Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Udtjente vindmøllevinger giver flyvehøjde på skibakken

En lille norsk virksomhed med speciale i genanvendelsesteknologi har skabt et nyt produkt, der kombinerer passionen for bæredygtighed med den skandinaviske vinterkulde. Resultatet er et sæt ski lavet af genanvendt kulfiber fra udtjente Vestas-vindmøllevinger, som nu giver skiløbere flyvehøjde på de snedækkede løjper.

De bæredygtige ski er blot et af mange eksempler på, hvordan udtjente vindmøllevinger får nyt liv i ny form. Eksemplerne tæller både støjskærme, busskure og legepladser – og nu altså også skiudstyr til de løjpehungrende skientusiaster.

Artikel

En dansk opfindelse bidrager til at inkludere glasfiber fra vindmøllevinger bedre i den cirkulære økonomi. Resultatet kan allerede ses...

Bag opfindelsen står et partnerskab, der tæller den norske startup-virksomhed inden for genanvendelse, Gjenkraft AS, skiproducenten EVI Ski, norske Vest Resirkcenter, Fred. Olsen Renewables i Norge og danske Vestas. Netop Vestas leverer en central del ind i samarbejdet i form af udtjente vindmøllevinger, som gennemgår en forbrændingsproces, hvorved kulfiberen nedbrydes til kompositmaterialer, der kan indgå i nye produkter.

“Dette er et godt eksempel på, at kulfiber er et materiale af høj værdi, som bevarer sit høje styrke-til-vægt forhold, selv efter det har snurret rundt på en vindmølle i flere årtier. I takt med den fortsatte udvikling af processer til at genanvende vindmøllevinger kan genanvendte kompositter blive en kilde til fremtidige forbrugsvarer,” skriver Vestas på LinkedIn.

Særligt for Genkraft er, at de i genanvendelsesprocessen benytter vedvarende energi, så slutproduktet, som de kalder Millfiber™, er blevet til i en CO2-fri proces.

Artikel

Et bredt konsortium ledt an af vindsektorens helt store aktører har opnået støtte fra Innovationsfonden til at igangsætte projektet...

Skærpet fokus på bæredygtighed og cirkularitet

Vestas har igennem flere år arbejdet på flere genanvendelsesprojekter, bl.a. CETEC (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites) og DecomBlades, som begge sigter mod at højne bæredygtigheden i vindmøller efter endt levetid.

Sidste år skærpede selskabet sin bæredygtighedsstrategi, så den bl.a. rummer ambitionen om at levere affaldsfri vindmøller inden 2040, og denne strategi er fulgt op af en egentlig køreplan, der skitserer de konkrete mål for bæredygtighed, der skal bane vejen for nulaffaldsvindmøller inden 2040.

 

Artikel

En ny teknologi for nedbrydning af termohærdet kompositmaterialer skal gøre det muligt at skabe 100 pct. genanvendelige vinger på...

 

Nyheder direkte i din indbakke?