Forbrug

3 skarpe: Vinterkulde gav største elforbrug i næsten to år

Kulden og sneen har lagt sig over Danmark og meget af Europa med det resultat, at det danske elforbrug onsdag var det højeste i næsten to år. Green Power Denmarks Kristian Rune Poulsen forklarer, hvordan vejret helt aktuelt påvirker forbrug og priser, og hvorfor el er bedre end gas.

strømkabel

Foto: Colourbox

Højeste danske elforbrug i næsten to år

"Elforbruget onsdag den 29. november var usædvanligt højt. Faktisk skal vi helt tilbage til 8. februar 2021 for at finde en dag med et højere elforbrug. Ligesom nu, var vejret dengang præget af hård frost, og mange vil måske kunne huske at have gået en tur i vinterferien på en frossen sø.

At elforbruget går op, når temperaturen går ned, er ingen tilfældighed. I forvejen er vores elforbrug højt om vinteren, typisk 30% højere end om sommeren, fordi den mørke tid kræver mere lys. Men når vi slår rekorder på de kolde dage, hænger det også sammen med, at vi bruger mere og mere el til opvarmning.

Kristian Rune Poulsen
Kristian Rune Poulsen, chefkonsulent i Green Power Denmark

Lidt over 100.000 boliger i Danmark er opvarmet med enten elradiatorer eller elektriske varmepumper og brugen af el i fjernvarmen tager også fart. Når vi skruer op for radiatorerne, stiger elforbruget - og det er godt! Alternativet til varmepumpen eller fjernvarmen – ud over at spare energi som vi ikke skal glemme – vil for de fleste nemlig have været et gasfyr. Når vi bruger gas til opvarmning er det nemlig både dyrere, sortere og mindre effektivt end en varmepumpe.

Energien fra gas veksles til varme i forholdet 1:1 i et gasfyr, mens en varmepumpe ofte veksler strømmen til varme i forholdet 1:3 eller bedre, fordi en varmepumpe udnytter energien i luften omkring os. Så selv hvis den strøm, der går til varmepumpen, kommer fra et gaskraftværk, som veksler gas til el i forholdet 2:1, så bruger vi mindre gas med varmepumen, end hvis vi hver især har gasfyr.

Flere elbiler på de danske veje er også med til at løfte elforbruget. Her gælder det også, at energien udnyttes langt bedre i el- end i benzinmotorer. Vi kan også se, at sammenlignet med februar 2021, så var onsdagens elforbrug om natten, hvor priserne var lave, højere, for så at være lavere midt på dagen. Det viser, at danskerne har taget de gode elvaner til sig og forsat jagter gode priser på elmarkedet".  

Høj, men ikke skyhøj elpris i Danmark

"Det kolde vejr i Danmark og vores nabolande får elforbruget til at stige, og det gør, at vi skal bruge nogle af de dyre fossile kraftværker til at producere den sidste kilowatt-time (kWh), som sætter elprisen. I disse dage, hvor der heller ikke er meget vind eller sol til at levere billige kWh, betyder det, at vi har nogle dage hvor den rå elpris uden afgifter m.m. kommer op omkring to kroner pr. kWh - et niveau vi ikke har set siden sidste vinter hvor gaspriserne lå på et helt andet niveau. Til gengæld har den gennemsnitlige elpris i november ikke været højere end i august og september".

Prisen på gas er relativt upåvirket   

"Vi får stadig ikke meget gas fra Rusland, og gaspriserne er højere, end vi har været vant til før energikrisen, fordi vi har brug for den dyre flydende LNG-gas til at erstatte den russiske gas, vi ikke kan undvære endnu. Men den gode spareindsats og skiftet væk fra naturgas i opvarmning og industrien ser ud til at virke. På trods af det kolde vejr og det faktum, at vi er begyndt at tære på gaslagrene rundt om i Europa, så stiger gasprisen ikke. Faktisk har markedet reageret med lidt faldende priser, hvilket tyder på, at vi faktisk klarer os bedre end forventet".

Nyheder direkte i din indbakke?