GREEN POWER PRISEN

HySynergy inviterer fremtidens grønne helte til møde med Power-to-X

Everfuel og Crossbridge Energy modtog Green Power Prisen 2023 for HySynergy-projektet, der bliver den største brintfabrik af sin art i Europa. Med prisen følger 30.000 kr., der er doneret til sikre teknikglade sjetteklasseelever fra Trekantområdet et besøg på projektet.

Vinderen af Green Power Prisen 2023

Vinderen af Green Power Prisen 2023 blev Crossbridge Energy og Everfuel for HySynergy-projektet. På scenen fra venstre: Kristian Jensen, adm. dir. Green Power Denmark, Christine Ravn Lund, forkvinde i DUF, Jacob Krogsgaard, CEO i Everfuel, Finn Schousbou, direktør i Crossbridge Energy, Lea Bigom Wichmand, afdelingschef i Green Power Denmark og Jesper Hjulmand, formand i Green Power Denmark. Foto: Jeppe Carlsen

Da Everfuel og Crossbridge Energy modtog Green Power Prisen 2023 fik de udover en statuette også mulighed for at donere 30.000 kroner til et grønt formål. Pengene er gået til Triangle Energy Alliance, der fredag den 24. maj inviterer sjetteklasseelever fra Trekantområdet til et besøg på Everfuels elektrolyseanlæg og Crossbridge Energys raffinaderi i Fredericia. På dagen får skoleeleverne førstehåndskendskab til, hvordan den grønne omstilling udføres på den helt store klinge.

Skoleelever besøger HySynergy-projektet

  • Eleverne får en rundvisning på Everfuels elektrolyseanlæg og Crossbridge Energys raffinaderi, hvor de skal høre om, hvordan man producerer brint og grønne brændstoffer. Eleverne får også mulighed for selv at foretage elektrolyseforsøg. Skolerne opfordres til at inddrage erfaringer fra besøget i deres undervisning.
  • Alle syv kommuner i Trekantområdet kan invitere fire til fem elever til at deltage i besøget. Kommunerne udvælger selv deltagerne, men er blevet opfordret til at vælge elever med særlig interesse for natur og teknik.
Læs om HySynergy-projektet

HySynergy-projektet i Fredericia er et partnerskab, hvor grøn brint produceret med vand og grøn strøm fra Everfuels 20 MW elektrolyseanlæg skal løbe over til nabogrunden, hvor Crossbridge Energys raffinaderi kan forædle brinten ved at tilsætte C02. I første omgang skal brinten fra Everfuel anvendes til forædling og afsvovling af råolie, men på sigt skal HySynergy leverer grønne alternativer til de sorte produkter, som Crossbridge Energy i dag leverer til industrien, den tunge transport, skibstrafikken, jetbrændstof m.m.

– Vi inviterer fremtidens grønne helte til en dag med fokus på, hvordan brint kan udnyttes til at producere grønne brændstoffer i stedet for fossile brændstoffer. Det skal også ses i lyset af, at vi skal have vækket de unge menneskers interesse for de tekniske fag, fordi vi får stærkt brug for dem i udviklingen af fremtidens energisystem, forklarer Lars Juncher Ankersen.

Han er specialkonsulent i det regionale Power to X-partnerskab Triangle Energy Alliance, der er etableret med henblik på at udvikle allerede eksisterende el-, gas, varme- og transportinfrastrukturer, der krydser hinanden i midten af Danmark. Foruden Region Syddanmark, kommuner og uddannelsesinstitutioner indgår 23 virksomheder i Triangle Energy Alliance - heriblandt Everfuel, Crossbridge Energy, varmetransmissionsselskabet TVIS, Ørsted, Better Energy, Green Hydrogen Systems, havneselskabet ADP og Fredericia Spildevand.

Vi har i forvejen Danmarks største sektorkoblingssamarbejde mellem raffinaderi, affaldsforbrænding, kraftværk og varmenettet. Overskudsvarme fra brintfabrikken udnyttes allerede, og der er potentiale for at skalere i takt med, at brintfabrikkens kapacitet øges. Vi er privilegerede, fordi vi ikke nøjes med at fortælle om Power-to-X. Vi kan vise det i dag og forhåbentlig giver det de unge en interesse i at involvere sig i grøn omstilling, siger Lars Juncher Ankersen.   

Green Power Prisen 2024

Everfuel forventer at kunne levere deres første leverance af grøn brint til Crossbridge Energys raffinaderi i første kvartal 2024. Herefter er det ambitionen at opskalere til 300 MW elektrolyse i 2026 (120 tons brint per dag) og 1 GW i den tredje fase omkring 2030. 

Om Green Power Prisen

Green Power Prisen er en årligt tilbagevendende pris, der hylder organisationer, virksomheder eller personer for med en ekstraordinær indsats at skubbe Danmark i en mere grøn og elektrificeret retning.

Du kan nå at nominere din kandidat til Green Power Prisen 2024, hvor årets tema er elektrificering af Europa.

Deadline for nominering til Green Power Prisen 2024 er den 4. februar.

Læs mere om Green Power Prisen

– Der er nogen, der er nødt til at gå forrest, og det er det, vi gør, udtalte Everfuels CEO Jacob Krogsgaard i forbindelse med nomineringen til Green Power Prisen 2023, som HySynergy-projektet vandt for at gå forrest i skabelsen af fremtidens grønne brændstoffer.

Ifølge Jacob Krogsgaard bliver Everfuel første brintleverancer til raffinaderiet i løbet af året en milepæl for det vækstpotentiale, som brint repræsenterer for Danmark.

– Vi er utroligt stolte over, at HySynergy vandt første udgave af Green Power Prisen. Det var en anerkendelse af det hårde arbejde, der hver dag udføres af Everfuel, Crossbridge Energy og partnerne. Juryen valgte HySynergy på grund af partnernes mod til at investere i grøn brintproduktion, før brint og PtX var bredt kendt. HySynergy er banebrydende for skaleringen af grøn brint produktion og med prisen har vi fået bred anerkendelse for modet til at drive den svære del af den grønne omstilling, siger han.

Om Green Power Denmark prisen 2023, siger Finn Schousboe, der er CEO i Crossbridge Energy.

- Vi er stolte over at blive anerkendt, fordi det her er startet i en integration mellem to virksomheder.

Brintrøret mellem de to virksomheder er lagt og klar

Green Power Prisen 2024
Nominér din favorit

Green Power Denmark åbner nu op for nomineringer til Green Power Prisen 2024. Årets tema er ’elektrificering af Europa’ og fokuserer på...

Crossbridge Energys raffinaderi i Fredericia
POWER-TO-X

Crossbridge Energy i Fredericia er solidt placeret i den sorte energiøkonomi. Nu er de gået sammen med Everfuel om brintprojektet...

Vinderen af Green Power Prisen 2023
Pressemeddelelse

Crossbridge Energy og Everfuel vinder årets Green Power Pris for med HySynergy-projektet at etablere den største brintfabrik af sin art...

Nyheder direkte i din indbakke?