Energi i Europa

Elnetselskaber styrker engagementet i EU

EU’s rådgivende organ for elnetselskaber, DSO-Enheden, har samlet opbakning fra 900 elnetselskaber. Et sekretariat med ti ansatte koordinerer input fra eksperter fra medlemmerne, så elnetselskabernes synspunkter kan blive hørt i Bruxelles. Og synspunkterne bliver hørt, fastslår generalsekretær Peter Vermaat fra EU DSO Entity.

Transformerstation

Europas elnet er fundamentet for det liv, vi lever – og er under fortsat udvikling, så der kan indpasses mere sol- og vindenergi bl.a. på distributionsnettet. En europæisk DSO-Enhed gør meget ud af at dele ’best practice’ mellem elnetselskaber og hente inspiration og ekspertise fra alle typer selskaber. Foto: Jesper Tornbjerg.

Europa-Kommissionen har denne sommer lanceret nye EU-regler, der harmoniserer adgang til måler- og forbrugsdata fra millioner af elmålere fra Finland, Sverige og Danmark i nord til Grækenland, Malta og Spanien i syd.

Reglerne hilses velkommen EU DSO Entity, der som medlemmer har over 900 elnetselskaber (DSO’er) med i alt 250 millioner netkunder i de 27 EU-medlemslande herunder Danmark.

Energi til et Europa under forandring

Dansk energi- og klimapolitik hænger uløseligt sammen med, hvad der foregår mellem EU’s Ministerråd, Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet.

I en serie med nyheder, interviews og reportager sætter Green Power Denmark fokus på et Europa under forandring.

...

DSO-Enheden fremhæver, at de nye regler, der er en konsekvens af et elmarkedsdirektiv fra 2019, har flere formål:

Udover at guide netselskaberne på udveksling af data, skal reglerne også beskytte forbrugere/egenproducenter og gøre disse brugere af elnettet til mere aktive deltagere i den grønne omstilling fx ved hjælp af aggregatorer og deltagelse i borgerenergifællesskaber.

– Digitalisering er helt afgørende for at accelerere omstillingen, fastslår generalsekretær Peter Vermaat i et interview med Green Power Denmark.

Samspil mellem TSO’er og DSO’er

DSO-Enheden er oprettet på initiativ fra Europa-Kommissionen, der efterhånden i en del år har trukket på ekspertbistand fra ENTSO-E, der har 42 europæiske transmissionsselskaber (TSO’er) som medlemmer.

Med input fra medlemmerne som et solidt udgangspunkt er jeg ret begejstret for det, vi har nået. Vi er blevet en troværdig og relevant partner
Peter Vermaat, generalsekretær, EU DSO Entity

Ønsket fra kommissionens side er at få stærkere faglige input fra de lokale elnetselskaber, når der drøftes målerdata, netværkskoder, cybersikkerhed, fleksibilitet og andre vigtige emner for udviklingen af et klimaneutralt, driftssikkert og økonomisk effektivt energisystem.

DSO-Enheden, der officielt blev stiftet i juni 2021, er udtrykkeligt ikke en lobbyorganisation: Politisk interessevaretagelse foregår fortsat i regi af bl.a. Eurelectric, WindEurope og for danske selskabers vedkommende via Green Power Denmark, der har kontor i Bruxelles.

Medlemmerne er mobiliseret

Green Power Denmark: Hvad er jeres største succes her efter de første cirka to år?

– Med input fra medlemmerne som et solidt udgangspunkt er jeg ret begejstret for det, vi har nået. Vi er blevet en troværdig og relevant partner, siger Peter Vermaat, der som administrativ leder i snart to år har været primus motor for opbygningen af DSO-Enheden.

Peter Vermaat peger på, at han sammen med sine nu ti kolleger med udgangspunkt i Bruxelles har mobiliseret mange medlemmer, løbende leverer konkrete bidrag til lovgivningsprocessen i EU og har et fint samarbejde med ENTSO-E.

– Vi formidler synspunkter og analyser via nyhedsbreve, arrangementer, hjemmeside og LinkedIn. Alle er vedkomne til at følge med, lyder invitationen fra Peter Vermaat.

DSO-Enheden har en bestyrelse, der bl.a. tæller adm. direktør Jens Fossar Madsen fra netselskaberne Cerius og Radius og direktør Kristian Tilsted fra netselskabet Elværk i Thy, og mere end 160 professionelle fagfolk fordelt på seks ekspertgrupper og et landenetværk.

– Medlemmernes engagement er vores styrke. Vi er en medlemsdreven organisation, hvor vi gør meget ud af at dele ’best practice’ og hente inspiration og ekspertise fra alle typer selskaber, fortæller Peter Vermaat fra DSO-Enheden, der har tre kategorier af medlemmer: Små (op til 100.000 kunder), mellem (100.000-1.000.000) og store (over en million).

Europa i lys
DISTRIBUTION

En særlig DSO-enhed med over 900 elnetselskaber – heraf 19 medlemmer af Green Power Denmark – gør klar til at fremme deres klima- og...

Sekretariatet fordobler sig

Green Power Denmark: I har 900 ud af flere tusinde DSO’er som medlemmer. Hvordan får I flere typisk små netselskaber med?    

– I EU-landene er der ca. 2.200 DSO’er, og hvis vi medtager ikke-EU-lande som Norge og Schweiz, når vi op på lidt over 2.600. Vi har en række organisationer som fx Green Power Denmark med, så vi dækker 95 procent af netkunderne i EU. Vi er åben for flere medlemmer, men det er vigtigt, at vi kan fastholde en meningsfuld dialog, pointerer Peter Vermaat.

Green Power Denmark: DSO-Enheden har et ret lille sekretariat i forhold til ENTSO-E, der har mange eksperter…

– Ja, vi er stadig en startup. ENTSO-E bidrog til vores opstart og vedkender sig vores rolle – og sætter pris på vores bidrag. Som netværksorganisation kan vi trække på viden og kapacitet fra vores medlemmer. Jeg regner med, at vi er 20 ansatte her sidst på året. Vi står overfor at hyre ti kolleger i løbet af de næste måneder, siger oplyser Peter Vermaat.  

Tre prioriteringer for de næste 3-5 år

Green Power Denmark: Hvad er jeres strategiske prioriteringer for de næste 3-5 år?  

– Vi har selvfølgelig fokus på den decentrale del af energiomstillingen. Vi står på tre grundpiller ud fra det EU-mandat, vi har fået. For det første er der de regulatoriske rammer i forhold til bl.a. udbygning af elnet, fleksibilitetsmarkeder og involvering af forbrugere. For det andet skal vi fortsætte vores samarbejde med TSO’erne om vores fælles snitflader. Og for det tredje skal vi tæt på vores medlemmer, så vi i vores netværk fortsat kan dele de gode erfaringer fra både store og små medlemmer, siger Peter Vermaat.

En række elementer i den elmarkedsreform og anden lovgivning, der er ved at blive vedtaget under EU’s grønne pagt og REPowerEU-planen, skal implementeres nationalt og lokalt i løbet af de næste år, så de kan bidrage til EU’s mål om minimum 55 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030 og mindske afhængigheden af energi fra Rusland.

Mere lokal produktion fra vind og sol

Peter Vermaat fra DSO-Enheden forventer bl.a., at de europæiske elnetselskaber får stadig vigtigere roller i forhold til at sikre, at der kommer mere decentral elektricitet på elnettet, at få operationaliseret brugen af målerdata, og at der bliver udviklet forbrugsfleksibilitet som en del af svaret på stadig mere fluktuerende produktion fra vind og sol.

– Alt sammen med respekt for elnetselskabernes dobbeltopgave: At drive distributionsnet og bidrage til at facilitere elmarkedet, påpeger Peter Vermaat.

Morten Helveg
Energi i Europa

Europa-Parlamentets energiudvalg (ITRE) foreslår betydelige ændringer til EU-Kommissionens forslag til elmarkedsreform. ’Elmarkedet er...

Elnetselskaber har vidt forskellige startpunkter

Peter Vermaat
’Med input fra medlemmerne som et solidt udgangspunkt er jeg ret begejstret for det, vi har nået’, siger generalsekretær Peter Vermaat. Foto: EU DSO Entity.

Green Power Denmark: Digitalisering er, som du siger, afgørende. Hvilke forventninger har du til udviklingen af en digital tvilling – som aftalt mellem ENTSO-E og DSO-Enheden – og hvordan skrider arbejdet fremad?

– På TSO-niveau findes der allerede en avanceret vision for en model af det europæiske elsystem. Jeg forventer, at vi kan tilføje værdi ved at definere en vision også for DSO’erne. En af vores ekspertgrupper er i fuld gang med at skitsere opgaven.

Green Power Denmark: Den grønne omstilling accelererer, og flere elnetselskaber har allerede udviklet digitale tvillinger eller modeller, der minder om det. Kan I rykke hurtigt nok?

– Ja, det er rigtigt, at udviklingen går hurtig, men det er vigtigt at erkende, at DSO’erne har vidt forskellige startpunkter, og at ting tager tid. Visionen skal rumme både investeringer i en fortsat udbygning af nettet og investeringer i et mere digitalt og dermed teknologisk smartere elnet, siger Peter Vermaat og påpeger, at udviklingen af morgendagens elnet ikke kun handler om transformerstation og kabler, men også om at udvikle markedsmodeller for forbrugs- og produktionsfleksibilitet.

Energisektoren skal digitaliseres           

Green Power Denmark: Hvad har overrasket dig mest de seneste to år?

– Jeg er virkelig glad for den positive modtagelse, vi har fået fra stakeholders – altså fx Europa-Kommissionen, ENTSO-E, ACER og CEER (regulatorernes europæiske organisationer, red.) – samt den interaktion, vi har fået skabt med medlemmerne.

– Jeg er også tilfreds med, at vi er lykkedes at udvikle en evne til hurtigt at kommentere på de EU-forslag, der er relevante for elnetselskaberne – eksempelvis i forhold til spilleregler for cybersikkerhed, data og fleksibilitet, siger Peter Vermaat.   

Harmoniseret adgang til målerdata er en vigtig del af Europa-Kommissionens handlingsplan for digitalisering af energisektoren, der udkom i oktober 2022. På vej er også regler for data relateret til skift af elleverandør samt regler for fleksibelt elforbrug og andre services.

Flere artikler fra serien 'Energi til et Europa under forandring'

Bergur Løkke
Energi i Europa

MEP Bergur Løkke Rasmussen, der sidder i Europa-Parlamentets udvalg for transport og turisme, får efter sommerferien vigtige roller i...

Kira Marie Peter-Hansen
Energi i Europa

Kira Marie Peter-Hansen (SF), der sidder i Europa-Parlamentets grønne gruppe, har et bittersødt forhold til EU’s klima- og...

Margrethe Vestager i Den Danske Kirke i Bruxelles
ENERGI I EUROPA

Geopolitik påvirker i stigende grad det europæiske (energi)system. Margrethe Vestager, der er ledende næstformand i Europa-Kommissionen...

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?