. november Poul La Cour Museet i Vejen.   

Vær også med til VE-Ejerforums årsmøde den 16. marts 2024 i Vingsted.

...

– Fra 1. januar trådte de nye geografiske differentierede producentbetalinger for VE i kraft, hvilket vil flytte flere omkostninger for udbygning af elnettet over på producenterne. Det får særlig betydning i zoner, hvor nettet ikke er tilstrækkeligt til ny VE-udbygning, sagde Anders Storgaard.

Joachim Ellegaard, der er Senior Portfolio Manager i Vindenergi Danmark, fortalte om markedsforventningerne for elmarkedet for 2024 og frem:

– Lave forventninger til recession holder i øjeblikket hånden under prisforventningerne, men en hastig udbygning vil påvirke afregningsprisen på den lange bane.

VE-ejerne fik også information om vingeinspektioner og LER 2.0 fra Lasse Mathiassen fra Nordic Wind Consultants, der opfordrede deltagerne til at kontakte ham, hvis de ønsker inspektion af deres vindmølle eller har spørgsmål til driften.

VE-Ejerforums formand Kristian Jakobsen, fortalte om foreningen:

– Før var vi en mindre forening, hvor medlemmerne kendte navnene på de fleste af medarbejderne. Nu er vi en del af en større butik, hvor det ikke er muligt at kende navnene på alle, men til gengæld er kræfterne blevet flere, og dermed har kompetencerne også fået et løft, sagde Kristian Jakobsen.

Kristian Jakobsen, formand for VE-Ejerforum
INTERVIEW

Kristian Jakobsen er formand for VE-Ejerforum og mølleejernes repræsentant i Green Power Denmarks forretningsudvalg. I dette interview...

Nyheder direkte i din indbakke?