GRØN ENERGI

Vindmøller har mere end halveret varmeregningen i Hvide Sande

For fire år siden købte Hvide Sande Fjernvarme de tre Vestas V112-vindmøller, der siden 2012 har snurret ved Hvide Sande Havn og medvirket til både havnens og byens udvikling. I dag kommer over 90 procent af Hvide Sandes fjernvarme fra grøn energi, og i kalenderåret 2022 er forbrugernes varmeregning reduceret med 63,5 procent.

Hvide Sande Fjernvarme

- Hvide Sande kan noget😉👍

- Sådan Hvide Sande, vindmøller det betaler sig. Bevist her, gid vi havde nogle flere møller her i Skjern!

- Det er svært at hade vindmøller…

Den 23. maj var der over 150 delinger og kommentarer på Hvide Sande Fjernvarmeværks opslag på Facebook, hvor de meddelte, at den årlige varmeregning på grund af høje priser på vindmøllestrøm blev reduceret fra 9.903 kroner til 4.273 kroner for et standardhus (130 m2 med et forbrug på 18,1 MWh varme), svarende til 63,5 procent.   

Produktionen fra varmeværkets tre vindmøller har fået varmeregningen til at rasle ned, mens den er eksploderet andre steder i landet. F.eks. i nabobyen Ringkøbing, hvor tårnhøje gaspriser har fået det lokale fjernvarmeværk til at varsle prisstigninger på 6.000-8.000 kroner i kalenderåret 2022. Hos Hvide Sande Fjernvarme, der henter over 90 procent af varmen fra vedvarende energi, skal de 1.700 forbrugere ikke betale årets sidste to rater for august og november.

- Vi forsyner 96 procent af borgerne i Hvide Sande. Det var væsentligt for os, at de blev informeret i   god tid, så de vidste, hvad de kunne budgettere med hen over sommeren. Vi har mindre bemidlede familier blandt vores forbrugere, der måske alligevel får mulighed for at komme på sommerferie, siger driftsleder Morten Rauhe.    

Vindmøllerne ved Hvide Sande

Vindmøller på lokale hænder

De tre 150 meter høje Vestas V112-møller blev opstillet på stranden ved Hvide Sande Havn i 2012 og producerer hver 15 millioner KWh i et normalt vindår. I 2018 købte Hvide Sande Fjernvarme for 29,5 millioner kroner to af vindmøllerne af Fonden Hvide Sande Erhvervsudvikling, der valgte at sælge på grund af faldende strømpriser. Året efter købte varmeværket den tredje vindmølle af Hvide Sande Havn for 14,5 millioner kroner.

- I Hvide Sande er vi glade for vores vindmøller, fordi de fra begyndelsen var lokalt ejet, og fordi de har medvirket til at skabe udvikling til byen. Vindmøllerne var først med til at finansiere en udvidelse af havnen og producerer i dag grøn energi til Hvide Sande Fjernvarme, som ejes 100 procent af vores forbrugere. Jeg tror, det har været vigtigt for opbakningen, at vindmøllerne i hele forløbet har været på lokale hænder, og at det ikke er folk udefra, der løb med guldet, siger Morten Rauhe.

Vindmøllerne var først med til at finansiere en udvidelse af havnen og producerer i dag grøn energi til Hvide Sande Fjernvarme, som ejes 100 procent af vores forbrugere.
Morten Rauhe, distriktschef i Hvide Sande Fjernvarme

Grønne investeringer betaler sig

I dag forsyner Hvide Sande Fjernvarmes vindmøller en 10 MW elkedel og en 4,65 MW varmepumpe opført i 2020. Sammen med en investering i et 9.576 m2 solvarmeanlæg i 2014 betyder det, at varmeværket på otte år har reduceret CO2-udledningen med 95 procent. Men det er blot 60 procent af vindmøllestrømmen, der anvendes til at opvarme Hvide Sandes husstande. Resten sendes på nettet, hvor den sælges videre til andre forbrugere.   

- Vi har tjent tre gange mere end det, vi har budgetteret med i det første halvår 2022, fortæller Morten Rauhe.

Ifølge driftslederen er der et stykke vej, før Hvide Sande Fjernvarme kan kalde sig 100 procent uafhængig af naturgas. Varmeproduktionen justeres fortsat afhængig af priserne på markedet, hvorfor værkets to gasmotorer og gaskedler fra 1994 stadig anvendes i perioder med spidsbelastning. En fuldstændig selvforsyning kræver bedre udnyttelse af den vedvarende energi.

- Driften af fjernvarmeværket er først og fremmest et spørgsmål om, hvad der giver bedst økonomisk mening. Vi arbejder hårdt på at blive fri af naturgas, men selv for os er det stadig en god ide at have flere produktionsapparater til rådighed, så vi ikke lægger alle æg i den samme kurv. Selvom det gør produktionen mere kompliceret og kompleks.

Vi har tjent tre gange mere end det, vi har budgetteret med i det første halvår 2022
Morten Rauhe, distriktschef i Hvide Sande Fjernvarme

Regler for direkte linjer

Hvide Sande Fjernvarme og Assens Fjernvarme er de eneste to fjernvarmeværker i Danmark, der er selvforsynet med strøm fra egne vindmøller. Det skyldes, at fjernvarmeværkerne, som reglerne er i dag, kun må eje vindmøller, hvis møllerne og værket står på én sammenhængende matrikel.

- Jeg ved, at flere andre varmeværker arbejder på idéen, men det er ikke nemt at købe vindmøller så tæt på, at de opnår de samme fordele som os. Derfor skal reglerne laves om, hvis vores model skal bredes ud i en større skala. Derudover er det i min optik et spørgsmål om, at få lokalsamfundet med på idéen, så der er lokal opbakning til projektet, siger Morten Rauhe.  

Hvide Sande Fjernvarme ejer det kabel, der går fra de tre vindmøller på stranden til varmeværket én kilometer derfra, og er derfor fritaget for at betale transportomkostninger. Ifølge Søren Klinge, der er elmarkedschef i Green Power Denmark, er øgede muligheder for direkte linjer mellem fjernvarmeværk og VE-anlæg et tiltag, som Folketinget forventes at vedtage, når et nyt lovprogram behandles i efteråret.  

- Politikerne er ved at lave reglerne om, så det bliver lettere at gøre noget lignende det, som de har haft succes med i Hvide Sande. Det er meget positivt, fordi muligheden for direkte linjer mellem elproduktionen fra vindmøllerne og elforbruget fra fjernvarmeværket er en omkostningseffektiv måde at nå i mål med elektrificeringen og den grønne omstilling. F.eks. kan det spare omkostninger til udbygning af det overordnede elnet, siger han.

Ifølge Søren Klinge ventes de ændrede regler for direkte linjer at træde i kraft i begyndelsen af 2023. Herefter vil netselskaberne og Energinet udarbejde nye regler og rammevilkår for direkte linjer.

Grøn strøm i fjernvarmen 

  • Regeringen har i udspillet ”Danmark kan mere II” meddelt, at Danmark senest i 2030 skal være uafhængig af naturgas.
  • Det kræver bl.a., at Danmark når målsætningen om, at produktionen af grøn strøm fra sol og vind skal firedobles på land frem mod 2030.
  • Cirka 100.000 husstande på fjernvarme har fået varslet, at deres varmeregning vil stige over 20 procent i 2022. For nogles vedkommende lyder stigningen på 100 og 200 procent.
...

Nyheder direkte i din indbakke?