Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

GRØN STRØM

PPA-aftaler er limen i den grønne omstilling

Aftaler mellem virksomheder og udviklere om at levere grøn strøm på lange kontrakter bliver stadigt mere populære og er et vigtigt redskab for at skaffe billig kapital til vind og sol. En ny vejledning fra Erhvervslivets Klimaalliance skal hjælpe mindre og mellemstore virksomheder i gang med PPA-aftalerne til gavn for den grønne omstilling.

De fleste i energibranchen er efterhånden vant til mange halv- og heltekniske forkortelser for alt fra kilo- og megawatt (kW/MW), vedvarende energi (VE) og nye grønne brintbaserede brændsler (PtX)

I de senere år har en anden forkortelse oftere og oftere sneget sig ind i jargonen, nemlig PPA (Power Purchase Agreements), som er langsigtede aftaler mellem opstillere af grøn strøm på den ene side, og på den anden side virksomheder, elhandlere eller andre med interesse i at sikre sig dokumenteret grøn strøm til en fast pris i mange år frem.

Udover at være et aktiv for virksomhederne i deres profilering, er aftalerne afgørende for udviklerne af vindmølle- eller solcelleanlæg, der i stigende grad opererer på rene markedsbetingelser uden støtte fra staten. Derfor har udviklerne brug for at kunne fremvise en sikker indtægtsstrøm for at kunne skaffe kapital så billigt som muligt.

For os er PPA-aftalen det sidste og afgørende led for at kunne realisere et projekt, og man kan sammenligne det med at få en aftale med en ’ankerlejer’, hvis man skal bygge en ejendom, siger Peter Søe-Jensen, EVP i Better Energy på et webinar arrangeret af DI og Dansk Energi i Erhvervslivets Klimaalliance.

Når vi nu har brugt 50 år og en masse penge på at gøre vedvarende energi støttefrit, må virksomhederne også tage ansvaret på sig og være med til at drive VE-udbygningen af denne vej. Og det er vigtigt at slå fast, at det ikke kræver en kapitalinvestering fra dem som medejere, men et ’commitment’ til at være aftagere af produktionen af strøm. Og det til en pris, der sagtens kan konkurrere med at købe det på elbørsen, tilføjer han.

Viden var største barriere

En af de få danske virksomheder, der har taget springet, er Lundbeck, der indgik en aftale med netop Better Energy i december. Her skal grøn el fra en ny solpark på Sydsjælland dække elforbruget på Lundbecks danske sites i Valby og i Lumsås.

 Den største udfordring i processen var vores begrænsede viden, men nu kigger vi allerede på mulighederne for at dække vores forbrug også uden for Danmark, siger Category Manager Mihela Tapu.

En af udfordringerne, når de bilaterale PPA-aftaler nu i høj grad er det, der skal drive den videre omstilling til grøn energi, er, at gøre det tilgængeligt for andre end de største frontløbere, der i Danmark omfatter Google, Novozymes og Chr. Hansen.

 Vi ser PPA-aftalerne som et trin op ad stigen i forhold til de nuværende certifikatordninger i kraft af den direkte kobling til nye VE-anlæg, og vi vil gerne være med til at bygge bro mellem de store og de lidt mindre kunder. Det kan fx gøres ved at indrette PPA-kontrakterne, så de er mindre komplekse, og sådan at man ikke behøver at aftage al produktionen fra en hel vindmølle- eller solpark, siger Niels Brøndsted, CFO i Jysk Energi der som både udvikler- og elhandelsselskab.

Der er intet i vejen med certifikater, men med PPA-aftaler kan man købe ind i et konkret produkt med en stærk storytelling og tage konkret stilling i forhold til at understøtte ny grøn energiproduktion, siger han. 

Der er intet i vejen med certifikater, men med PPA-aftaler kan man købe ind i et konkret produkt med en stærk storytelling og tage konkret stilling i forhold til at understøtte ny grøn energiproduktion.
Niels Brøndsted, CFO i Jysk Energi

Tilbud til mindre virksomheder

Viggo Aavang Jensen er Head of Sales i EnergiDanmark, der er en af de såkaldt balanceansvarlige danske elhandlere, og som sidste år leverede 40 TWh eller mere end Danmarks samlede elforbrug til sine kunder.

Han understreger, at PPA-aftalerne i bund og grund ikke er meget anderledes end at handle strøm på kontrakter via elbørserne. Alligevel er det kun relativt få af de største virksomheder, der endnu er aktive, men det ændrer sig forhåbentligt snart.

 Vi kan bl.a. håndtere aftalerne via et mandat fra forbrugerne, ligesom vi kan pulje flere mindre forbrugere sammen. I princippet kan man lave PPA-arrangementer ned til et forbrug på 500.000 kWh om året, og fordelen for kunderne er, at man undgår svingninger i elprisen, der fx var 14 øre pr. kWh i februar 2020, men 40 øre/kWh i februar i år, siger han.

Branchechef Kristine Grunnet håber på vegne af Erhvervslivets Klimaalliance, at den nye vejledning fra Erhvervslivets Klimaalliance om PPA'er kan være med til at give flere virksomheder mod på at købe grøn strøm direkte af udviklerne og på den måde tage direkte medansvar for udviklingen.

 Vi håber, at den kan bringe jer et skridt tættere på at tage aktiv del i den grønne omstilling også på dette punkt, sagde hun.

Nyheder direkte i din indbakke?