STRATEGI FOR SOL

Vi skal have solceller på både marker og tage

Det er godt, at regeringen med ny strategi vil gøre det nemmere at få solceller på tage, mener Green Power Denmark. Men der er ifølge den grønne erhvervsorganisation behov for at fjerne barrierer for at opstille solceller på land.

Solceller og får

– Solceller på tage er et vigtigt bidrag til vores klimamål, men hvis vi virkelig skal rykke, skal vi gøre det nemmere at bygge solceller på land og sikre klare rammer for adgang til arealer, siger Camilla Holbech, afdelingschef for vedvarende energi og internationalt samarbejdet i Green Power Denmark.

Med en ny solcellestrategi vil regeringen fjerne forhindringer, der kan have afholdt virksomheder og offentlige institutioner fra at etablere solceller på tage. Green Power Denmark hilser strategien velkommen.

– Det er positivt, at regeringen nu vil gøre det nemmere at få solceller på tage. Vi har brug for al den grønne strøm fra solceller, vi kan få – primært fra store markanlæg, men også fra taganlæg. Ellers når vi ikke det politiske mål om at firedoble mængden af grøn strøm fra vindmøller og solceller på land, siger Camilla Holbech, afdelingschef for vedvarende energi og internationalt samarbejdet i Green Power Denmark.

Green Power Denmark glæder sig især over, at strategien vil ændre tinglysningsloven, så solceller på erhvervstage ikke opsluges af bygningens pant.

– Vi håber, at regeringen vil fortsætte indsatsen for at klarlægge mulighederne for solceller på offentlige tage. Det vil gøre en forskel, hvis de danske kommuner og regioner mere smidigt kan bringe deres tagarealer i brug til solcelleanlæg, siger Camilla Holbech.

Sidste år faldt tempoet i udbygningen af solcelleanlæg med 70 procent i forhold til året før. Derfor er det ifølge Green Power Denmark vigtigt, at regeringen også får fokus på at fjerne barrierer for udbygning af solenergi på land. 

– Solceller på tage er et vigtigt bidrag til vores klimamål, men hvis vi virkelig skal rykke, skal vi gøre det nemmere at bygge solceller på land og sikre klare rammer for adgang til arealer, siger Camilla Holbech og fortsætter:  

– Regeringens solcellebekendtgørelse stiller desværre kommunerne og virksomhederne i en meget vanskelig situation i forhold til retningslinjer for solceller. Her skaber de såkaldte ’bør’-bestemmelser i bekendtgørelsen mere usikkerhed om afstandskrav til beboelser i det åbne land og risikerer at udelukke yderligere areal til vedvarende energi. Det er et skridt tilbage.

I forlængelse af solcellestrategien har Green Power Denmark og Dansk Solcelleforening også indgået en brancheaftale, hvor man justerer det såkaldte positivliste, så det bliver nemmere for installatører at sætte mindre og mellemstore solcelleanlæg på bygninger.  

Bymiljø set fra oven
Pressemeddelelse

Green Power Denmark og Dansk Solcelleforening har i forbindelse med regeringens solcellestrategi taget initiativ til at ændre kravene...

Nyheder direkte i din indbakke?