GENANVENDELSE

Vindmøllevinger får nyt liv som byggemateriale

Continuum har udviklet en ny teknologi, der kan omdanne aflagte vindmøllevinger til genanvendelige materialer til byggeindustrien. Det kan gøre vingerne til en vigtig ressource, der kan nedbringe CO2-aftrykket i byggeri. Første skridt er en ny fabrik i Esbjerg, der senest i 2026 skal håndtere glasfiberaffald fra vindindustrien.

Siemens Gamesa vindmøllevinger på havn

Foto: Jeppe Carlsen

Continuum har udviklet en teknologi, der kan omdanne glasfiberaffald til byggematerialer. Det skal være med til at sikre en mere effektiv udnyttelse af råmaterialer og hjælpe byggeriet med lavere CO2-aftryk.

– Vi er nødt til at finde nye, bæredygtige løsninger. Hvis vi skal sikre et lavere forbrug af råstoffer fra vores klode, skal vi også tage genanvendelse med i ligningen. Det er en central del af den grønne omstilling i mange industrier, siger Jesper Kilbæk, Chief Operating Officer i Continuum.

Hør mere om genanvendelse af vinger

Kom med til Wind Energy Denmark 30. november i Horsens.

Her kan du blandt andre kan møde Continuum, Vestas og konsortiet bag Decomblades til en snak om de seneste fremskridt inden for vingegenanvendelse.

Se programmet og tilmeld dig

...

Continuum vil med en nyudviklet metode kunne forarbejde glasfiberforstærket hærdeplast, som er et centralt element i blandt andet vindmøllevinger, naceller og afdækning til monopæle såvel som i skibe og fly.

Metoden betyder, at næsten 100% af materialerne i udtjente vinger fra vindmølleindustrien kan genanvendes og få nyt liv i form af facadeelementer, fundamenter, fliser eller andre byggematerialer.

– Vi har udviklet en teknologi, der gør det muligt at genanvende det glasfiberaffald, som hidtil har været en udfordring i flere industrier. Outputtet er konkurrencedygtige upcyclede materialer til byggeindustrien, der f.eks. kan anvendes som facade, i vådrum, til fundamenter og etageadskillelse. Det vil medvirke til at mindske CO2-aftrykket i byggeindustrien, siger Jesper Kilbæk.

Facade lavet med materiale, der er baseret på gamle udtjente vindmøllevinger
Continuum omdanner vingeaffald til plader og paneler, der bl.a. kan bruges til facadeelementer i byggeindustrien. Foto: Continuum

En alt-i-én-metode

En vindmøllevinge består af en række kompositter, heriblandt glasfiber og epoxylim, som er designet til at modstå barske forhold i årevis. Det har tidligere givet udfordringer, når vindmøllerne efterfølgende tages ud af drift, da den høje holdbarhed betyder, at materialerne er svære at nedbryde.

Hülya Ucar, Materials & Recycling Specialist i Continuum
Hülya Ucar har været med til at udvikle teknologien bag Continuum nye metode. 30. november kan du møde hende på Wind Energy Denmark i Horsens. Foto: Continuum

Men Continuums metode betyder, at alle materialer i vindmøllevinger – nye som meget gamle vinger – kan genanvendes i én og samme proces.

– Med vores teknologi kan vi tage imod alt glasfiberaffald – for eksempel en vindmøllevinge - og omdanne det til nye materialer. Vi skal ikke sende dele af affaldet til andre fabrikker eller waste-sites rundt om i verden. Vi kan klare det hele med én løsning, fortæller Hülya Ucar, Materials & Recycling Specialist i Continuum.

Det har været centralt at udvikle en teknologi, der ikke fører til nye affaldsprodukter eller store CO2-udledninger. Ifølge Continuum er metoden mere nænsom end kemisk nedbrydning eller pyrolyse, som typisk bruges til at nedbryde de modstandsdygtige plastmaterialer.

– Konkret nedbryder vi materialerne til små fragmenter på en halv til to millimeter. Derefter udsættes det for en type resin og et additiv. De tre ting presses derefter ved høje temperaturer og tryk. Resultatet er et genanvendeligt materiale med høj mekanisk værdi, der gør det holdbart til flere formål i byggeindustrien, forklarer hun.

Når materialerne på et tidspunkt har udtjent sit formål i byggeindustrien, kan de gennemgå samme proces og genanvendes på ny til andre formål.

WIND ENERGY DENMARK
30. november kl. 09.00-17.00
Fængslet, Horsens

Green Power Denmark, Energy Cluster Denmark, Danish Research Consortium for Wind Energy and Megavind look forward to once again inviting you to WIND ENERGY DENMARK, which this time will be held at Fængslet in Horsens.

Esbjerg: Verdens navle for vind

Den første genanvendelsesfabrik skal efter planen opføres i Esbjerg, hvor Continuum forventer at kunne tage det første spadestik i sensommeren 2024.

Jesper Kilbæk, Chief Operating Officer i Continuum
”Vi står med en løsning, der kan bidrage her og nu. Men vi får ikke løst affaldsproblemerne uden partnerskaber,” siger Jesper Kilbæk, COO i Continuum. Foto: Continuum

– Esbjerg er i vores optik verdens navle for vindindustrien. Samtidig er der adgang til de tre hovedfærdselsårer, som er vigtige for vores kunder med vingeaffald, siger Jesper Kilbæk med henvisning til vejnettet, jernbanen og havnefronten, der tilsammen giver gode logistiske forhold, når store mængder glasfiberaffald skal transporteres til den kommende fabrik.

Senest i starten af 2026 skal fabrikken stå klar til at modtage glasfiberaffald, som Continuum kan omdanne til byggematerialer svarende til 30.000 kubikmeter om året. Ifølge Jesper Kilbæk vil fabrikken betyde, at der bliver mellem 60-65 arbejdspladser knyttet til produktionen i Esbjerg.

Når driften er på plads, er ambitionerne at udvide til resten af Europa.

– Vi får ugentlige henvendelser og oplever stor interesse for at afsætte glasfiberaffald. Vi er også i god dialog med flere internationale interessenter. I 2035 forventer vi, at seks fabrikker står klar rundt om i Europa, siger han og tilføjer, at man er i dialog med interessenter i Tyskland, Frankrig, Spanien, England og Tyrkiet.

Samarbejde er et must

Glasfiberforstærket hærdeplast bruges til mange andre formål end vindmøller. Det er blandt andet et centralt element i skibe, fly og andre konstruktioner, som medfører store mængder af affald, der hidtil har været vanskelige at genanvende på en miljøvenlig og omkostningseffektiv måde.

Potentialet for Continuums teknologi spænder derfor bredt. Men for at udvikle en skalerbar industri for de genanvendte materialer, kræver det et tæt samarbejde med aktører inden for bl.a. vind-, luftfart- og byggeindustrien.

– Vi står med en løsning, der kan bidrage her og nu. Men vi får ikke løst affaldsproblemerne uden partnerskaber. Derfor er vi afhængige af et godt samarbejde – både med operatører, transport- og logistikvirksomheder og med aftagerne af slutproduktet i byggeindustrien. Det bliver kun en succes, når der er forretning i det for alle parter, siger Jesper Kilbæk.

Genanvendelse af vindmøllevinger

  • Cirka 85 procent af en vindmølle genanvendes allerede i dag.
  • Vindmøllevinger har udfordret vindmølleproducenterne, når det kommer til genanvendelse, fordi de hårdføre og slidstærke materialer er svære at nedbryde. Som konsekvens er udtjente vinger ofte endt på deponi.
  • For at komme deponi til livs arbejder vingeproducenterne ligeledes på nye teknologier til genanvendelse.
  • Siemens Gamesa udviklet en ny type resin til vingerne, der er lettere opløselig. Vestas er lykkes med at frigøre resinen i sine vinger fra de øvrige materialer, bl.a. med henblik på at genanvende epoxy i nye vinger.
  • Glasfiber bruges blandt andet i vindmøllevinger, skroget til naceller og til afdækning af monopæle på havet.
  • Den europæiske vindmølleindustri har forpligtet sig til at undgå deponi senest fra 2025.
...
Vindmølle
VINGEPAS

Nyt materialepas skal gøre det nemmere at adskille og genanvende materialer fra vindmøllevinger. Det er et vigtigt skridt i arbejdet...

Mie Elholm Birkbak, specialist i innovation and concepts, Vestas
GENANVENDELSE

Vestas har fundet en ny opskrift, der gør det muligt at fjerne den epoxylim, der holder sammen på komponenterne i udtjente...

Jakob Mænnchen fra Siemens Gamesa  RecyclableBlade
NY TEKNOLOGI

Med RecyclableBlade har Siemens Gamesa endelig opnået det teknologiske gennembrud, der skal løse udfordringen med deponi af...

Nyheder direkte i din indbakke?